Quantcast
МЗ отстрани директора на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

МЗ отстрани директора на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Проверка установила неправомерни уволнения и създаване на риск за здравето на пациентите
2 837
 УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков
Проф. д-р Николай Димитров

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев издаде заповед за отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" (бивша "Света Екатерина"). Назначеният на поста на 18 юли проф. д-р Николай Димитров е освободен след назначена проверка на 22 август, при която са констатирани нарушения в организацията на лечебната дейност, в т.ч. създаване на опасност от възникване на значителни щети за лечебното заведение и персонала. Проверката е започнала след поредица от уволнения на служители и утвърдени кадри на лечебното заведение, както и други сигнали за влошаване на работната атмосфера.

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) констатира настаняване на пациенти в новоизграденото крило на лечебното заведение без съгласуване с компетентните институции и без да са взети мерки за тяхната безопасност. Действията на изпълнителния директор са в нарушение на закона и крият сериозен риск за живота и здравето на пациентите, настанени в новопостроения блок.

За извършените уволнения на кадри на УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков” пък е установено, че са били неправомерни и направени без предизвестие. С някои служители правоотношенията са били прекратени докато са били в законоустановен отпуск по болест.

"Министерството на здравеопазването не може да толерира действия, които поставят в сериозен риск организацията на медицинската помощ, уронват престижа на лечебното заведение, в т.ч. създават неблагоприятна работна атмосфера и застрашават сигурността на пациентите", съобщават от МЗ.

В момента тече конкурс за директорския пост, като до 20 септември кандидатите могат да подават концепциите си за управление. До приключването на конкурса длъжността ще бъде поета от проф. д-р Валентин Говедарски, който досега е бил началник на клиниката по съдова хирургия.

Още

ЦИК излезе с половинчато решение за избирателите в карантина

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

226
Нов смъртен случай след чакане за болница - сега в Дупница

15.02.2022

2840
В Троян спряха да приемат родилки заради липса на лекари

07.02.2022

1437