Quantcast
Елизабет Втора крила свекърва си в двореца | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Елизабет Втора крила свекърва си в двореца

Алис Батенберг, майката на принц Филип, е провъзгласена за Праведник на народите и света
2 941
 Доъче веле
Алис фон Батенберг, принцеса на Гърция и Дания.

Алис Батенберг, майката на починалия този месец принц Филип, също е била изключително ярка личност, но за разлика от него е трябвало да живее скришно.

Коронацията на английската кралица Елизабет Втора през 1953 година в Уестминстърското абатство е грандиозно събитие. Снимките с великолепно облечените гости обикалят целия свят. И почти никой не забелязва сред елегантните посетители една възрастна дама с дрехи на монахиня. Хората се питат – коя ли е тя?

Отговорът е известен само на малцина посветени: това е свекървата на кралица Елизабет, майката на принц Филип, 68-годишната тогава Алис фон Батенберг. Тя носи титлите принцеса на Гърция и на Дания. И ако през 1953 година някой от публиката все още я познава, оттам нататък тя изчезва от полезрението, макар да е известно, че месеци наред е живяла в Бъкингамския дворец.

Един от жълтите вестници дори задава въпроса „Защо крият майката на принц Филип в Бъкингамския дворец?“ Търсейки отговорите, изданието излиза с различни хипотези – че може би причината е в германския ѝ произход, или в психическото ѝ здраве, или тя самата избягва общественото внимание. Отговор навремето не се намира, но както става ясно от новоизлязлата книга на Карин Фойерщайн-Прасер, наречена „Алис фон Батенберг, свекървата на кралица“, жената наистина е преживяла тежки удари на съдбата и е имала силен характер, който ѝ е помогнал да устои.

Глухата правнучка на кралица Виктория

Виктория Алис Елизабет Юлия Мария фон Батенберг е родена на 25 февруари 1885 година в замъка Уиндзор, в присъствието на знаменитата си прабаба кралица Виктория. Името получава от баща си принц Лудвиг Александър фон Батенберг (брат на първия български княз Александър I Батенберг), но по-благороден произход има майка ѝ, принцеса Виктория Хесен-Дармщатска (внучка на кралица Виктория), чрез която Алис е свързана и с британското кралско семейство, и с руската царска династия Романови.

Още от раждането на Алис е ясно, че я чака блестящо бъдеще, но нещастията я преследват от самото начало на живота ѝ. Както се оказва – тя е глуха по рождение и не може да говори ясно. Родителите ѝ наемат педагози, които да я научат да чете по устни, и тя овладява английски, немски, френски и гръцки, като гръцкия научава след женитбата си за Андрей - син на гръцкия крал. Тогава е само на 18 години. На сватбата в Дармщат присъства и руският цар Николай Втори, който подарява на новобрачните автомобил – скъп и екзотичен подарък през 1903 година. Именно с него младоженците тръгват на сватбено пътешествие из Германия.

Когато през 1918 година болшевиките избиват цялото семейство Романови, Алис и съпругът ѝ Андрей разбират за това в Швейцария, където се установяват, след като напускат Гърция. Принудителното изгнание е предизвикано от политическия хаос в страната – кралят първо следва прогерманска политика, после се отрича от нея, а синът му влиза в Първата световна война вече на страната на Антантата. Така Алис и Андрей попадат между два огъня.

Германският произход на Фон Батенберг оказва влияние и на съдбата на баща ѝ, който във Великобритания заема поста Първи лорд на Адмиралтейството – той е принуден да подаде оставка. На всички от рода Батенберг, живеещи в Англия, им се налага да променят фамилията си – от Батенберг стават Маунтбатън. (По същата причина и кралете стават след 1917 г. Уиндзор вместо Сакс-Кобург и Гота - б.р.).

Втора принудителна емиграция

Едва през 1920 година Алис и съпругът ѝ могат да се върнат в Гърция, където през 1921 г. се ражда синът им Филип (най-малкият от четирите им деца и единствен син), който впоследствие става мъж на Елизабет Втора. Две години по-късно обаче отново се налага принудителна емиграция – в Гърция избухва въстание, принц Андрей е обвинен за поражението в Гръцко-турската война и е осъден на доживотно изгнание.

Съпрузите се заселват в Париж и бракът им скоро се разпада – Андрей пребивава предимно в Монте Карло, където открито живее с любовниците си. Психическото здраве на Алис е подкопано, лекарите диагностицират шизофрения. Семейството насила я изпраща в психиатрична клиника за две години, покрай което тя прекратява контактите със съпруга си и с трите си дъщери.

Когато започва Втората световна война, принцеса Алис живее в Гърция. Помага на бедните, грижи се за ранените и сираците. Германците не я закачат заради германския ѝ произход. Гестапо не знае, че тя крие в мазето си в Атина еврейско семейство. Години по-късно след смъртта на принцесата децата ѝ, включително принц Филип, получават връчения на майка им медал „Праведник на народите на света“, с който удостояват героите, които с риск за живота си са спасявали евреи по време на войната.

Умира в Бъкингамския дворец

Алис фон Батенберг умира в Бъкингамския дворец през 1969 година. Разбира се, никой не я е крил след поредното напускане на Гърция – самата тя не желае да се появява публично и остава в покоите си. По нейно желание е погребана в Гетсиманската градина в Ерусалим.

Още

Принц Уилям може да замести Елизабет II по време на пандемията

20.03.2020

2297
Европа чака до дни решение на Лондон за Брекзит

30.04.2019

599
Лондон: 47 години в Евросъюза стигат

16.12.2019

628