Quantcast
Съкровища дебнат отвсякъде | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Съкровища дебнат отвсякъде

Всеки може да намери ценни монети в градина или стара сграда. Но само авантюристите мечтаят за скритото имане на пиратите

Ако се съди по новинарския поток, няма нищо по-лесно от това да намериш съкровище през XXI век. Някои от историите са направо невероятни, други - резултат на чист късмет, трети - на години упорство.

Кой да предположи, че 10-годишният холандец Тван Хансе ще сбъдне мечтата си и ще намери съкровище в градината на родния си дом например? Малчуганът се запалил по темата от книгите, които четял. Той многократно неуспешно се опитвал да убеди баща си да се отправят към Хаити или крайбрежието на Флорида, където пиратите са заравяли имането си. Баща му обаче отсякъл, че ако иска да търси съкровище, може да опита и в задния им двор - все пак градчето, в което живеят, е на повече от 1000 г. "А как ще търся съкровище без металотърсач", попитал делово Тван. "Ако намериш и една монета, ще ти купя металотърсач", обещал "щедро" бащата.

Оттогава Тван прекарвал цялото си свободно време в градината. И колкото и да е странно, намерил старинна италианска монета от XV век. Баща му спазил обещанието си и за рождения му ден му подарил металотърсач. Инвестицията се оказал много сполучлива - през март 2001 г. Тван намерил в градината 77 златни монети, сечени между 1419 и 1542 г., на обща стойност $165 хиляди.

И той не е единствен. През януари 2013 г. в графство Типеръри в Южна Ирландия е намерено съкровище от 81 златни монети от 1660-1700 г. Монетите са намери случайно при изследване на основите на изгорял пъб.

По същото време иракските археолози откриват в град Азизия, разположен на 70 км от Багдад, 66 златни монети, сечени преди около 1400 г., по време на епохата на Сасинидите, управляващи земите в съвременен Ирак и Иран от 225 до 640 г.

Съкровище от 497 златни монети е намерено през март 2013 г. по време на ремонт на стара изба във френското градче Les Riceys. Работник разглобявал рафт, когато върху него се изсипват скрити там златни монети. Всяка монета била с номинал 20 долара и тежала 33 грама. Те са били в обръщение в САЩ от 1851 до 1928 г. Общото им тегло е 17 кг, а стойността - над милион долара. Собственикът на избата смята, че монетите са били скрити там по време на сухия режим в Америка. Собственикът на избата очевидно е изнасял винен концентрат за САЩ, а получените пари кеш е скрил зад рафта.

 

Най-привлекателни, разбира се, са пиратските съкровища

 

Едно е да изкопаеш монети, докато садиш зеленчуци в градината, друго е да се снабдиш с пожълтяла карта от XVIII век, да се отправиш на експедиция до някой екзотичен остров, да попаднеш в буря или да преживееш други приключения, за да намериш сандък, пълен със златни монети и скъпоценности.

Във вестибюла на Международния клуб на подводните търсачи на съкровище в Париж те посреща огромен рекламен плакат "Съкровищата са достъпни за всеки". И това не е просто слоган. Членовете на клуба търсят имане по всички морета и океани, черпейки данни от старинни хроники, корабни дневници, писма и други исторически документи, съобщаващи за потънали кораби. Използват се и спомените на претърпелите корабокрушение. Според специалистите на дъното на световния океан лежат 3 млн. плавателни съда, в които се намира 1/8 от целия добив на злато и сребро за последните 500 г. Сред тях се отличава британският платноход "Лютин", потънал през 1799 г. край островите на Фрисландия по време на англо-холандската война. Той е превозвал златни слитъци, които по днешен курс се оценяват на $85-90 млн.

Първите търсачи на пиратски съкровища се появили още през XVII век. Англичанинът Уилям Фипс например изважда през 1686 г. от дъното на Карибско море край Хаити злато и сребро на стойност $1.8 млн. (по днешен курс). Това била само малка част от съкровището на испанската "Златна флота", потънала 43 г. по-рано по време на буря. Изобщо в района на Бахамските острови, Хаити и Флоридския пролив испанската хазна загубила баснословни богатства, и затова там най-често се насочват авантюристите. Американецът Хърбърт Хъмфри например се натъква на кораба "Нуестра сеньора де лас Маравиляс", от който изважда 15 половин килограмови слитъци злато, 10 златни фигурки и 177 слитъци сребро.

С особена почит търсачите на съкровища се отнасят към картата на американеца Фердинанд Кофман. Той анализирал голяма част от наличните архивни документи, записките на пиратите и авантюристите от всички времена и съставил

 

атлас, на който са отбелязани местата на 5000 корабокрушения

 

3000 от тях се намират в района на Карибско море и островите около източното крайбрежие на Южна Америка. Оттам минавал маршрутът на испанския Сребърен флот, наречен така, защото превозвал ценни товари от Новия свят до Испания, като често хвърлял котва в Сребърния залив на Хаити. Там пребивавали и голяма част от пиратите, които нападали испанските кораби. Пиратите имали навика и да закопават съкровищата на безлюдни острови. Тяхна база бил остров Пинос (който сега се нарича Хувентуд и принадлежи на Куба). Твърди се, че на този остров са скрити съкровищата на много известни пирати като Дрейк, Лафит и др. Мнозина са се опитвали да ги намерят, но с успех се увенчал само един - американецът Уикър, който открил сандък със злато и скъпоценности край един от рифовете.

