Quantcast
5 града, където улиците са малко, а водата - много | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

5 града, където улиците са малко, а водата - много

Венеция и Амстердам не са единствените градове с много канали в Европа
99
 Pixabay
Анси

Има нещо вълшебно в градовете, чиито артерии са от вода, а не от асфалт. Когато стане дума за канали, обикновено се сещаме за Венеция, Амстердам и Брюж. Почти всяка страна в Европа обаче си има поне един такъв град, а някои от тях са равностойна конкуренция на венецианските красоти.

Горката Венеция в последните години претърпя пълна метаморфоза под напора на кошмарните тълпи от круизните кораби. Венецианци отдавна избягаха от града, стъклените сувенири се произвеждат в Китай и често са чиста пластмаса, а тълпите правят разходките непоносими. Пандемията даде глътка въздух от този ужас, но наскоро на венецианския хоризонт отново изгря чудовищен круизен кораб и е ясно, че всичко започва отначало. Амстердам също се чуди как да се спаси от темпераментните туристи, които доскоро ентусиазирано привличаше с профила си на дестинация за денонощен купон.

За щастие, в Европа все още има алтернативи, където човек може да се наслаждава на бавния живот, който повече подхожда на град, където улиците са малко, а водата - много.

 

1. Шпреевалд - германската Венеция

Наричат го германската Венеция. Шпреевалд е биосферен резерват на около 100 км югоизточно от Берлин, който представлява 47 500 хектара плетеница от ливади, гори и водни канали. Тук пътища почти няма, но каналите са с обща дължина над 270 км, а берлинчани обичат да идват, за да общуват с гората. Районът се обитава от едно от най-малките малцинства в Германия - лужишките сърби, западнославянски народ, наброяващ около 30 000 души. Лужичани имат свои езици, които са официално признати и защитени като малцинствени езици. Въпреки че табелите в Шпреевалд са официално на два езика - немски и лужишки, езиците са изчезващи. Казват обаче, че корнишоните, които се гледат традиционно по тези места, са най-вкусните на света.

Повече от 1000 години лодката е основно транспортно средство тук. Почти всяка фермичка има свой пристан и разчита на водната поща, въведена преди 124 г., за да разпраща писмата в района. Релефът на областта се е оформил през последната ледникова епоха. При топенето на ледовете са се образували многобройни речни ръкави (около 350 на брой), които оформят вътрешната делта на река Шпрее. Затова и пощальонът трябва да гребе, за да си свърши работата.

 

2. Анси - алпийската Венеция

Във Франция има не една и две алтернативи на Венеция, но Анси държи короната по красота. Градчето се намира на северния бряг на тюркоазеното езеро Анси и през годините е било седалище на женевските графове, а после и на савойските. Въпреки че е във Франция, по-лесно се посещава от Женева, защото е само на 35 км от нея.

Най-живописното място в Анси е Пале д'Ил - замък от 12-и век, който се намира на островче на река Тиу. През повечето си история замъкът е служил за затвор и съдебна палата. Днес в него е подслонен местният исторически музей. Търсачите на силни усещания знаят Анси като едно от най-добрите места в света за парапланеризъм, но близостта със снежните планини и изобилието от вода го правят идеален център за всякакви водни и зимни спортове.

 

3. Бирмингам

Вторият град на Англия Бирмингам рядко се посещава като туристическа дестинация, но ако това не ви спира, то трябва да знаете, че неговите канали са повече от тези във Венеция. Всъщност това е европейският град с най-много канали - 160 км, но разбира се, в случая става дума за много по-големи мащаби от обичайните. Каналите на Бирмингам са наследство от индустриалната ера и за разлика от Венеция не са фокус на живота му, а повечето сгради не са свързани с тях. В последните години обаче водната мрежа се превърна в туристическа атракция, а и тя не е единствената причина да посетите този град. Тук например са блатата, вдъхновили Толкин за "Властелина на пръстените" - писателят е израснал край тях, а днес местността е природен резерват с богата флора и фауна. Дори да не сте по бижутата, бижутерският квартал е уникално място, което англичаните смятат за национално богатство.

Самите канали са съсредоточени в района Бриндлиплейс, където са и най-добрите ресторанти и барове на града.

 

4. Гитхорн - холандската Венеция

Холандия не е само Амстердам и плантации за лалета. Гитхорн е живописно градче в северната провинция Оверайселс. Тук каналите са много, но няма коли, пътища, асфалт. За сметка на тези съвременни отрови градчето има 180 моста. Лодките също са безшумни и не бълват газове, дори ги наричат "шептящите лодки", защото са оборудвани с безшумни електрически мотори. Така че тишината и спокойствието тук са пълен антипод на безумството на големия град. Особеност на местните къщи са сламените покриви, наследство от времената, когато това е бил най-евтиният вариант.

 

5. Авейро - португалската Венеция

Авейро не просто има канали като Венеция, но даже и като нейните гондоли, само че тук им казват молисейро. Сравнението с Венеция е малко смело, но все пак градчето е популярна дестинация за еднодневна разходка от Порто. Уличките и сградите са живописни, но някои посетители се оплакват, че разходката с местните лодки е неоправдано скъпа, а гледките - не чак толкова специални. Затова е добре да предвидите достатъчно време за някои отбивки по пътя - раираните къщи в пастелни цветове на съседната Коста Нова задължително трябва да се видят. Край града са останали, макар и в по-малък мащаб, солниците, които навремето са били един от традиционните поминъци на района.

Ключови думи:

калейдоскоп

Още

Шест (почти) самотни острова в Европа

20.08.2021

22
Десетте най-малко посещавани държави на планетата

01.08.2021

1949
В Мексико може да спите в "Гнездото на змията"

21.05.2021

33