facebook
twitter

Видео

Илко Семерджиев: Не, лекарите не са търговци

Бившият министър на здравеопазването разказва за дивия популизъм в здравеопазването
5 558

Д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването (1997-2001), обясни "В тук и сега със Светла Петрова" защо е абсурдно искането на медицинските сестри болниците да не са търговски дружества. "Няма как здравната икономика да бъде управлявана по друг начин. Но лечебната дейност не се извършва по търговския закон, нормативните актове за това са различни. Не може да бъде наричан лекаря търговец", каза Семерджиев. 

"Каква е истинската причина да има доплащания, които възмущават хората ? Доплащанията при нас са големи, но са основно за лекарства. През 2001 г. болниците бяха 189, а сега са 387, защото през 2002 г. бе приет лобистки текст, че НЗОК не може да отказва регистрация на нова болница. Т.е. НЗОК е длъжна да ги издържа всички. Бе забранена и приватизацията на болничните заведения и целият ресурс, който отиде в създаване на паралелна частна болнична система, щеше да се използва за приватизирането на държавните и общинските болници. И тогава щяхме да имаме 149 болници. Не е все едно 2.2 млрд. лева болничен бюджет да се дели на 149 и на 387. В здравната сфера има див популизъм. И това води до бърза смяна на здравни министри. В последните 20 години всеки министър е изкарал средно година. Същото е положението и в НЗОК. Какво е нужно? Да се увеличат и детайлизират клиничните пътеки. От 15 години не са пипани. И да бъдат добре финансирани, като последното означава, че трябва да се вдигне здравната вноска.", аргументира се Семерджиев. 

"В тази сфера освен това има и див популизъм. В последните 20 години всеки здравен министър е изкарал средно година на поста си. Същото е и положението в НЗОК", заключи д-р Семерджиев.

 

34

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как да различим COVID-19 от настинка и грип

22.09.2020

7123 1
Здравният министър отвори торбата с обещанията за 2021 г.

26.08.2020

Обновена

2534 4
Лекари станаха медицински сестри в Дулово

25.08.2020

5059 15

Коментари

Страници

mazen

Тоя циркаджия е клиничен случай.

Кого си мисли, че заблуждава?

Уж мъж, пък си продал г*за...

Sine_metu

Ти си клиничен случай и драскачите надолу дето ги изчетох.

Не знаете, не разбирате, не мислите, само устите ви гараж на самосвал

Sine_metu

Ср., 11/03/2020 - 19:36 (нов)

Domi

Пари в болнично заведение, ценоразпис...търговски дружества е това ако не е търговия здраве му кажи.

...

Трябва да има ясно разделение Държавна и Частна болница

Финансиране по здравна каса само на Държавните структури...

 

Търговия е. Като измислиш друго, обади

...

Внимавай какво си пожелаваш. Здравната каса не ти е „държавна“. Национална е. Да не си останеш с финансирането на „Държавните структури“

Sine_metu

Бем ти да ти уча десет години, да ти треперя като писано яйце, а ти да ми дрънкаш глупости. „Държавни структури“... Като си им фен, заминавай те да те лекуват

mazen

Sine_metu,

сега е момента да си кажеш колко ви плащат, за да си сваляте гащите по поръчка.

Sine_metu

Докога ще ви повтарям, че проблемът не е в глупостите дето дрънкате?

Проблемът е държавата, същата, която сочите като „решение“. От общите, средно за ЕС публичните здравни разходи са 83%, в мамковината - 43%. Па вие си чуруликайте за „държавните структури“

Sine_metu

Ср., 11/03/2020 - 23:49 (нов)

mazen

Sine_metu,

сега е момента да си кажеш колко ви плащат, за да си сваляте гащите по поръчка.

 

Защо питаш? Искаш да ме купиш? Нещастник

мравилников

  Разбира се, че не са търговци българските лекари.

Те са изнудвачи и мошеници.

И всичко това благодарение на българския модел на здравеопазване.

В Канада на два пъти съм лежал в болница.

Никой не се сети да ми иска пари нито за чаршафи, нито за избор на лекарски екип,нито за лекарства.

В случай,че дадеш пари на лекар, то лекарят веднага ще извика охраната или ще препоръча преглед при психиатър.

  Жалко, че вече 2 десетилетия честни и достойни лекари са принудени да

търгуват със здравето на пациентите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dobadoba

Докато на докторите(сестрите) не започне да се плаща за здрав, повтарям Здрав пациент, източването ще е безкрайно.

