Quantcast
Ще е интересно да наблюдаваме Цацаров като подчинен на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Ще е интересно да наблюдаваме Цацаров като подчинен на Гешев

Христо Иванов ще се кандидатира отново за лидер на "Да, България"
5 689

"Очевидно беше търсена изненада с оставката на Сотир Цацаров. Той разумно се опитва да запази лице, да изпревари неизбежното - да бъде уволнен. Но и да не допусне раздялата му с КПКОНПИ да има характер на очистване, морална санкция на неговото поведение." Това коментира в предаването (О)позиция на "Сега" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Ще бъде интересно да наблюдаваме Цацаров в ролята му на подчинен на Иван Гешев", смята той по повод възстановяването на Цацаров като прокурор във ВКП от днес.

"Като главен прокурор Цацаров е натрупал не само информационен капитал, той има и политическата подкрепа на ДПС и ГЕРБ, Делян Пеевски, всички кръгове от статуквото. Правил е услуги, бил е полезен. Главният прокурор в България по длъжностна характеристика е главен пазител на статуквото. А Цацаров бе един от най-ефективните пазители на това статукво. Господарите на това статукво, което наричаме Сарайския модел, са му особено благодарни", допълни лидерът на "Да, България".

Иванов не храни никакви надежди по отношение на проверката, която Цацаров поиска, а прокуратурата веднага започна. "Можем да кажем само ха-ха," иронично коментира той. И припомни как, докато е бил главен прокурор, Цацаров е възпрепятствал изясняването на скандала "ЦУМ-гейт". "Както и да се развие тази проверка, то няма да има общо със законността, защото тя изисква обективност и безпристрастност. Прокуратурата на Иван Гешев не може да бъде заподозряна в безпристрастност, никой не й вярва. Затова трябва да има дълбоко изчистване. То започва с оставката на Гешев, но не свършва с нея", посочи Иванов.

Христо Иванов, който подаде оставка като лидер на "Да, България" след изборите, отново ще се бори за този пост. "Не съм си издигал номинация си за лидер на "Да, България". Исках да дам възможност на партията да прецени колективно пътят си оттук нататък. Получих голям брой номинации и не мога да не се отзова на тази покана за поемане на отговорност. Ако ми бъде гласувано доверие, имам готовността да изкарам пълен мандат. Във всеки момент, в който партията е готова да формира ново ръководство, ще дам път за това", каза той.

 

От разговора ще научите още:

- Реалистично ли е Иван Гешев да бъде махнат като главен прокурор

- Защо още не са внесени законопроектите, свързани със съдебната реформа

- Ще има ли резултат от разследването за кюлчетата в спалнята на бившия вече премиер Бойко Борисов

- Каква е оценката му за първите стъпки на кабинета

 

Още

Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

611
ВСС отложи за неопределено време процедурата за уволнението на Гешев

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2860
"Жоси", Гебрев и Баневи са в искането за уволнение на Гешев

03.03.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

7061