Quantcast
5 области у нас все още нямат COVID зони | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

5 области у нас все още нямат COVID зони

Реакциите след трета доза от иРНК ваксина не се различават от тез след първа и втора доза, казват от МЗ
1 215
 Илияна Кирилова
Дори и зоните да станат 150, те пак няма да са достаъчни, смятат лични лекари

В още две области у нас - Благоевград и Велико Търново - вече са разкрити COVID зони. Така, към 30 септември броят им става 23. Това съобщават от министерството на здравеопазването за зоните, които би трябвало да поемат по-леките случаи на коронавирус.

Най-много зони са разкрити в столицата - 18. В пет области в страната обаче продължава да няма COVID зони - това са Силистра, Смолян, Видин, Кърджали и Търговище. Там пациентите или трябва да отидат до личните си лекари, или ако се усложнят - в болница.

Въпросните зони бяха регламентирани, за да облекчат натиска към болниците и да поемат пациентите в по-леко и средно тежко състояние, които могат да се лекуват в домашни условия. В тях би следвало болните да могат да получат достъп до специалист, както и клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и др. От COVID зоната могат и да предписват безплатни лекарства, които здравната каса покрива и които са около 18 на брой. За целта те трябва да са изписани на електронна рецепта, а не всички центрове разполагат с нужния софтуер за целта.

Очакванията на здравния министър Стойчо Кацаров бяха въпросните зони да бъдат вече 150, но те все още са доста по-малко от нужното - малко над 80 на брой в цялата страната. Общопрактикуващи лекари вече изразиха съмнение, че те ще бъдат разпределени равномерни в страната, както и че за да има пълно покритие, са нужни няколко пъти повече зони - близо 1500. 

Вчера и Омбудсманът изпрати препоръки до НЗОК и здравния министър заради сериозни проблеми пред COVID центровете, някои от които не могат да заработят ефективно. Доц. Ковачева изрази тревога и от изявления на общопрактикуващи лекари, според които COVID зоните на практика не работят, пациентите реално се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечение лекарства, с което се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК.

ТРЕТА ДОЗА

"Трета доза ваксина срещу COVID-19 ще се поставя и на хора извън рисковите групи, но след консултация и преценка на лекар", коментира днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му здравите и млади хора няма да бъдат връщани от ваксинационните центрове, ако искат да си поставят трета доза ваксина. "Това е медицински въпрос, експертният съвет даде преди дни препоръките си за третата доза, но тази препоръка не изключва хората, които не попадат в рисковите групи, ако искат да си поставят трета доза", допълни той.

"Млад и здрав организъм не се нуждае от допълнителна доза ваксина. Би било излишно да се прави трета доза, само защото младият и здрав човек иска", коментира д-р Васил Михайлов от ваксинационния център на Александровската болница, цитиран от dariknews.bg. По думите му в такива случаи трябва да има основание за поставяне на трета доза - недостатъчно добър имунен отговор, установяване на какво се дължи, пил ли е човекът кортикостероиди и др. Двете дози ваксина гарантират добро ниво на имунен отговор и добра защита при младите и здрави хора, увери той и припомни, че е задължително да са минали 180 дни от поставянето на втората доза от ваксината.

Междувременно от МЗ съобщиха, че реакциите след поставянето на трета доза от иРНК ваксина срещу коронавируса не се различават от реакциите след поставянето на първа и втора ваксинална доза. Оттам припомнят, че на 22 септември Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши допълнителна доза от ваксината на Pfizer/BioNTech 6 месеца след завършване на първичната имунизация сред лица на възраст на и над 65 г., изложени на висок риск от тежък COVID-19, или чиято професионална работа ги поставя във висок риск от заразяване с COVID-19. Резултатите от клиничното изпитване, проведено от Pfizer/BioNTech, включващо 306 лица на възраст 18-55 години, показват, че нежеланите реакции след получаване на трета доза, приложена 5-8 месеца след завършване на 2-дозова ваксинация с иРНК, са подобни на съобщените след получаване на втора доза. Те включват лека до умерена болка на място на инжектиране (локална реакция) и системни реакции, като повишаване на телесната температура и временно общо неразположение, т.е. след поставяне на допълнителна доза иРНК ваксина не се наблюдават нови неочаквани нежелани реакции.

 

 

Ключови думи:

COVID зони, 23 области

Още

И при COVID зоните се появиха фантоми

19.10.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4309
МЗ разиграва смарт часовници на томбола за ваксинирани

30.09.2021

Екип Сега

1778
От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1403