Quantcast
22 000 ваксини "Астра Зенека" са пред бракуване | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

22 000 ваксини "Астра Зенека" са пред бракуване

"Текат преговори с мобилните оператори за смс кампания със символични награди за част от ваксинираните", заяви здравният министър
695
 Илияна Кирилова
Определено ще се наложи страната ни да дарява или продава ваксини с изтичащ срок на годност.

"Има риск за 22 000 ваксини на "Астра Зенека", чийто срок на годност изтича в края на юли". Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента. По думите му за другите ваксини няма риск, но тъй като бройките им са големи, а желащите да се ваксинират - недостатъчно, може да се наложи и част от останалите ваксини да бъдат дарени или продадени на други страни. Така например скоро ще бъдат изпратени наши ваксини на Бутан. Кацаров посочи, че до края на 2021 г. сме поръчали 4.5 млн. дози от "Астра Зенека", а досега сме използвали едва 450 хиляди.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Сачева как се е възползвал екипа му от добрата ситуация в момента и как е увеличил ваксинацията, здравният министър посочи, че от ведомството му са осигурили ваксини за личните лекари, така че да не се трупат те по огромни опашки, увеличили са чувствително и броят на ваксинираните възрастни лица над 60 г. и т.н. Сред другите посочени от него мерки бяха разпространението на брошури, излъчването на клипове, създаването на обществен съвет по ваксинация в МЗ и други.

"В ход са преговори с мобилните оператори за смс кампания със символични награди за част от ваксинираните, които може би ще останат за следващото правителство", посочи министърът, без да дава повече подробности за предстоящата кампания. "Продължавам да твърдя, че ваксинирането е личен, доброволен акт. Каква по-голяма награда за човек, че спазява своя живот и този на близките си? Трябва ли да го лъжем с награди", попита той.

Като грешки във ваксинационния план на предишното правителство той посочи поръчването на повече ваксини на "Астра Зенека" за сметка на останалите три ваксини, закъснялото договаряне на дози в момент, когато имунизирането е било благоприятно, както и загърбването на възрастните хора и лицата с хронични заболявания, оставени чак за 4-та фаза, което е коствало 10 000 смъртни случаи на страната ни. 

На въпрос на депутата от ДПС Джевджет Чакъров дали са обезпечени средствата, нужни за изпълнение на Плана на здравния министър за действие при нова вълна, д-р Кацаров посочи, че въпросните 500 хил. лв. са разчетени като необходими в случай на най-тежка криза. "Средствата няма да бъдат осигурени, ако не бъде направена актуализация на бюджета", заяви той, добавяйки, че те трябва да бъдат планирани не само от бджета, но и от НЗОК.

"Сумата би била нужна само на здравната система, към нея трябва да се направят разчети и от съответните министерства - на социалната политика, на икономиката, които да заложат средства по своите програми за подпомагане на социално слабите и на спрените стопански дейности. "Сметката ще я платим всички ние. Можем да си спестим тези средства, ако убедим близките си да се ваксинират", посочи той. По думите му информационната кампания продължава, като от Световната здравна организция ще ни подпомогнат с до 500 хил. долара за такава кампания. "Тя обаче не е достатъчна. Всички мерки могат само да моделират пандемията, истинското й ограничаване може да се случи само с ваксиниране", смята той.

"Заради пандемията 60 държавни болници са били финансирани с 1.7 млрд. лв.", посочи още министър Кацаров. По думите му това е огромна сума, която досега лечебните заведения не са получавали. "Въпреки щедрото финанисране, финасовото им състояние като цяло не е добро - то не се различава от финасовото им състояние и преди да получат тези субсидии. Това говори за неефективност на тези структури", заяви той. Едно от предложенията му за решаване на дълбоките проблеми в здравеопазването е областните болници например да минат към общините, а не да са към министъра на здравеопазването.

 

Още

МЗ пуска томбола с таблети и часовници за ваксинирани

19.09.2021

2587
ECDC: Трета доза е необходима само за рискови групи

02.09.2021

900
10 000 неваксинирани здравни работници в Гърция са уволнени

01.09.2021

4250