Quantcast
След протест - решенията за ТЕЛК ще важат до 30 септември | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

След протест - решенията за ТЕЛК ще важат до 30 септември

Майки от "Системата ни убива" издействаха отсрочка за експертизите
Обновена
1 089
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Майките от "Системата ни убива" пресрещнаха Кирил Ананиев пред министерството тази сутрин.

Срокът на валидност на всички ТЕЛК решения ще бъде удължен до 30 септември. Това съобщи министерството на здравеопазването, след като сутринта майки от гражданската инициатива "Системата ни убива" пресрещнаха министъра пред работното му място с протест. За целта ще се наложат законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията.

Майките настояват за отсрочката, тъй като се притесняват от заразяване, докато събират документите за ТЕЛК по различни здравни институции. "Проблемът не е в комисията на ТЕЛК, а в подготовката на документите. Ние имаме един отговор от министър Ананиев, че ТЕЛК-ът е по документи. Да, но тези документи не са шофьорска книжка. Това са  десетки изследвания по различни болници, където има най-голяма опасност от заразата Covid-19", обясни пред БНР Вера Иванова от инициативата.

По закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които срокът е изтекъл по време на извънредното положение, продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. Не е предвидена отсрочка обаче за решения, чийто срок изтича след 13 май - за тях пациентите по сегашната разпоредба отново трябва да се излагат на риск и да обикалят болниците.

Все още няма коментари

Още

„Трошички“ са събрани от дължимите стотици милиони от хазарт

23.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1042 5
От утре ТЕЛК скача в дигиталната ера

14.10.2020

1016 2
Тръмп няма да участва във виртуален дебат с Байдън

08.10.2020

Обновена

1926 26

Влез или се регистрирай за да коментираш