Quantcast
Как да се грижим за зъбите си | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Как да се грижим за зъбите си

Колкото повече пяна прави една паста, толкова по-вредна е тя
1 697
 Pixabay

Наред с всичко, което се обърка в последните месеци, трябва да прибавим и грижата за зъбите. Много хора отлагат посещение при стоматолог до последния възможен момент. Казват, че човек трябва два пъти в годината да сяда на зъболекарския стол за профилактичен преглед. Но когато това не е възможно, грижата за зъбите трябва да се прилага с още по-голямо старание. Какво трябва да знаем?

Добрата грижа за зъбите отлага сериозните проблеми в бъдеще. Всяка болка и дискомфорт са сигнал, че сме пренебрегнали устната хигиена - че сме прекалявали със сладкото, че не сме мили редовно зъбите си, казва проф. Деймиън Уолмзли от британската асоциация на стоматолозите. Той припомня и друга позната максима - здравето на зъбите е важно и за здравето на цялото тяло.

 

1. Четката не стига

Мийте зъбите два пъти на ден и използвайте интердентални четки, за да почистите междузъбното пространство от плаката, която е отлично поле за избуяване на бактерии. Интерденталните четки доскоро не бяха толкова популярни, но в последните години излизат на преден план в съветите на стоматолозите, особено след противоречиви изследвания за ползата от конеца за зъби. Така или иначе е ясно, че четката за зъби не стига, за да се поддържа добра хигиена на зъбите, тъй като тя не успява да почисти междузъбните пространства. Конецът - трябва и сами да сте установили, е подходящ за фронталните зъби, но не и за страничните. В същото време човек остава с измамното усещане, че е отличник по зъбна хигиена, а без да разбере е създал предпоставка за пародонтит. Интердентална четка трябва да се ползва веднъж на ден при вечерното миене на зъбите.

 

2. Инвестирайте в електрическа четка

Електрическата четка е доста по-добър експерт в почистването на зъбите от обикновената, особено ако старанието не е силната ви страна. Когато избирате четка, гледайте да е от тихите - човек често трябва да я ползва в часове, когато може би някой в домакинството спи. Има четки с различни режими на работа - за венци, за избелване или за почистване. Деца под 7-годишна възраст трябва да ползват електрическа четка под надзора на възрастен.

 

3. По-добре преди закуска, отколкото след нея

Често разпространена грешка е сутрин първо да се закусва, а след това да се мият зъбите. Според специалисти правилно е зъбите да се мият преди ядене. "След ядене зъбният емайл е по-податлив на увреждане с четката, тъй като е под въздействието на различните вещества от храната", обясняват стоматолози. Най-добре е да изчакате 30 минути след ядене, за да пристъпите към миене.

 

4. Вечерното миене е най-важното

Знаем това от малки, но въпреки това много хора обичат да си спестяват миенето на зъбите преди лягане, а то е най-важното. Не само защото през деня по зъбите са се натрупали всякакви отлагания, но и защото нощем човек произвежда много малки количества слюнка, а тя предпазва зъбите.

 

5. Поддържайте четката в добро състояние

Не забравяйте да подновявате четката си за зъби регулярно, преди самата тя да е станала извор на бактерии. Според препоръките на лекари и на самите производители тя трябва да се подновява на 12 до 16 седмици, като 12-седмичният срок важи за електрическите четки, тъй като те са с по-къси влакна, които по-лесно губят форма и твърдост. Между смените можете да дезинфекцирате четката в чаша вода за уста. Жабуренето с вода за уста е спорен въпрос - според някои изследвания то нанася повече вреди на здравето, отколкото ползи. При всички положения повечето стоматолози са единодушни, че водата за уста не е задължителна.

 

6. Четете етикета на пастата за зъби

Подходящата паста за зъби, разбира се, се открива с пробване на различни видове и внимателно изследване на етикета. Най-важният елемент от нея обаче е флуоридът, тъй като той пази зъбите от кариес. За флуора ще срещнете полярни мнения - противниците му водят война срещу добавянето му в питейната вода, стоматолозите казват, че без него зъбите страдат. На пазара има вече и паста без флуорид, както и различни пасти от натурални продукти.

В избора си трябва да се водите от няколко правила. Колкото повече пяна прави една паста, толкова по-вредна е за зъбите ви, тъй като пенещото се вещество всъщност е вредният натриев лаурил сулфат (SLS). Ако видите, че по зъбите ви се появяват бели петна, то значи флуоридът е в излишък и трябва да смените пастата. Не се заблуждавайте от обещанието за калций - ако не е калциев глицерофосфат, а е под формата на калциев карбонат, той не се разтваря и не може по никакъв начин да помогне на зъбите. Евтините пасти съдържат груби абразивни елементи, които разрушават емайла - същият калциев карбонат, иначе казано тебешир. Антибактериалните са обещаващи, но съдържат триклозан и други подобни, а те, наред с вредните, унищожават и полезните бактерии. Избелващите пасти постигат ефект често за сметка здравината на емайла. Въобще - придържайте се към основното, защото всяко допълнително обещание означава още вредни съставки. Внимавайте кой стои зад съветите, с които е пълен интернет. В много сайтове ще прочетете, че на тубата има маркировка за нивото на вредни съставки (малките квадратчета на края в червено, синьо, зелено и черно). Според "Арома" обаче това са градски легенди, а квадратчетата служат на машините в производството и не указват нищо.

Ключови думи:

здравословен живот
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

7 правила в помощ на очите

11.01.2021

1605
Син ум – как лекува водата

02.07.2020

Куорц

1061
Десет правила да не се поддаваме на гнева

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Най важното е да не те тряснат фронтално с бокс обсъждайки структурализма в квартална кръчма Добра идея е да избягвате удар с лакът при борба под коша. Друга добра идея е да не държите капсул детонатор номер осем между зъбите докато монтирате запалките при взривни работи. Следващата добра идея е да носите бокссьорска гума като се фраснете със 120 в мантинелата. Нянате представа какви щети нанася еърбека....банални причини да си прецакате зъбната редица е да се правите на заварчик,да дъхате стъкло,или просто да се родите циганин.

Каубой
снимка на Каубой

💖

Forza NATO

Как да се грижим за зъбите си

...

по материали от интернет

💫

 

Внимавайте кой стои зад съветите, с които е пълен интернет. В много сайтове ще прочетете... 

Според "Арома" обаче...

💫  💫

Влез или се регистрирай за да коментираш