Quantcast
Фалшив имейл обещава безплатни маски от името на здравните власти | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Фалшив имейл обещава безплатни маски от името на здравните власти

От "Български пощи" също предупредиха за зловредни електронни съобщения
Обновена
352
 Илияна Кирилова

Множество сигнали са били получени в министерството на здравеопазването, че се разпространяват фалшиви имейли от името на ведомството с обещания за безплатни предпазни средства и оборудване.

Манипулативната информация, която се изпраща от подател [email protected], гласи:

"Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр."

Съдържанието на имейла е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ, категорични са от ведомството.

"Впечатление прави, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който препоръчваме да не се отваря. За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на Р България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър", описват измамата от МЗ.

От ведомството призовават гражданите да проверяват информацията, свързана с COVID-19, и съобщават, че за заплахата е сезирана Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР.

Също днес предупреждение за зловредни имейли разпространи и държавното дружество "Български пощи" ЕАД.

"През последните три седмици отново се активира разпращането на фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството, под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи "награда" – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и др.) и да заплати такса", разкриват от "Български пощи".

В други случаи в съобщението се уведомява, че клиентът има пратка и трябва да заплати определена сума за нейното получаване, като е необходимо да предостави данни от банкова карта и др. От дружеството подчертават, че не изпращат тези съобщения, не провеждат анкети или игри, не раздават награди, не изискват по имейл заплащане на такси за доставка и при никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката.

"Имейли, които не носят официалния адрес и не произхождат от домейна на дружеството, не следва да се приемат за достоверни. Томболи и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството, не съществуват", категорични са от "Български пощи".

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разреждат на 2 кв. м посетителите в заведенията

22.10.2020

Обновена

6384 150
Мошеникът, който щеше да ни води Мик Джагър, отива в затвора в САЩ

19.10.2020

1766
Стратег на Тръмп е арестуван за измама с мексиканската ограда

20.08.2020

817 21

Коментари

Тартамут

Сложете си читава антивирусна програма. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Манипулативната информация, която се изпраща от подател [email protected], гласи:

 

Като видиш такъв подател няма начин да не си кажеш, че това може да е само Министерството на здравеопазването на РБ и никой друг. Почти същото е като да получиш писмо на лош български с пощенско клеймо от Занзибар и да си сигурен, че е от баба ти на село.

AliBabah

Погледнете адреса, към който сочи удобно поставения линк за въвеждане на исканите данни.

Към официалния домейн или към .ru, .ch, .be и т.н.

ppipi7766

Ми няма само Бил Гейтс да захлебва от ковида.😂

Любовь Егорова

Надявам се, че Генерал Бойко Борисов се намеси скоро и преустанови престъпното пращане на такива мейли!

Влез или се регистрирай за да коментираш