Quantcast
ББР даваше кюлчетата в чекмеджетата | СЕГА
facebook
twitter

Видео

ББР даваше кюлчетата в чекмеджетата

Финансовият експерт Георги Кадиев посочи нарушенията с огромните кредити в Банката за развитие, както и в работата на НАП и Агенция "Митници"
16 736

"Нищо в закона и в устава на Българската банка за развитие не разрешава да се дават огромни кредити, както стана ясно, че е правено. ББР бе превърната в играчката на властта", обясни финансовият експерт Георги Кадиев в предаването "(О)позиция" пред Таня Петрова. 

"ББР се превърна в банка, която пълни чекмеджетата. Разбират се с някоя компания, че ще бъде финансирана, а тя връща жеста с кюлчета в чекмеджетата. Единственото положително е, че целият риск за банковата система бе концентриран в ББР и управляващите оставиха другите банки без да им се бъркат, защото те и това могат - например  КТБ", отбеляза Кадиев.

Парадоксално е, че 0,0004% от компаниите, клиенти на банката, са взели цели 23 % от кредитите за близо милиард лева. Банката е кредитирала дори общини, дала е включително огромен кредит да се купи хотел в Гърция, т.е. ББР финансира гръцката икономика с публични средства. Ако е вярно и че големите кредити са давани на свързани лица, както се твърди за Делян Пеевски, това вече е нарушение и на европейските регулации, и на българското законодателство. Според Георги Кадиев най-голяма вина носи надзорният съвет на банката и принципалът й - Министерството на икономиката.

"Що се отнася до НАП, новият финансов министър правилно се насочи към големите данъкоплатци - това са около 1000 компании, които дават 80 % от приходите от данъци, и е логично вместо да се занимаваш с останалите 400 000 фирми, да се концентрираш върху големите. Доскорошната директорка на НАП трябваше да бъде сменена още през 2018 г, когато изтекоха данните на над 5 милиона българи, но тогава всичко беше замазано", каза Кадиев.

"Другата голяма приходна агенция - "Митници", правилно бе оглавена от професионален митничар, а не от полицай, както досега. Задачата на митниците не е да лови нарушители, каквато е задачата на полицията. Митниците на първо място трябва да обслужват бизнеса и гражданите. Това е 95% от работата им", заключи финансовият експерт.

 

Още

Фирма осъди НАП и ВАС за над 110 000 лв. обезщетение

18.10.2021

16145
НАП е върнала без проверки 2.7 млрд. лв. ДДС на коректни фирми

11.10.2021

4088
МВР, НАП и ДАИ търсиха нелегални таксита в София и хванаха 3 от тях

07.10.2021

2420