Quantcast
Започват тестове за нов остър хепатит при децата | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Започват тестове за нов остър хепатит при децата

Лекарите следва да изпращат клиничните проби в Националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси"
9 484
 Илияна Кирилова
При значителна част от заболелите деца е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина за острия рядък хепатит

При възможен или потвърден случай на остър хепатит с неизвестна етиология при дете лекарят или лечебното заведение трябва да изпрати съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси". Тези указания даде днес здравното министерство на лекарите и болниците у нас във връзка с необичайния вариант на остър хепатит при децата, открит преди седмици за първи път в Англия, а в последствие и в други държави.

Както "Сега" писа, Световната здравна организация започна проучване на 169 случая на рядък остър хепатит - възпаление на черния дроб, при деца. В 17 от тези случаи заболяването е достигнало фаза, в която се е наложила трансплантация на черен дроб. Има и едно починало дете. Причинителят засега не е установен, но се предполага, че става дума за заразно заболяване. 

От МЗ посочват, че на 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания са съобщили на СЗО за увеличаване в броя на случаите на рядък остър хепатит (възпаление на черния дроб) с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 г. от Шотландия. До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания (https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON376).

От министерството посочват, че това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 г., които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит - жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими - АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). "При никое от децата не е докладвано наличие на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните симптоми са присъствали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход", казват от МЗ.

Оттам давам информация, че до момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи - Австрия (2 случая), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация (https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/increase-severe-acute-hepatitis-cases-unknown-aetiology-children).

Клиничните симптоми при заболелите деца съответстват на тежък остър хепатит с повишени нива на чернодробни ензими - аспартат аминотрансфераза/аспартат трансаминаза (AST) или аланин аминотрансфераза/аланин трансаминаза (ALT) над 500 IU/L и иктер. При някои от случаите се съобщава за стомашно-чревни симптоми като болки в корема, диария и повръщане през предходните седмици. При незначителна част от заболелите е установена повишена телесна температура. Болшинството от случаите са хоспитализирани и е проведено болнично лечение.

От проведените до момента обстойни епидемиологични, микробиологични и токсикологични проучвания са установени няколко факта - няма ясна епидемична връзка между случаите, не е установен общ източник на инфекция, лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни, при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина, част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19, не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.

Във връзка със случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при деца МЗ е изискало становище и от Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“. При възможен или потвърден подобен случай у нас лекарите следва да изпратят съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“, отдел „Вирусология“ на Националния център по заразни и паразитни болести, бул. „Ген. Столетов“ 44А, гр. София, за провеждане на допълнителни лабораторни изследвания и молекулярно-биологични проучвания за патогени, казват оттам.

 

 

 

Още

Медицинските бележки за детска градина ще се окажат вечни
Барбра Стрейзанд дари $ 24 000 за лекарите в Украйна

24.09.2022

259
Лекарите защитиха запазването на хартиената рецепта