Quantcast
Случаят "Сашко" показа слабите ни места | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Случаят "Сашко" показа слабите ни места

2 625

Ситуации като тази с изчезването на 12-годишния Александър, Сашко, от Перник показват слабите ни места. Степента на култура и цивилизация на едно общество се познава по способността да бъдат подкрепяни хора със специфични нужди и затруднения. Това коментира клиничният психолог Велислава Донкина в предаването (О)позиция на "Сега" по повод изчезването, издирването и намирането на момчето. 

Подобни събития винаги ни намират неподготвени, посочи тя. А на въпрос дали са били допуснати грешки в издирването на детето отговори, че в трудни ситуации всеки прави каквото може, никой не прави нарочно не добре нещата.

Неглижиращото отношение към здравната психологична грижа, помощ, състояние на нашето общество показа своята роля. "Имаме много лоша култура, когато става въпрос за психично здраве и въобще за здраве като цяло", смята д-р Донкина.

Според нея хората с психиатрични заболявания са в голям недостиг на програми, на съгласуваност между институциите, на съществуване на реална грижа за тях. Палиативните грижи имат същия проблем. Тя припомни и че няма Закон за психотерапията.

Във видеото вижте още - какво според нея е спасило детето 8 денонощия в трудните условия и как трябва да бъде разпитвано то сега в хода на разследването на случилото се.

Още

Чудото на гражданите: 550 000 лв. за Украйна, събрани за 204 часа

06.12.2022

968
Държавата хищно укрива важна за обществото информация

30.11.2022

15475
Агент Флора Стратиева vs агент Костадин Костадинов

21.11.2022

17716