Лично мнение.

⚓️

сип

Дефинирайте "здрав пациент", моля..да знаем, кога да плащаме на докторята и кога да ги оставяме с пръст в устата?

dobadoba

Да го определим така - това е човек, който не се нуждае от лечение.

⚓️

 

Su38

Такъв, който най-късно една седмица след медицинската операция, може да се включи в трудовия процес и така да си възърне парите за своето лечение...

Но вие си пишете, никому не пречите. С простотиите сме свикнали...

 

 

 

 

 

 

 

Turn

Много неща ми се искаше да напиша, ама заеби.... Няма смисъл... Вярвам в българските лекари, на тези като него- не.

Domi

Пари в болнично заведение, ценоразпис...търговски дружества е това ако не е търговия здраве му кажи. Илко е като Веждичката обаче в друг ресор на държавата и двамата са вече във фаза "празни приказки " и не могат реално да практикуват професията от младежките си години.

Трябва да има ясно разделение Държавна и Частна болница

Финансиране по здравна каса само на Държавните структури...

ppipi7766

Май може и да не са търговци или поне в смисъла който влагаме тук.

 

Епидемията от коронавирус може да доведе до радикални промени в здравната система у нас и частните болници да бъдат ограничени (в Япония например по закон те не могат да раздават печалба като дивидент на собствениците). А общинските и държавните да не бъдат предприятия по търговския закон. Засега до подобни идеи не се е стигало у нас, но се вижда, че в световен мащаб справянето с епидемия като тази изисква изключително намеса на държавата, свободният пазар в здравеопазването е невъзможно да се справи.

 

https://e-vestnik.bg/31938/panika-ili-ogromna-opasnost-v-balgaria-oshte-ne-osaznavat-kakva-kriza-idva/

Желязко Желев

           Този идиот ако е учил нещо това е МЕДИЦИНА ! Управлението също е наука и тя се учи.В България е нещо като спорт всеки да се занимава с това от което няма хал хабер.

           Да див ,но не популизъм ,а грабеж! И не лекарите са виновни а УПРАВЛЕНИЕТО им.

          КОЙ идиот инвестира в мощности за продукт в пренаситен пазар.300 болници много ,но те инвестирали в още 100 и продължават.

         Национализация бе идиоти и в Белене.Още вчера трябваще да стане!

 

         Подозирам ,че за Белене ще е късно.След колапса който се очертава ще има дране.Диващина.

         Ама след като в тези които са ''цвета'' няма разум логично е народа да прояви диващина.

            Пп. Познавам много мандатен успешен кмет с подходящо образование.Та той казва ,че за 3 дена ще оправи здравната система.Като въведе ясно разграничение между държавно и частно.

                   Вярно по неговата логика ще има много настъпани жаби ама крайно време е.

                   Но на такива като въпросния кмет няма да им се позволи да припарят до милиардни крадци щото блатото ще пресъхне,Затова Ананиевци,Серсемджиеви и т.н.

             Пп Гледам какво се пише по-долу.Трябва да си дадем сметка ,че добросъвестния лекар е в нещо като капан.

Ако е часна болница на 2рия ден е изритан.Ако е в държавна и иска да ти помогне пак е трудно щото на ден нуждаещите са десетки а системата е с ясен алгоритъм.Може да го наруши по-изключение .Ако и съдията може и трябва да решава по съвест на лекаря такава възможност не е дадена.Дадена му е клинична пътека,Аз очаквам

след сестрите да започнат и протести на добросъвесните лекари.При тях проблемите не са така ребром както при добросъвестните сестри.Нека не се лъжем има и сестри които не им пука какво става.Те са му намерили дамара.

А и добросъвесните лекари протестират с краката си.И от чужбина ни обясняват за батака който ги е прокудил ,но кой да ги чуе.

 

            

cymen

Какви търговци са лекарите, ве! Търговията може да не е най-престижното занятие, но не е престъпление спрямо човешките или дори божиите закони. От какъв зор ще наричаме едни закоравели престъпници просто "търговци".

pro_hard

Жалко е, но коронавирусът ще докаже несъстоятелността на здравната ни система. Защото не знам /поправете, ако греша/ да има частна болница с инфекциозно отделение. Няма далавера там.

Памфуций
снимка на Памфуций

Много точно говори д-р Илко, но явно няма кой да го разбере.

