Quantcast
Личните лекари искат 4.78 млн. лв. месечно за пациенти с COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Личните лекари искат 4.78 млн. лв. месечно за пациенти с COVID-19

Държавата да дава по 5 лв. на ден за наблюдение на пациент в карантина, настояват джипитата
994
 Илияна Кирилова

3.78 млн. лв. за работа с карантинирани пациенти и 1 млн. лв. за консултации за определяне на необходимостта от назначаване на тест за коронавирус. За това допълнително заплащане настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекарите у нас, става ясно от писмо, адресирано до здравния министър.

Джипитата припомнят официалните данни, според които до 15 октомври у нас под карантина са били 322 901 души. От тях 12 525 са активни в момента. "26 593 са потвърдените случаи до момента, от тях активни към днешна дата са 9175, от които 1380 се лекуват в болнични лечебни заведения. Останалите 7795 се наблюдават и лекуват в домашни условия. Наблюдението на пациентите под карантина, както и лечението в домашни условия се провеждаха и продължават да се провеждат от общопрактикуващите лекари", посочват от сдружението.

Оттам подчертават, че общопрактикуващите лекари също са лекари на първа линия, с които пациентите с COVID-19 най-често установяват първи контакт, което ги поставя под значителен риск, както и че от началото на епидемията не са били подкрепени нито с лични предпазни средства (с малки статистически незначими изключения), нито финансово за работата им, свързана с епидемията. Затова от сдружението настояват да се осигурят допълнително финансови средства по линията на борбата с коронавируса, с които да се остойностят и стимулират дейностите на личните лекари. Става дума за проследяването и грижата им за карантинирани здрави и лечението и наблюдението в домашни условия на болни, за консултацията по телефона или присъствено, каквито немалко случаи има, свързани с назначаване на тест и определяне на пътя на пациента според резултата.

Лекарите предлагат и конкретни тарифи на заплащане, както и да се направи директна връзка между техния софтуер и системата COVID.ID. Те искат 5 лв. за ден в карантина, или 70 лв. за 14 дни. "Ако се приеме карантината да бъде 10 дни - 7 лв. дневно, което не променя общата стойност", обясняват оттам. За проведена дистанционна или пряка консултация за определяне на необходимостта от назначаване на тест, както и назначаването му след оценката, джипитата искат от държавата по 5 лв., като са готови да обсъдят техниката на регистриране и отчитане на пациентите. 

"Личните лекари се грижат за хиляди карантинирани и заразени пациенти. Знаете ли какво е телефонът да ви звъни по цяло денонощие през 5 минути? Това никой не го вижда. Това е труд, лекарски труд, който е крайно време да бъде остойностен и заплатен", коментира пред "Сега" д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

От сдружението посочват, че не е възможно общата месечна сума да се определи точно поради динамичната ситуация. Към настоящия момент според тях могат да се направят прогнози при 800 нови случая среднодневно и 30 000 под карантина средномесечно за периода ноември и декември. Така излиза, че за проследяване на пациенти в карантина са нужни 3.78 млн. лв., изчислени на месечна база, а за консултации - преки или дистанционни - 1 млн. лв., като въпросните суми подлежат на корекции съобразно дейността. В тях не са включени пари за лични предпазни средства, за които от сдружението смятат да изготвят нова заявка.

 

БРОЖЕНИЯ

По повод възможността личните лекари да издават направления за PCR тестове, каквато се очаква те да получат в началото на ноември след сключване на анекс към Националния рамков договор, джипита вече неколкократно изразиха редица притеснения - по какви критерии ще се издават те, ще има ли лимити за направленията за тестове, кой точно ще ги плаща, за какви видове тестове, в кой ден от началото на заболяването ще могат да се правят и къде и т.н. По този повод от сдружението преди два дни изпратиха друго писмо до здравното министерство, в което предлагат условия, критерии и ред за назначаване на диагностични тестове за установяване на инфекция с COVID-19.

Според общопрактикуващите лекари тестове следва да се назначават само на хора с оплаквания, които биха могли да се отнасят към COVID-19. "Тестове на карантинирани и поставени в изолация (контактни или други) се назначават от РЗИ, които са издали предписанието. Общопрактикуващ лекар не назначава тест по желание (изискване) на пациент, работодател или представител на други части от системата на здравеопазването", предлагат джипитата. Според тях личните лекари не трябва да имат ангажимент към здравнонеосигурените лица (освен ако прегледът не се заплати от самите тях или целево от бюджет извън този на НЗОК). Същото важи и за заплащането на стойността на диагностичните тестове и свързани с тях други дейности, както и лечението.

Лекарите предлагат два варианта за критерии, по които да се издава направление за тест за коронавирус. Първият вариант е тестът да се назначава на всяко лице с поне един от следните симптоми -  кашлица, треска, затруднено дишане, внезапна поява на аносмия (загуба на обоняние- бел.ред.) или на всички пациенти с рентгенологични данни за лезии, съвместими с COVID-19. Вторият вариант, който според лекари е по-удачен, но подлежи на обсъждане, е първоначален тест да се прави на пациент с поне четири от изброените симптоми - новопоявила се температура, новопоявила се кашлица, предимно суха, новопоявила се отпадналост, загуба на вкус и обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, кислородно насищане по малко от 92% или по-малко от 88%, ако пациентът е с ХОББ. Лекарите са на категоричната позиция, че направленията за PCR тестове трябва да се издават електронно, в противен случай мерките се обезсмислят. Според тях те не трябва да бъдат ограничавани и от лимити.

Общопрактикуващите лекари са категорично против и да тестват пациенти директно в кабинетите си, за каквато възможност спомена главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Пред Нова тв миналата седмица той изрази задоволство от появата на новите комбинирани тестове, които тестват и за грип, и за коронавирус. "Имайки такъв тест, личните лекари ще може лесно да се ориентират, тъй като само по симптомите не може да се познае дали става дума за коронавирус или за грип", коментира той, обяснявайки, че за направата на теста ще се взема носогърлен секрет, а резултатът ще излиза за около 20 минути.

Според д-р Брънзалов обаче ако това се допусне, би било прецедент. "Не е нужно човек да е лекар, за да разбере, че това е абсолютно неприемливо. В кабинетите не можем да правим триаж, има си лаборатории и пунктове за пробонабиране", коментира за "Сега" той. "Как в кабинета ми, където се събират пациенти с различни заболявания, ще преглеждам и ще правя тестове едновременно, това е абсурд", коментират и други лични лекари. Пред Би Ти Ви председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в София Георги Миндов коментира, че колегите му работят при повишен риск, а с наближаващия грип кабинетите могат да се превърнат в "развъдник на инфекцията". "Не бива да идват болни пациенти в кабинетите ни, а ако идват - ние трябва да сме предпазени. Не е редно да се смесват в общия поток, трябва да сме предупредени предварително", коментира той.

 

 

Все още няма коментари

Още

Англия въвежда нови условия за българи от 15 декември

27.11.2020

3214 1
Атина удължи националната карантина до 7 декември

27.11.2020

Обновена

428 1
Шефът на БЛС: Ако няма локдаун, лекарите са жертвени агнета

24.11.2020

Обновена

3430 77

Влез или се регистрирай за да коментираш