Quantcast
Министър Петков: Сега започва по-интересната част за ББР | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Министър Петков: Сега започва по-интересната част за ББР

38 172

"С новите назначения в Българската банка за развитие другата седмица ще имаме вече пълноценна информация какво става там. Най-важното засега е, че ограничихме раздаването на кредити до 5 милиона лева, за да не се повтори отново отпускането на заеми за 100 милиона. Сега влизаме в по-интересната част за ББР", заяви икономическият министър Кирил Петков в предаването "(О)позиция" на "Сега". 

Той добави, че прословутата с непрозрачността си Държавна консолидационна компания ще бъде преструктурирана. "Това е неизбежно, защото трябва да защитим обществения интерес. Трябва да стане максимално бързо, за да не се озовем да има отново отпуснати пари без обществени поръчки. Наредил съм да ми направят списък с най-важните язовири, които спешно трябва да бъдат ремонтирани. И парите - ако има останали, ще бъдат насочени към най-оптималните проекти. Надявам се да не се натъкна отново на обекти с фактурирани безумно високи цени. Въздържам се все още да обявя кои са фирмите, които са получили пари за ремонтите, защото не изключвам сред тях да има и стриктни. Не е справедливо да слагаме всички в един кюп. Но истината ще излезе. Неизбежно е", заключи министърът.

Той не разбира защо ДКК е трябвало да предплати 630 млн.лв. към “Монтажи”, а тя авансово да плаща за язовири. “ББР винаги се е ползвала като касичка”, смята той.

Петков каза, че не знае колко от преведените пари за язовири са останали в “Монтажи”, но смята, че те трябва да бъдат пренасочени към проекти, където има потенциално висок риск.

 

 

Още

Кирил Петков ще разговаря с Нинова и Трифонов след изборите

23.10.2021

2404
Шеф на "Кинтекс" влиза в управата на ДКК

21.10.2021

1953
Сянката на президента поглъща партиите и парламента

28.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7535