Quantcast
Проф. Иван Илчев: Качеството на елита върви назад | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Проф. Иван Илчев: Качеството на елита върви назад

Основният недостатък на българските политици е подчинението им в името на лични облаги, смята историкът
7 240

Четири седмици след изборите все още не е ясно каква ще е съдбата на правителството. За това има ли изход от настоящата  политическа криза и какъв е погледът на историка върху създалата се ситуация разговаряме с проф. Иван Илчев в предаването на "Сега" "(О)позиция" .

"Много е трудно да се предсказват нещата, особено когато са в бъдеще време, както се шегува известен американски спортист. Това в никакъв случай не е първата политическа криза, която разтърсва България, вероятно няма да бъде и последната'', казва проф. Илчев.

''И преди сме имали много фрагментирано Народно събрание. Да вземем например изборите през 1930-те години, когато има огромен брой политически партии и позицията на правителството, което тогава се образува, е много нестабилна. Сменят се министри, излизат партии и в крайна сметка всичко това завършва с военен преврат през 1934 година. Все пак може да се каже нещо положително за изборите, даже за изборите след 1989 г. - няма нито един загинал, убит гласоподавател. Докато от Освобождението до края на Втората световна война на всеки избори има жертви", добави той. "Правил съм исторически изследвания на българските полици и за съжаление, изводът е, че човечеството върви напред, а качеството на елита върви назад", каза професорът. 

В предаването ще разберете още:

- Позицията на проф. Иван Илчев относно скандала с уволнения и след това върнат на работа доцент от УНСС

- Трябва ли историята и историците да бъдат извадени от споровете между България и Р. Северна Македония

 

 

 

Ключови думи:

Сега, (О)позиция

Още

Борисов разкаля терена в ЕС за РС Македония

07.10.2021

12716
Гешев даде картбланш на полицаите да бият

16.08.2021

9680
Не бива да допуснем втори Гешев

20.07.2021

7445