Quantcast
Презапасихте ли се с талончета? | СЕГА
facebook
twitter

После

Национализационна лотария

Презапасихте ли се с талончета?

автор
Г-н БАЛЕВ
1 891
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Промените в Закона за хазарта са нормативен факт от вчера (петък).

Във фейк бюлетина на "После" от 25 януари писахме за масова паника от слухове, че може да спре продажбата на талони за търкане, писахме и за презапасяване с талончета (пак там). В реалния живот се случиха подобни събития, пресата съобщи, че хора се презапасяват с тези предмети на хазарта, макар да не е съвсем ясно дали и как ще си получат евентуалните печалби. Мъдър народ, може би малко инертен в осмислянето на текущите събития и загадките на мирозданието. 

Хазартът, разбира се, е отрова, както казват Валери Симеонов и Фьодор Достоевски. Хазартът обогатява несъвсем почтените за сметка на несъвсем разумните. Хазартът разваля семейства, съсипва отношенията, разорява и подтиква към престъпно поведение - всичко това е вярно и Валери Симеонов разчита на тази аргументация. 

Само че какво е новото - талончета пак ще се продават, агресивна реклама пак ще има - и това ще е още един свободен ресурс за подкупване и контролиране на медии, чрез големите рекламни бюджети, които занапред ще се разхвърлят от държавното тото. 

Единственото, което е в посока реално ограничение на разпространението според новите поправки е, че занапред талончетата на държавния тотализатор ще се продават само в собствени пунктове и специализирани щандове, на които се продава само това. Интересно ще е да се направи след година едно сравнение - колко се е ограничил тоя отровен хазарт след този експресно внесен и набързо приет радикален закон. С който закон джаста-праста се ликвидира един частен бизнес, създава се държавен монопол за същото, а успоредно с тая работа се атакува по всички фронтове собственикът на този милиарден бизнес. 

Божков бяга панически из Емирствата, Прокуратурата му рови из картините и съкровищата, разпорежда на културния министър да проучи кое какво е в тия колекции; от фондацията, която се грижи за колекцията на Божков, първо казаха, че предмети от колекцията се събират в кашони, после сами отрекоха, че се изнася нещо... Кой знае какви точно движения се извършват, има ли някой, на когото може да се вярва? За тази колекция впрочем самият Божков преди години каза в едно интервю, че каквото иска ще си прави с нея - ако иска, ще си потроши античните грънци на площад "Народно събрание" (малко по-цветисто го преразказвам по памет). В момента Прокуратурата има подобна харизма. Не знам колко е бил законен и данъчно коректен досега бизнесът на Божков (но знам кой би трябвало да знае - примерно Горанов), ала това срещу него в момента много прилича на чисто разбойничество и квази-робинхудщина. 

Аз по принцип съм малко чувствителен, ала отдавна не вярвам на приказки, че ето вземаме от богатите, за да дадем по 100 лв. на бедните.

Не вярвам във формулата за прекия път към справедливостта - ако примерно Робин Худ сгази закона и накаже разбойника - кой е по-голям разбойник в края на краищата и как това ще донесе справедливост? Много хора обаче вярват, че проблемите принципно се решават с камионетки и бързи решения с окончателен характер - трябва ли да поощряваме този начин на мислене и от най-високо институционално ниво? А може би трябва да се направи и едно проучване - какъв процент от хората, които търкат талони, вярват на конспирации и "окончателни решения"?

Прокурорски колегии секретират една след друга декларации, че пъклените медии и долу-горе уважаемите съдии се опитват престъпно да подронят доверието и стабилитета на Прокуратурата.

Затова спираме тук това престъпно небрежно четиво и отиваме да търкаме талони. 

Още

ДАНС и МВР влязоха и в Комисията за енергийно регулиране

23.09.2021

2368
Мистерия забули опита за сплашване на Румен Спецов
2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"