Quantcast
Чудният свят на пчелите в полите на Витоша | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Чудният свят на пчелите в полите на Витоша

Освен с лечебни процедури с кошерен въздух пчелната къща на Боряна ще ви посрещне и с пленяващи разкази за меда
1 887
 https://www.beebed.eu/
Боряна посреща с добре дошли гостите си в своята пчелна къща, която е "извън София, в София".

Пандемията в последната година безспорно промени навиците ни, включително и туристическите обиколки у нас и в чужбина. Ако се огледаме по-добре обаче, ще открием точно под носа ни възможности за "безопасни" пътешествия. Такава е пчелната къща на Боряна - в полите на Витоша, или както казва собственичката му - "извън София, в София". Там човек може да подиша кошерен въздух, да заздрави дихателните си пътища чрез инхалации с прополис и да се потопи в магичния свят на пчелите. Дали ще опитате от "хляба", или от "антибиотика" на малките същества, или просто ще се насладите на аромата на мед, восък и билки, слушайки за работливите насекоми - преживяването определено си заслужава.

........

Посещението на пчелна къща е сравнително нов, нестандартен начин за здравословна почивка и презареждане на организма. В началото Боряна не смеела и да си помисли да се занимава с пчеларство. Запалила се по идеята от свой познат, който се записал на курс за пчелари. За щастие, домът ѝ отговарял на изискванията за определено отстояние от околните сгради, получила и разрешително за пчелин. Заедно закупили 4 кошера и така, полека, с много труд, четене и учене, вече уверено се грижи за 20 пчелни семейства. Засега пчелната къща, намираща се край Околовръстното шосе, е по-скоро за срещи с приятели. Все повече хора обаче успяват да се потопят при нея в атмосферата на живото пчелно семейство, да се заредят с енергията на кошера и да дишат здравословния въздух с аромат на мед, восък, пчелен прашец и прополис.

Къщата е построена така, че хората нямат пряк контакт с пчелите, но са заобиколени от тях. В една от стаите са поставени две легла (на тях се ляга за почивка от около 25-35 минути), под които се намират и самите кошери. Пчелите влизат и излизат в тях от изходи извън пчелната къща. Част от стените на кошерите и леглата са изработени от мрежа и точно това позволява въздухът от кошера да навлиза в стаята, като нито пчелите се притесняват от хората, нито хората имат допир с тях.

"Кошерният въздух съдържа съставки, които повишават способността за самолекуване на тялото. Той е пречистен, обогатен, йонизиран. Вдишването на наситения с полезни вещества въздух подсилва имунната система, дезинфекцира дихателните пътища и носи успокоението на ароматерапията", казва Боряна. По думите ѝ, преди да попадне в белите ни дробове, този въздух е бил подложен на щателно пречистване в живата лаборатория на кошера, където е преминал през естествения филтър на пчелите. "Благодарение на обработката на пчелното гнездо с прополис и отделящите се етерични съединения въздухът в кошера е стерилен и лечебен", разказва още Боряна. Доказано е, че след процедурите дишането става по-спокойно и се увеличава поглъщането на кислород, а така се подобрява съставът на кръвта, нормализира се кръвното налягане, повишава се работоспособността на човек. При 10-минутно вдишване на чистия и йонизиран въздух, създаден от пчелното семейство, повечето вируси и бактерии в бронхите и белите дробове умират. Не е за пренебрегване и ароматерапията, създадена от събраните от пчелите множество растения, повечето от които лечебни. Мирисът на нектар, мед и прополис - всички те създават спокойна атмосфера, предизвиквайки успокоение и желание за сън. 

Освен че пречистват въздуха, докато пърхат с крила, пчелите създават силно вибрационно поле. А вибрацията на пчелите съвпада с тази на човешкото тяло. "Ако имаме заболяване или дисбаланс, вибрациите на отделните органи излизат извън синхрон. Представете си - лягате и под вас 200 000 пчели вибрират в синхрон. Тялото ви се вслушва в ритъма и постепенно започва да вибрира заедно с тях и да връща баланса в организма си", посочва Боряна. Действително за човек, легнал на кошера, това е като лек вибрационен масаж, който действа положително върху нервната, кръвоносната и мускулната система, предизвиквайки състояние на самолечение и баланс. В стаята има и много високоенергийно поле. Изследователи са установили, че след сън в пчелна стая

 

енергийното поле на човешкото тяло се увеличава около 5 пъти

 

Дълготрайният ефект обаче се постига след поне 10 посещения.

Почивката в пчелна стая се препоръчва на хора от всички възрасти, като тя може да се прилага само когато пчелните семейства са в активно състояние - от април до края на септември. Същото се отнася и за другия вид терапия - инхалации с кошерен въздух. При него чрез специална система въздухът от кошера се доставя до дихателната система без никакъв досег до пчелите или издаваните от тях звуци и вибрации - човек просто сяда в удобен стол и поставя маска на лицето си, вдишвайки много по-наситен и ароматен въздух в сравнение с почивката в пчелна стая.

