Quantcast
НЗОК остави лекарите под дъжда при насрочени преговори | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

НЗОК остави лекарите под дъжда при насрочени преговори

"Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори от страна на НС на НЗОК", казват медиците
1 120
 Илияна Кирилова
Лекарите са оставени да чакат 20 минути пред здравната каса - на дъжда

Насрочените за днес преговори между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на които трябваше да се обсъди разпределението на оставащите средства за извънболничната помощ, се провалиха, стана ясно от съобщения на двете страни. Лекарите предложиха неизразходваните средства от бюджета на НЗОК да се разпределят на работещите в първичната и в специализираната извънболнична помощ, както и в болничната помощ, вместо да се прехвърлят в централния бюджет. Те настояват парите да се дадат за вече извършена дейност, а касата - за бъдещата им работа.

"Ръководството на БЛС не беше прието от Надзорния съвет на НЗОК. Поканата за среща беше отправена към Съсловната организация за 14.30 ч. този следобед, но след като представителите на БЛС чакаха отвън 20 минути и не бяха приети, те напуснаха сградата на здравната каса. Обидно и неприемливо е провалянето на ключови преговори от страна на НС на НЗОК", казват медиците.

Оттам допуснаха, че вероятно членовете на НС на НЗОК "се изживяват като властелини на парите на здравноосигурените граждани", посочвайки ги поименно - д-р Александър Златанов - председател, от министерството на здравеопазването, Людмила Петкова - министерство на финансите, Мария Беломорова - министерство на здравеопазването, Румен Спецов - изп. директор на НАП, д-р Иван Кокалов - КНСБ, Теодор Василев - КТ "Подкрепа", проф. д-р Красимир Гигов - БЧК, Мария Петрова - ССИ, адв. Христина Николова - Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

"Бяхме оставени навън под дъжда. За пореден път се показа, че това е подигравка с лекарското съсловие, ние не сме отишли да тропаме пред портата на Падишаха. У нас явно за злоупотреби с милиони няма наказания, но за кокошка няма прошка - моите колеги за една грешка са глобявани, а шепа хора в НЗОК се разпоредждат с парите за здравепазване", коментира зам.-шефът на БЛС Николай Брънзалов пред clinica.bg.

От БЛС припомнят, че съгласно чл. 5 от Закона за здравното осигуряване задължителното здравно осигуряване се осъществява на принципите на: публичност в дейността на НЗОК и публичен контрол върху извършваните от нея разходи, като лекарският съюз представлява гарант за осъществяване на прогласения принцип на публичност. А утре от 11 ч. смятат да дадат съвместна пресконференция с Българския фармацевтичен съюз (БФС).

От Здравната каса от своя страна посочиха, че днес в 14 ч. се е състояло редовно заседание на Надзорния съвет на касата с дневен ред, състоящ се от три точки - обсъждане на методиката за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа на първа линия за септември 2021 г., откриване на обществена поръчка за следгаранционно абонаментно сервизно поддържане и снабдяване с резервни части и консумативи за копирни апарати на НЗОК и 28-те РЗОК, и меморандум за сътрудничество между Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БФС. "Дискусиите по вземане на решения по точките от дневния ред, предвид важността на дискутираните теми, продължиха с 15 минути по-дълго от предвиденото време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, но те отказаха да се включат в срещата", казват от касата. Оттам канят отново на разговори Управителния съвет на БЛС в рамките на настоящата седмица, в ден и час, договорени между председателите на управителните им органи. 

Миналата седмица от БЛС сезираха прокуратурата, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Агенцията за държавна финансова инспекция за "незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. и Закона за здравното осигуряване". 

 

ДОГОВОРКА

Касата обаче е успяла да се договори с фармацевтите. Двете страни са подписали Меморандум да се увеличи от 2 лв. на 4 лв. възнаграждението на аптеките за отпускане на платeните от бюджета на НЗОК лекарства за домашно лечение - от януари 2022 г., както и да се дават по 10 лв. диференцирано възнаграждение за изпълнена електронна рецепта за лечение на коронавирус - от 1 декември т.г. Касата е поела ангажимент да внесе пред министъра на здравеопазването проект за изменение на съответната наредба и да предвиди необходимите средства в законопроект за бюджета на НЗОК за 2022 г.

 

Още

Децата с диабет получиха лесен достъп до инсулинови помпи и сензори

29.09.2022

710
Барбра Стрейзанд дари $ 24 000 за лекарите в Украйна

24.09.2022

265
Зеленски изненадващо посети освободения Изюм

14.09.2022

Обновена

3339