Друго легендарно пиратско място е принадлежащият на Коста Рика

 

остров Кокос в Тихия океан, наричан още Островът на съкровищата

 

или Пиратският сейф. Според документите тук плячката си криел знаменитият пират Хенри Морган. Вече половин век този миниатюрен остров (6.5 км дължина и 3.2 км ширина), покрит с непроходими джунгли, привлича вниманието на множество авантюристи. Над 500 експедиции са си опитвали късмета, но никой не успява да открие нищо. Имало и трагични случаи. През лятото на 1962 г. на острова акустира френска група търсачи на съкровища - спалеологът Робърт Върн, журналистът Жан Портел и писателят Клод Шарлие. Те широко рекламирали своите планове да открият пиратските съкровища, разчитайки, че дори нищо да не намерят, хонорарите за книгите, участието в тв и радиопредавания ще им покрият разходите. Но съдбата имала други планове. Докато изучавали пещера в залива Чатам, моторът на лодката им се повредил, после тя била обърната от силна вълна. От тримата оцелял само Верн, който бил изхвърлен на скалите. Той прекарал сам на острова два месеца, преди случайно минаващ кораб да го прибере.

 

Да пиеш шампанско от дъното

 

В трюмовете на потъналите кораби има не само скъпоценности, но отлежават и бутилки с алкохол. През 2006 г. английските водолази намират на дъното на пролива Ла Манш 20 000 бутилки шампанско на борда на френския търговски кораб "Сейн", който потъва през юли 1955 г. след сблъсък със съветски кораб. Партидата била предназначена за голям прием на британското министерство на финансите. Всички бутилки били идеално запазени и били дегустирани на специална вечеря в лондонския хотел "Дорчестър". След което били продадени на търг за по $500 за бутилка.

И това не е единичен случай. През януари 2001 г. френски рибари извадили край бреговете на Бретан около 2000 бутилки шампанско, които също били продадени на търг.

Една от най-големите колекции алкохол била намерена през 1999 г. от шведски водолази на дъното на Балтийско море. На борда на кораба "Йенчепинг", потънал през 1916 г., били намерени 40 000 бутилки коняк, шампанско и червено вино. Макар корабът да бил открит от шведи, а стоката да е била платена от руската хазна за празненствата на офицерите от руската армия, съкровищата отишли при финландците, в чиито териториални води били открити. Алкохолът бил продаден на търг и достигнал средно до 1000 долара за бутилка.

 

 

-------------------------------------

Кой къде какво крие

--------------------------------------

Съкровищата се делят на три основни групи: ценни съкровища, съдържащи скъпоценни предмети, битови, които се състоят от предмети от бита, и реликвени, които са съставени от различни исторически реликви (съкровищата на египетските фараони например).

Най-често се крият пари, злато, сребро и скъпоценни камъни. Те могат да бъдат намерени почти навсякъде - стените на сгради, закопани под земята, в хралупи на дървета, скрити под водата или в различни предмети. Един хитър френски пчелар например криел своите спестявания в кошер. Той починал преди да сподели тайната си със своята съпруга, която продала кошера. Съкровището било открито едва 30 години по-късно, когато кошерът бил даден за ремонт. Други екзотични места са развъдник за кучета, тоалетна, резервоар на автомобил. Но най-често съкровища се крият в мазета, тавани и гробища.

 

 

-----------------------------------

Кой става собственик на съкровището

--------------------------------------

Според Брюкселската конвенция от 1910 г. съкровище, намерено в неутрални води, остава собственост на намерилия го. Американските закони предвиждат съкровището да се дели с държавата, ако е намерено на по-малко от 24 мили от бреговата ивица. Неотдавна една компания получи разрешение от правителството на Великобритания да изследва корабокрушенията в нейни териториални води, като от всяка открита ценна находка държавата ще получава 20%. Според френските закони половината от стойността на съкровището се пада на намерилия го, а другата половина - на собственика на територията, където е открито. Неотдавна край бреговете на Чили беше открито съкровището на пирата Естебар Ечеверия на стойност $250 млн. Властите веднага го обявиха за национално богатство и го конфискуваха.

Ключови думи:

пирати, съкровища

Още

Африканските пирати освободиха пленения български капитан

25.05.2020

Обновена

745
Сирия: САЩ са пирати, Турция - агресори, а Израел - терористи

23.12.2019

9854
Кораб е похитен от пирати близо до Камерун

16.08.2019

1060