За разлика от тези две процедури, инхалациите с прополис могат да се прилагат целогодишно. При тях отново се слага маска, свързана със специален апарат, чрез който става приемането на прополиса - "антибиотика на пчелите". Изследвания показват, че той съдържа восък, смоли, полени, етерични масла, танини, флавоноиди, аминокиселини, микроелементи и витамини, благодарение на които има силни антимикробни свойства и висока противогъбична и противовирусна активност. Може би не е случайно това, че при изследване в Ухан (Китай)

 

сред 5115 пчелари не е установен нито един със симптоми на коронавирус

 

Боряна въвежда и в самия микрокосмос на кошерите. "Пчелите са уникални същества, отдадени на семейството. На първо място за тях е майката, после семейството и накрая отделният индивид. Имат изключителна структура и организация - раждат се, стават чистачки, после кърмят, произвеждат пчелно млечице, строят килийки и т.н.", започва своя разказ собственичката на пчелната къща.

Безспорно в центъра на всичко е пчелата майка. Тя живее 2-3 години и от нея зависи благосъстоянието на цялото семейство. Затова и около нея винаги има свита, която я пази и храни в устата с пчелно млечице (самите пчели се хранят с мед). Тя излита на брачен полет извън кошера само един път в живота си. След като я оплоди някой търтей, тя събира семенната течност в себе си и се прибира, за да прекара остатъка от живота си вътре в кошера. Когато остарее и намали яйценосенето, пчелите си харесват няколко от нейните яйца и ги захранват със специално млечице, за да може това яйце да се развие като майка, а не като пчела работничка. След като се излюпят новите майки, пчелите избират най-силната и оставят само нея. Търтеите са "мъжете" - тяхната единствена задача е да оплодят майката, след което умират. Останалите обитатели на кошера са пчелите работнички. Преди да станат такива, те минават през няколко етапа. За 21 дни се превръщат от яйце в какавида. Точно на 21-вия ден те прегризват капачето, с което е затворена килийката, в която са снесени, т.е. раждат се пчели. След това започват да чистят и да полират килийките на кошера - за следващото поколение или за складиране на храна. 2-3 дни по-късно вече могат да хранят ларвите - правят го около 10 дни. През това време се развиват техните восъчни жлези и те започват да произвеждат восък. Това пък им позволява да се включат в строежа на нови пити (жилищата им). Тази дейност те вършат само няколко дни, след което се превръщат в пазачи. Работата им тогава е не само да защитават кошера, но и да следят за микроклимата в него. Ако влагата или температурата в кошера не са подходящи, пилото (бебетата на пчелите) ще загине. Затова те поддържат необходимата им температура от 33-35˚, като махат с крилца и вентилират през целия ден.

Точно 21 дни след като се излюпят, пчелите вече са готови за

 

най-отговорната и изтощителна задача - събирането на нектар

 

Те могат да направят по 10-15 курса на ден в зависимост от отдалечеността на пашата, която може да е до 3 км. При всяко излитане донасят в кошера 0.02 г нектар. За тях това е доста тежка задача, защото те тежат едва около 0.1 г. За да произведат 0.5 кг мед, трябва да работят около 7000 часа, да направят 20 000 полета и да кацнат на около 10 000 000 цветя! След 10-15 дни те умират от изтощение, т.е. пчелите работнички живеят само 50-60 дни.

Има и пчели разузнавачки. Те обикалят околността и като се върнат, започват да танцуват - правят кръгчета, осморки и т.н., и по този закодиран начин показват на останалите къде е пашата - на север, на юг, на 200 м, на 2 км. Така пчелите работнички знаят на коя паша да отидат. Често се случва два кошера, които са един до друг, да произведат различен мед точно защото разузнавачките им са намерили различна паша. Голямо чудо е как пчелите могат да произвеждат различни видове пчелно млечице в зависимост от това дали то е предназначено за захранване ларвите на бъдещата царица, пчела работничка, или за търтей. "По някакъв си техен начин те разбират в коя точно килийка какво млечице да сложат - ако ще се ражда търтей, те произвеждат млечице, за да се развие търтей. Ако е за работничка - храна за работничка", казва Боряна, добавяйки и малко известен факт за сериозната хигиена на пчелите и за това, че те не ходят до тоалетна в кошера, а извън него.

Когато дойде есента и застудее, пчелите се сгушват на кълбо и поставят майката в центъра му. Единствената задача сега е да поддържат 20-25˚, за да предпазят майката от настиване. Когато природата се събуди отново напролет, пчелите стимулират майката и тя започва да снася до 2000 яйца на ден (използвайки семенната течност, складирана в резервоарчето ѝ).

А как става самият мед? Събраният от пчелите нектар се складира в килийките. Водата от него се изпарява, като пчелите безупречно преценяват кога влажността е спаднала достатъчно и го запечатват с восъчно капаче. Така запечатаният мед може да издържи хилядолетия. Пчелите са и изкусни хлебари. Те приготвят своя хляб, наречен перга, като натъпкват прашец в килийката, след това поставят мед, после прашец и пак мед и така до горе. "Хлябът" се оставя да ферментира и чак тогава е готов за употреба. Пергата е изключителен продукт за силен имунитет, но добиването му е много трудоемък процес.

Още

През ситото на времето: Кой дефилира на парада на ретро автомобили

12.06.2021

1040
ГЕРБ-София нагло приписа свои грехове на съветник от опозицията

12.06.2021

7637
Млад български дизайнер облича Соня Йончева за концерта в София

12.06.2021

883