Quantcast
Държавата ще субсидира допълнително болници в случай на епидемии | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Държавата ще субсидира допълнително болници в случай на епидемии

318
 Илияна Кирилова

Здравното министерство ще може да предоставя допълнителни субсидии на държавни и общински болници, за да се поддържа готовността им за оказване на медицинска помощ в случай на епидемии от заразни болести.

Това стана възможно с поправки в Закона за лечебните заведения, които парламентът одобри с единодушие по предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

От същата мярка ще могат да се възползват и всички останали лечебни заведения за болнична помощ, но субсидирането им ще се извършва само през периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

„С цел преодоляване на опасността от затруднения при бъдещо епидемично разпространение на заразна болест, както и при увеличаване интензитета на разпространение на COVID-19, се наложи изводът за необходимост от подпомагане от страна на държавата на последното ниво на системата – болниците. В тях се концентрира изключително висок по своя интензитет товар от финансова и организационна гледна точка при предоставянето на дейностите по диагностика и лечение на пациенти с COVID-19 и успоредно с това – на пациенти без това заразно заболяване, но с други заразни болести и/или друг вид заболявания“, пише в мотивите към законопроекта.

Законът беше приет последователно на първо и второ четене. Влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. Новият здравен министър Костадин Ангелов разполага с две седмици, за да осъвремени съответните наредби.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нямаме лекари, нямаме сестри, изнемогваме!

28.10.2020

Обновена

5871 77
Не биваше България да е разхайтена срещу COVID-19

27.10.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5259 34
Пандемията прави изборите непредвидими

26.10.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

4081 13

Коментари

Sine_metu

последното ниво на системата – болниците

 

Мили Боже! Прости ми, че те призовавам, но само погледни

Sine_metu

Мога да ти кажа, мога и да ти покажа къде е, но няма.

За да го разбереш, трябва да учиш 7 години. Първите седем

Влез или се регистрирай за да коментираш