facebook
twitter

Видео

Арман Бабикян: У нас не е нужно да си грамотен или експерт, за да си на власт

Имаме феодална система на управление, в която се цени единствено верността към премиера, казва ПР експертът в "Тук и сега със Светла Петрова"
26 360

Острата конкуренция между корупцията и неграмотността доведоха до това състояние на държавната администрация. Аз не знам коя от тях надделява при нанасянето на по-големи щети върху България. Ние живеем от трагедия до трагедия, от криза до криза и е въпрос на късмет кой ще оцелее.

Това казва ПР специалистът Арман Бабикян в "Тук и сега със Светла Петрова".

Тоя смята, че бившият вече екоминистър не е глупав човек и едва ли умишлено и самостоятелно е оставил един град без вода. Някой се е разпоредил да бъдат извършени действията, които впоследствие са довели до кризата. И именно това безкритично послушание е един от големите проблеми на управлението в момента.

"Изискванията да си на власт се свеждат до едно - да си верен на Бойко Борисов. Няма нужда да си експерт или да имаш екип от експерти. Достатъчно е да си подчинен на централния феодал. Случката в екоминистерството не е прецедент, ние говорим за система. Един човек продаваше банички и управляваше АЕЦ "Козлодуй", а това е обект на националната сигурност. Това е феодалната система на управление, в която даваш нещо, за да получиш от божеството нещо - повече къщи за гости например", казва експертът.

И отбелязва, че не само ГЕРБ подхожда така, а и останалите партии, когато са на власт. "По цял свят управляващите партии настаняват на ключови места хора, на които имат доверие, но все пак внимават, за да запазят изискванията на държавната администрация като капацитет и като експертиза, или поне полагат усилия да си обучат и отгледат такива хора. Политическото доверие се предава като любовта - ние имаме виждания и на ключовите позиции в една държава, която сме приели да управляваме, слагаме хора със същите виждания. Но това не означава неграмотни. В нашия случай грамотността вече няма никакво значение. Дори да си запишеш детето в детска градина, има значение дали си от ГЕРБ. Какво да говорим за министър, зам. министър или шеф на агенция", казва Бабикян.

"Превъртя се цяло поколение, което е убедено, че не е нужно да си умен, образован, възпитан, да можеш да работиш в екип, за да успееш. То е убедено, че със сила, лакти и простотия или с навеждане, можеш да станеш по-велик и по-богат. Както се видя, и хореограф може да стане министър на околната среда. Отвинтваме един бушон, завъртаме друг", заключава той.

Още

Кой командва България в извънредното положение
Мислете кой ще ни управлява, като изплуваме от дъното

18.03.2020

12309 17
Как перат пари фирмите от аферата "Барселона"

26.02.2020

22718 40
×