Quantcast
Теч на данни и вълшебства в мозъка | СЕГА
facebook
twitter

После

Уникум мобиле

Теч на данни и вълшебства в мозъка

682

"Уникален е! Да докажеш, че имаш умения! Имаме уникални деца, защото той е младеж. Имаме истински вълшебници. Те са много млади и много кадърни. Такива киберзащити..., че ако той работи за държавата...! Това показва, че и образованието ни е на много високо ниво!" 

Така Бойко Борисов описа 20-годишния хакер, заподозрян от ГДБОП за обезчестената киберсигурност на НАП. Това си му е маниер - той неведнъж се е възхищавал от българската престъпна мисъл. Още като главен секретар на МВР редовно възклицаваше и въздишаше какви високотехнологични джентълмени на съдбата е раждала, ражда и днеска нашата страна хубава. Най-умните хакери, уникални мозъци, ненадминати фалшификатори, хора, които удивиха света!...

По-рано изтичаха мозъци, сега изтичат чувствителни данни и туристи (Ангелкова сега прави стратегия за спасяване на сезона с "ласт минит резервации", но за тази вълшебна мярка ще поговорим друг път). 

Явор Колев е белият кошмар на киберпрестъпниците, вече доста години е несменяем шеф на борбата с интернет хулиганството и хакерството. В миналото беше нашумял с една акция, заснета от МВР Пикчърс - маскирани робокопи на звеното за борба с киберпрестъпления изземаха някакви кутии за компютри, кабели и други съмнителни предмети от помещение, потънало в призрачен полумрак. От това видео нищо не стана ясно, освен че антикибертерористите ни са особено компетентни и безкомпромисни при отнемането на кутии за компютри. Това беше преди доста години, съвсем наскоро хората на Явор Колев имаха една акция срещу "кабелното пиратство", от която пострадаха оператори - хора от бранша пропищяха от варварските действия на робокопите, които просто събирали безогледно техника, с което прекъснали интернета и телевизията в региона. Явор Колев отрече да е спирал интернета и каза, че изземвали само тв техника - но принципно съгласуването между думите на Колев и историческите факти не е проста работа. Колев тогава се похвали, че е ветеран във войната с кабелното пиратство - ГДБОП воювала на тоя фронт от 1998. 

Резултатите от тази акция срещу кабелното пиратство към тоя момент са - съсипан бизнес, скъсани нерви, изгубени пари на вятъра. Дори обвинения няма повдигнати. Важното е да сме живи и здрави!

Сиреч повече от 20 години ето такива хора защитават гражданите и държавата ни от модерните киберзаплахи.

Това е времето, когато се е родил 20-годишният хакер, заподозрян от ГДБОП. Неговата самоличност вече е разкрита - оказа се, че това наистина е 20-годишен младеж, който вече няколко пъти е демонстрирал по телевизиите, че базите данни на държавата са, меко казано, лесни за крадене. 

И тук ще упрекнем младежа - не само ГДБОП съсипва бизнеси. Този младеж е утрепал бизнеса на сума народ, които търгуват с тези данни. Това все още звучи за по-старите поколения малко абстрактно, но в нашия век един от сериозните бизнеси по света е търговията с данни. На едро с това се занимават и Гугъл, и Фейсбук, и всеки по-голям играч в интернет. На дребно - знаете кой продава данни, ако ли пък не знаете, по-добре да не научавате. Тоя младеж нанесе страхотен удар върху бизнеса - сега може да се рине с голямата лопата - гигабайт след гигабайт! Стремежът да се осветли и узакони този бизнес ражда регулации като GDPR, закони за защита на личните данни и т.н. Нещата са сложни, особено ако не си безкрайно компетентен за длъжността, която заемаш.

И в този ред на мисли - да не забравим и изключителното сведение, което съобщи държавата: за хакерската атака в НАП е уведомена Мария Габриел, еврокомисар по дигиталното стокиране. Тя ще оправи работата! 

Работят, бе! Те работят. Уникални мозъци имаме, вълшебници! 

Пък един гражданин във Фейсбук вика - добре, че приехме GDPR и българските фирми похарчиха стотици милиони за него, за да сме защитени от изтичане на лични данни!

Още

Проверки на НАП изсветлиха „забравени“ дивиденти за 725 млн. лв.

23.01.2022

6979
Строгите европравила за личните данни донесоха рекордни глоби

18.01.2022

2050
НАП си е раздала рекордни бонуси за 32 млн. лв.

15.01.2022

10432