сип

През миналата година имах шанса да го чуя на живо. Презентация близо 2 часа, върху промяната на модела Семашко, какво са искали да постигнат, защо нещата са зациклили и естествено, какво трябва да се направи според него, да тръгнат пак нещата. На кратко, в момента развиваме и финансираме неефективно болничното здравеопазване, за сметка на доболничното, което трябва да поема и да се справя с основния поток от болни. Като цяло обаче и двете направления са недофинансирани, според стандартите на ЕС. Системата като цяло се държи благодарение на ниското заплащане на труда, който скоро няма да бъде остойностен справедливо, поради конформизма на казионния Лекарски съюз.Изказа се остро против появата на повече от една Здравни каси, много нови административни разходи на константен обществен финансов ресурс, даде пример с поскъпването на застраховките, при ликвидиране на държавното застраховане. Като цяло демонстрира самочувствие и нулева критичност по отношение на собствените си действия като министър, но в никакъв случай не бих се съгласил, че е неинформиран, или неспособен, само защото е завършил стоматология.

 

nobody2

от тоз з@@@ик други идеи не могат да се очакват.

се пак той е първи конструктор на тая не търговска - търгашеска реформа. той, и беха пуснали да му помага сегашния министър, тогава зам. на муравейчо.

затва по-горния колега го одобрява 😁, по партийна линия.

н16
снимка на н16

Не, лекарите не са търговци

 

Ми не са, ама тогава построиха в България най-дивия капитализъм, който се представяше като най-доброто решение. И понеже никой нямаше имунитет, от такава мощна пропаганда - то имаме сега, каквото получихме.

3NT
снимка на 3NT

Забрана на финансиране на частни болници кабинети, оптики!

Забрана Изпозлване на Обществен ресурс/здравни вноски/ за Формиране на печалба! Това е и Противоконституционно!❗️

Часниците нямат инфекциозни и ред други отделения те обират скъпи направления а качеството им е трагично, ако се забрани финансирането  ще затворят всики частници!

Su38

Дижуивях да чуя това не от чугенен комунист...

Боже, чудни са делата ти...

Дано да им вкараш и повече акъл в главите....

Антей

 

Точно на този гоцеделчевски зъболекар, който "реформира" чудесната ни

 

система на здравеопазване и днес тя катастрофира

най-малко приляга да казва, че лекарите не били търговци!

 

Един от първите, който май спретна някаква форма от сорта на 

"осигурителна здравна каса" и клиенти едрите риби - държавни ...

 

И популистки да обяснява, че сега имало див популизъм, пък

то си е див либерализъм - всеки си прави каквото иска и както го захване!

 

⚓️

 

Su38

Има хиляди начини, и то справедливи, частната собственост да стане обществена.

Няма нито един справедлив начин обществената собственост да стане частна.

И, последно, социалните дейности, като здравеопазване и образовние, са ЕДИНСТВЕНИТЕ дейности, коиго имат безкрайно голяма норма на печалба ( ако са търговски дружества)...

По простата причина, че безкрайно малка величина (разходи за възстановяване на здравето на отделене индивид), разделена на НУЛА (РЕАЛНИ разходи за болнични дейности) дава безкрайно голяма величина...

Чисто математически, нищо лично...

Антей

 

Точно така, браво! ✌️ ✌️  :)

Памфуций
снимка на Памфуций

И, последно, социалните дейности, като здравеопазване и образовние, са ЕДИНСТВЕНИТЕ дейности, коиго имат безкрайно голяма норма на печалба ( ако са търговски дружества)...

По простата причина, че безкрайно малка величина (разходи за възстановяване на здравето на отделене индивид), разделена на НУЛА (РЕАЛНИ разходи за болнични дейности) дава безкрайно голяма величина...

 

😂

 

Sine_metu

Четв., 12/03/2020 - 00:20 (нов)

Su38

Има хиляди начини, и то справедливи, частната собственост да стане обществена.

Няма нито един справедлив начин обществената собственост да стане частна.

И, последно, социалните дейности, като здравеопазване и образовние, са ЕДИНСТВЕНИТЕ дейности, коиго имат безкрайно голяма норма на печалба ( ако са търговски дружества)...

По простата причина, че безкрайно малка величина (разходи за възстановяване на здравето на отделене индивид), разделена на НУЛА (РЕАЛНИ разходи за болнични дейности) дава безкрайно голяма величина...

Чисто математически, нищо лично...

 

Мили боже...

Чисто математически, 30 години лоботомия очевидно клонят към безкрайност

Sine_metu

30 години „преход“ - 30 години лоботомия.

Простете, но вече не различавате основни понятия

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш