facebook
twitter

Здраве

Как да се грижим за зъбите си

Колкото повече пяна прави една паста, толкова по-вредна е тя
1 551
 Pixabay

Наред с всичко, което се обърка в последните месеци, трябва да прибавим и грижата за зъбите. Много хора отлагат посещение при стоматолог до последния възможен момент. Казват, че човек трябва два пъти в годината да сяда на зъболекарския стол за профилактичен преглед. Но когато това не е възможно, грижата за зъбите трябва да се прилага с още по-голямо старание. Какво трябва да знаем?

Добрата грижа за зъбите отлага сериозните проблеми в бъдеще. Всяка болка и дискомфорт са сигнал, че сме пренебрегнали устната хигиена - че сме прекалявали със сладкото, че не сме мили редовно зъбите си, казва проф. Деймиън Уолмзли от британската асоциация на стоматолозите. Той припомня и друга позната максима - здравето на зъбите е важно и за здравето на цялото тяло.

 

1. Четката не стига

Мийте зъбите два пъти на ден и използвайте интердентални четки, за да почистите междузъбното пространство от плаката, която е отлично поле за избуяване на бактерии. Интерденталните четки доскоро не бяха толкова популярни, но в последните години излизат на преден план в съветите на стоматолозите, особено след противоречиви изследвания за ползата от конеца за зъби. Така или иначе е ясно, че четката за зъби не стига, за да се поддържа добра хигиена на зъбите, тъй като тя не успява да почисти междузъбните пространства. Конецът - трябва и сами да сте установили, е подходящ за фронталните зъби, но не и за страничните. В същото време човек остава с измамното усещане, че е отличник по зъбна хигиена, а без да разбере е създал предпоставка за пародонтит. Интердентална четка трябва да се ползва веднъж на ден при вечерното миене на зъбите.

 

2. Инвестирайте в електрическа четка

Електрическата четка е доста по-добър експерт в почистването на зъбите от обикновената, особено ако старанието не е силната ви страна. Когато избирате четка, гледайте да е от тихите - човек често трябва да я ползва в часове, когато може би някой в домакинството спи. Има четки с различни режими на работа - за венци, за избелване или за почистване. Деца под 7-годишна възраст трябва да ползват електрическа четка под надзора на възрастен.

 

3. По-добре преди закуска, отколкото след нея

Често разпространена грешка е сутрин първо да се закусва, а след това да се мият зъбите. Според специалисти правилно е зъбите да се мият преди ядене. "След ядене зъбният емайл е по-податлив на увреждане с четката, тъй като е под въздействието на различните вещества от храната", обясняват стоматолози. Най-добре е да изчакате 30 минути след ядене, за да пристъпите към миене.

 

4. Вечерното миене е най-важното

Знаем това от малки, но въпреки това много хора обичат да си спестяват миенето на зъбите преди лягане, а то е най-важното. Не само защото през деня по зъбите са се натрупали всякакви отлагания, но и защото нощем човек произвежда много малки количества слюнка, а тя предпазва зъбите.

 

5. Поддържайте четката в добро състояние

Не забравяйте да подновявате четката си за зъби регулярно, преди самата тя да е станала извор на бактерии. Според препоръките на лекари и на самите производители тя трябва да се подновява на 12 до 16 седмици, като 12-седмичният срок важи за електрическите четки, тъй като те са с по-къси влакна, които по-лесно губят форма и твърдост. Между смените можете да дезинфекцирате четката в чаша вода за уста. Жабуренето с вода за уста е спорен въпрос - според някои изследвания то нанася повече вреди на здравето, отколкото ползи. При всички положения повечето стоматолози са единодушни, че водата за уста не е задължителна.

 

6. Четете етикета на пастата за зъби

Подходящата паста за зъби, разбира се, се открива с пробване на различни видове и внимателно изследване на етикета. Най-важният елемент от нея обаче е флуоридът, тъй като той пази зъбите от кариес. За флуора ще срещнете полярни мнения - противниците му водят война срещу добавянето му в питейната вода, стоматолозите казват, че без него зъбите страдат. На пазара има вече и паста без флуорид, както и различни пасти от натурални продукти.

В избора си трябва да се водите от няколко правила. Колкото повече пяна прави една паста, толкова по-вредна е за зъбите ви, тъй като пенещото се вещество всъщност е вредният натриев лаурил сулфат (SLS). Ако видите, че по зъбите ви се появяват бели петна, то значи флуоридът е в излишък и трябва да смените пастата. Не се заблуждавайте от обещанието за калций - ако не е калциев глицерофосфат, а е под формата на калциев карбонат, той не се разтваря и не може по никакъв начин да помогне на зъбите. Евтините пасти съдържат груби абразивни елементи, които разрушават емайла - същият калциев карбонат, иначе казано тебешир. Антибактериалните са обещаващи, но съдържат триклозан и други подобни, а те, наред с вредните, унищожават и полезните бактерии. Избелващите пасти постигат ефект често за сметка здравината на емайла. Въобще - придържайте се към основното, защото всяко допълнително обещание означава още вредни съставки. Внимавайте кой стои зад съветите, с които е пълен интернет. В много сайтове ще прочетете, че на тубата има маркировка за нивото на вредни съставки (малките квадратчета на края в червено, синьо, зелено и черно). Според "Арома" обаче това са градски легенди, а квадратчетата служат на машините в производството и не указват нищо.

Ключови думи:

здравословен живот
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Син ум – как лекува водата

02.07.2020

Куорц

847
Десет правила да не се поддаваме на гнева
Кога да се върнем на работа след боледуване

27.01.2020

621

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Най важното е да не те тряснат фронтално с бокс обсъждайки структурализма в квартална кръчма Добра идея е да избягвате удар с лакът при борба под коша. Друга добра идея е да не държите капсул детонатор номер осем между зъбите докато монтирате запалките при взривни работи. Следващата добра идея е да носите бокссьорска гума като се фраснете със 120 в мантинелата. Нянате представа какви щети нанася еърбека....банални причини да си прецакате зъбната редица е да се правите на заварчик,да дъхате стъкло,или просто да се родите циганин.

Каубой
снимка на Каубой

💖

Forza NATO

Как да се грижим за зъбите си

...

по материали от интернет

💫

 

Внимавайте кой стои зад съветите, с които е пълен интернет. В много сайтове ще прочетете... 

Според "Арома" обаче...

💫  💫

Влез или се регистрирай за да коментираш