Quantcast
Как ще изглежда първият град на Марс | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Как ще изглежда първият град на Марс

Той ще е разположен в подземни тунели и пещери и ще задоволява нуждите на жителите си без помощ от Земята
2 052
Всеки обитател на Червената планета ще разполага с малко, но уютно жилище.

Интересът към Марс нараства. Още три совалки кацнаха на Червената планета - Hope на ОАЕ, китайската Tianwen-1 и Perseverance на НАСА. Най-съществена е мисията на Hope, изследваща атмосферата на Марс, което е първа стъпка в амбицията да се установи трайна човешка популация на Марс до 2117 г.

Колонизаторите от Земята нямат търпение. През февруари 2020 г. The Mars Society, организация, която е посветила своите усилия на заселване на Червената планета, обяви международен конкурс за дизайн на първия марсиански град. Макар наградите да бяха скромни - 10 000 долара за първо място, 5000 за второ, 2500 за трето, 1000 за четвърто и само 500 долара за пето, в него се включиха 175 екипа от над десет страни. В първата десятка попаднаха три австралийски, два американски проекта и по един от Германия, Испания, Австрия, Франция и Канада.

"Бях силно впечатлен от изключителните технически, икономически и естетични решения", казва д-р Робърт Зубрин, основател и президент на The Mars Society.  А задачата е сложна -  да се проектира град, в който постоянно да живеят един милион души с всичко необходимо -  училища, магазини, болници, транспорт и т.н., дори гробища. 

Градът трябва да може да произвежда храна, дрехи, електричество, стоки за всекидневието, автомобили и др., тъй като Земята е твърде далеч и оттам ще пристигат съвсем малко компоненти - например електроника. "Това е много различно от временните бази, в които ограничен брой хора пребивават за определено време и после се връщат вкъщи към нормален живот", обяснява архитект Алфредо Муньос от Abiboo Studios. Ако правиш град за живеене, първата задача е да се създаде добра психологическа среда. Трудно е да създадеш прекрасни преживявания и богат социален живот на място, което е доста сурово", обяснява Муньос.

Повечето участници в конкурса не разкриват подробности за своите проекти, тъй като победителят още не е обявен. Само испанците от Sustainable Offworld Network (SONet), посветили се в развитието на устойчиви селища в други светове, разказват за своя проект Nüwa (богиня от китайската митология). Екип от 35 души 4 месеца е разработвал концепцията на града.

Nüwa

 

ще е изграден в тунели на 150 метра под повърхността

 

Там ще бъдат разположени жилищните и работните зони, както и овощни градини. Nüwa ще е столицата на колония от пет града, всеки от които ще може да приюти по 200 -250 хиляди души. Екипът дори е определил къде ще бъдат разположени селищата - на 225 000 км от района Тарсис, който се намира до екватора на планетата. Те ще бъдат разделени от няколко хиляди километра и трябва да са достъпни с марсианския еквивалент на жп връзки. Само градът Abalos ще бъде разположен по-далеч - близо до марсианския северен полюс, където ще има селище за добив на вода.

Построяването не на един, а на цели пет града на Марс е твърде амбициозна задача. Всички основни материали - от ракетното гориво до производството, трябва да са от местни ресурси. За графит и полиетилен (използвани в строителството) източник ще е атмосферният въглероден двуокис. На Марс има и сяра, която може да бъде използвана за производството на цимент.

Астрофизикът Гюлейм Англада-Ескуде от Испанския институт за космически науки и основател на SONet, обяснява, че  "Всичко, от което се нуждаем на Земята, ще ни е нужно и на Марс.

 

Голяма разлика е, че на Марс ще трябва да си осигуряваме въздух за дишане 

 

допълва ученият.  Екипът на Nüwa е изчислил, че ще са нужни 187 500 000 куб. метра въздух, за да се поддържа животът в град от 200 000 жители. Традиционният подход към този проблем е да се построят огромни куполи, които да "задържат" въздуха. Но Nüwa има друг план  - въздухът да се събира под повърхността, в бъдещите тунели и пещери. Това ще е и щит за хората срещу мощната и опасна слънчева радиация. Самите скали ще предоставят защита от огромната разлика в налягането вътре и извън града. Върху тях ще бъдат разположени огромни соларни панели и ядрена станция, които ще генерират по 37kW за жител, нужни, за да се поддържа животът им. Зоните за производство на храна също ще бъдат разположени там. Растенията ще са 50% от хранителния режим на имигрантите от Земята, а  насекоми, клетъчно месо и водорасли ще допълват менюто. 

Конструирането на този "вертикален" град ще стане на етапи. Първите 10 години ще има значителен внос от Земята на машини и компоненти, които да позволят на колонизаторите да започнат строителството. В края на първата декада градът би трябвало да е дом за около 10 000 души.

 

Колонизаторите ще плащат по $300 000 за еднопосочен билет към Марс

 

и ще получат апартамент от 25.5 кв.м. Те ще трябва задължително да са част от работната сила, която ще продължи да изгражда града. Към 50-ата годишнина колонията трябва да е достатъчно голяма, за да стане независима от Земята. "Съвсем реалистично е към 2054 г. Nüwa да е приблизително готова и напълно готова към края на века, ако има достатъчно финансови ресурси и желание", смята Муньос.

 

Засега Nüwa съществува само на хартия. Но вече се планира строителството на серия от демонстративни съоръжения на Земята, които да тестват концепцията и различните технологични решения. "Ще има експерименти за предложената архитектура, биологията, екологията, за хората, които ще живеят дълго, и тяхната психика", казва Англада-Ескуде. "Това, което ни движи, е идеализмът, мечтата да намерим начин хората да живеят заедно в един нов свят", добавя той.

Ключови думи:

Космос, Марс, колонизация

Още

САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

24.07.2021

8314
Обществото отсъди: В космоса ли? Нищо особено! 

20.07.2021

Г-н БАЛЕВ

2411
Жена на 82 години ще излети в Космоса

01.07.2021

1396