Quantcast
Гешев и Цацаров може да бъдат махнати бързо | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Гешев и Цацаров може да бъдат махнати бързо

Служебният министър на правосъдието посочи, че в някои от сигналите срещу гл. прокурор става дума за престъпления
17 488

Необходимите законодателни промени, които да помогнат за махането на главния прокурор Иван Гешев и на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров, може да бъдат направени бързо. Това каза в интервю за предаването на "Сега" (О)позиция служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Решението за отстраняването на Цацаров трябва да бъде взето от Народното събрание, а за Гешев -  от Висшия съдебен съвет. Тъй като този състав на съдебния съвет е неспособен да вземе такова решение, "независимо от доказателствата, мотивите и основанията", много бързо може да бъдат приети законодателни промени, които ще променят състава на съвета. Това може да се случи още преди края на тази година. "Има шанс, има и необходимост", каза Демерджиев.

Той посочи още, че сигналите срещу главния прокурор, които се получават в министерството набъбват все повече. И в някои ставало дума дори за престъпления.

Демерджиев коментира и последния си разговор с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е настояла да бъде отнет монополът на прокуратурата да праща дела към европейската прокуратура. "Очевидно осъществяваната до момента комуникация през ВКП не задоволява очакванията и изискванията на европейската прокуратура" каза той. 

И още във видеото:  как министърът разчита последния доклад за България на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, има ли развитие по неговия сигнал, че Димитър Спасов го е заплашвал с главния прокурор и дали е получил покана да остане министър и в редовния коалиционен кабинет.

Още

Предложенията за уволнението на Гешев се връщат на масата на ВСС
Кирил Петков ще ходи на разпит, за да пита Гешев за Мата Хари

07.02.2022

Обновена

9086
Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

30767