Quantcast
Илко Семерджиев: Не, лекарите не са търговци | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Илко Семерджиев: Не, лекарите не са търговци

Бившият министър на здравеопазването разказва за дивия популизъм в здравеопазването
5 703

Д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването (1997-2001), обясни "В тук и сега със Светла Петрова" защо е абсурдно искането на медицинските сестри болниците да не са търговски дружества. "Няма как здравната икономика да бъде управлявана по друг начин. Но лечебната дейност не се извършва по търговския закон, нормативните актове за това са различни. Не може да бъде наричан лекаря търговец", каза Семерджиев. 

"Каква е истинската причина да има доплащания, които възмущават хората ? Доплащанията при нас са големи, но са основно за лекарства. През 2001 г. болниците бяха 189, а сега са 387, защото през 2002 г. бе приет лобистки текст, че НЗОК не може да отказва регистрация на нова болница. Т.е. НЗОК е длъжна да ги издържа всички. Бе забранена и приватизацията на болничните заведения и целият ресурс, който отиде в създаване на паралелна частна болнична система, щеше да се използва за приватизирането на държавните и общинските болници. И тогава щяхме да имаме 149 болници. Не е все едно 2.2 млрд. лева болничен бюджет да се дели на 149 и на 387. В здравната сфера има див популизъм. И това води до бърза смяна на здравни министри. В последните 20 години всеки министър е изкарал средно година. Същото е положението и в НЗОК. Какво е нужно? Да се увеличат и детайлизират клиничните пътеки. От 15 години не са пипани. И да бъдат добре финансирани, като последното означава, че трябва да се вдигне здравната вноска.", аргументира се Семерджиев. 

"В тази сфера освен това има и див популизъм. В последните 20 години всеки здравен министър е изкарал средно година на поста си. Същото е и положението в НЗОК", заключи д-р Семерджиев.

 

Още

Властта: Оградата по границата е пробита, обрасла и без датчици

19.08.2021

Обновена

4413
Изборите наесен ще са конституционен батак

15.08.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

14320
КПКОНПИ препрати на прокуратурата зам.-министър на ГЕРБ

16.07.2021

7113