Quantcast
Пентагонът създава командване в Германия за подкрепа на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Войната

Пентагонът създава командване в Германия за подкрепа на Украйна

2 387
 БГНЕС
Военният министър на САЩ Лойд Остин.

Министерството на отбраната на САЩ планира да сформира ново командване за контрол и управление на подкрепата за Украйна, съобщава The New York Times. Според изданието ръководителят на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и върховният главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи е представил проект за това. Шефът на Пентагона Лойд Остин и неговите помощници ще вземат окончателно решение през следващите седмици, казват източниците на изданието и добавят, че Белият дом и Пентагонът са подкрепили подхода.

Според няколко военни, командването ще бъде разположено във Висбаден (Германия). "Това е признание за реалността на важната мисия за подпомагане на нашите украински партньори в сферата на сигурността", казва пред вестника Джеймс Ставридис, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа.

Дейвид Петреъс, бивш главнокомандващ на САЩ в Ирак и Афганистан, също е съгласен с тази визия. "Това би било много важна и много подходяща инициатива предвид мащаба на усилията на САЩ и приноса на нашите съюзници от НАТО", казва той.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър отказва да коментира въпроса пред The ​​New York Times, но обяснява, че министерството непрекъснато "оценява и подобрява вътрешната си позиция и процеси, за да гарантира, че Украйна получава навременна помощ за сигурността, които да отговорят на належащите нужди на бойното поле и да натрупат мощ за възпиране на по-нататъшна руска агресия".

Според статията представители на САЩ не коментират предложението публично, отчасти защото Пентагонът все още обмисля плана, а и за да не попадат в наратива на Путин, че Русия е във война със Съединените щати и НАТО, а не с Украйна.

Още

Украйна очаква не повече от още 4 масирани руски ракетни атаки

03.12.2022

1202
САЩ представиха новия си ядрен бомбардировач Б-21 "Рейдър"

03.12.2022

Обновена

6630
Откраднаха графит на Банкси от стена край Киев

02.12.2022

703