Quantcast
Гешев поздрави българите за 3 март с песен за рода Гешеви | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Гешев поздрави българите за 3 март с песен за рода Гешеви

6 132
 Ютюб

Подопечната на главния прокурор Иван Гешев българска прокуратура поздрави българите за националния празник 3 март с песен за родоначалника на рода Гешеви.

Видеоклипът, разпространен в Ютюб канала на прокуратурата, е озаглавен (с правописни грешки): 

"Поздрав за 3-ти март! Честит празник, Българи!"

А под него е вложен и следният текст:

"Поздрав за националния празник с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род.

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г."

Поп Партений Гешев е родоначалник на рода Гешеви, от който е и главният прокурор Иван Гешев. Наскоро прокурорът каза пред БНР, че родът му е от село Годлево. Гешевият род има и страница (geshevi.com), в която се казва, че Иван е едно от традиционните имена на фамилията.

 

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

3094
Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

14616
Мистерия забули опита за сплашване на Румен Спецов