Quantcast
Ода за простотията | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

42 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Ода за простотията

“Докога в страната ни бащина ще вилнее тази простащина? запита Радой Ралин в сборника “Люти чушки“.

Моят отговор: докато е на власт шайката простаци с техния главатар Бойко Борисов. Кристо, опаковай ги! Заедно с историчарите в Скопие и Белград, който скалъпи шпионски скандал с препратка към българите, които, за разлика от сърбите, предоставяли на друг да избира кой да им е приятел, кой - враг. Този "друг" е позорният Ньойски договор, който преди сто години превърна Балканите в буре с барут.

От сръбския хуморист Бранислав Нушич научих: Никола Пашич (политик от български произход) станал премиер на Кралство Сърбия. Пашич казал на своя външен министър и посланиците:

"Политика се ради со паре или со дупе. Паре немаме. Действайте!"

Сръбският смисъл на това напътствие е: "Бъдете се наперени, имайте дупе!". Българският по-скоро е "Подмазвайте се!".

Белград инсценира българско-руски шпионаж на своя територия, за да помрачи предстояща руско-сръбска среща на равнище президенти. Сръбската инсценировка е надупване пред Вашингтон като противотежест на българското надупване (раболепието на българския премиер генерал Бойко Борисов във Вашингтон).

Защо нещата са толква усукани? Защото са такива още от времето, когато Никола Пашич станал премиер на Кралство Сърбия. Тогава в дипломатическите салони се шегували за разликата между жената и дипломата:

"Ако един дипломат каже "да", това значи "може би", ако каже "може би", значи "не", ако каже "не", той не е никакъв дипломат (дори неприемливите официални покани дипломатът не охвърля с "не!", а се разболява от дипломатическа болест. А жената ако каже "не", значи "може би", ако каже "може би", значи "да", ако каже "да", тя не е никаква жена."

Поднасям извинение към Women’s Lib; аз също смятам това остроумие за скудоумие. Споменах го, за да припомня, че освен велика сила простотията е жена на всички времена. Често е дегизирана като шега и когато кажеш, че е простотия, простакът ти отговаря нахално: “Ти нямаш чуство за хумор.” Монархът Фердинанд, запитан от чуждите посланици кое е най-хубавото нещо в София, отговорил: “Влакът за Виена”. Човекът искал да се прослави като духовит. Неговият внук кадет Рилски и български премиер Симеон Сакскобургготски казваше "братя Славейкови" за паметника на площад "Славейков" в София, без да подозира, че те са в друга родствена връзка.

Нашата депутация, пратена да ни намери цар със синя кръв, го намерила в едно виенско кафене, но за жалост то не било едно от пиано кафенетата, през които минала историята, защото, докато посетителите дъвчели крем-пита, Бетовен или Моцарт сядали на пианото. Това имало отглас чак в Будапеща и в стара София: Виенската сладкарница беше на ул. “Леге“, която след “Съборна” свърваше накъдето е сега президентството и аз, тогава 5-годишен, ядях крем-пита, майка ми пиеше виенско кафе и за да се уча на благотворителност, ми подсказваше моите спестени в джоба петачета да ги пусна в шапката на китариста, който, седнал на тротоара, пееше думи, които сега са в сборника със стари градски песни:

 

”В една малка сладкарничка

седяхме ний двама

на чаша чай.

Едно пиано свиреше в мрака

Песен за любовта...”

Въпреки доброто домашно и казармено строгото възпитание в пансиона на колежа на Ордена на йезуитите в Пловдив аз станах простак:

  • Какво четеш сега, Джимо? О, Фридрих Шилер! "Коварство и любов"!

  • Да. Курварство и любов от Шилер.

 

Един следобед Кисела (съученикът ми Косьо Киселинчев) и аз щяхме да свирим на две пиана откъс от операта “Нямата от Портичи”, а фрер Оноре щеше да говори на колежаните за живота и творчеството на автора Даниел Франсоа-Еспри Обер. Преди да излезем на подиума, Великият инквизитор - префектът по дисциплината пер Клодиус, ни огледа и се увери, че обувките ни са така лъснати, че мухите да се разчекват, ако кацнат, светлосивите панталони - изгладени с ръб, тъмносините блейзъри - без прашинка, фуражките с кокардата на колежа - килнати леко, а не хашлашки предизвикателно.

- Походките ви са като на моряци - промърмори той, колкото да се скара за нещо. По средата на нашето, не фалшиво, но много посредствено изпълнение Мустафа се уригна, както само той можеше - оглушително и продължително. Всички прихнаха, дори Кисела и аз. След продукцията пер Клодиус Инквизитора хвана Мустафа за ухото и го завлече в остъкления си кафез, стъклата бяха защитени от метална мрежа, понеже инквизираните бяха отмъстителни. Вместо да посипе царевични зърна по пода за обичайното наказание - Мустафа да стои 15 минути на колене на зърната, Инквизитора избухна в смях. И той имал чувство за хумор, спогледахме се с Кисела. Можехме собственоръчно да набием Мустафата, но двама срещу един щяхме да се опозорим. Измислих отмъщение - коварно и просташко - да подлъжем Мустафата да хапне свинско en refectoire в трапезарията на пансиона. Там масата на падретата беше на подиум, за да ни наблюдават. На масата им се мъдреше кана червена вино, на нашите маси - канички, за да пием само по една глътка, на масата на турчетата кана течност, която те наричаха соуклук, шипков мармалад, разтворен в студена вода. Кисела поде разправия с Мустафа, в това време аз незабелязано размених чиниите: моята, в която имаше свинско с ориз, и неговата, в която имаше овнешко с ориз. Дълго се наслаждавах на коварното си отмъщение. Чак когато наближи Коледа и си тръгнахме, аз - с конска каруца за гара Катуница, Мустафа - с файтон с пискюлчета за Кърджали, където баща му въртеше търговия с тютюн, аз казах какво бях направил и Кисела го потвърди. Мустафа издаде гаден звук. Помислих, че пак се уригва, а той повърна - изригна в лицето на Кисела. Реакция психосоматична, по-скоро психична, отколкото телесна (соматична); още не бяха измислили африканската чума по свинете. Но сегашните млади ме надминаха в простотията. Простаци, мислещи, че извършват геройство, откраднали бастуна от паметника на Славейкови. Бих качил простака на близкия електрокутиращ фонтан.

 

DI copyright

 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Сироко Леванти

пер Клодиус Инквизитора хвана Мустафа за ухото и го завлече 

Пер Клодиус ще да е влачил Мишо Константинов (бъдещия Мишел Константен) и за двете уши - големи са по снимките...

P.S. За разликата в българското и сръбското тълкуване на Пашич - много интересно, не се бях замислял- мерси. 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Отмъщението е ястие, което най-добре се консумира студено. Само дето мюсюлманите не празнуват Коледа.

Георги Вълков д...

Те не празнуват, но училището излиза във ваканция и мюсюлманинът ще – не ще трябва да си тръгне, къде да стои, ако пансионът затваря?

ДpaгaнOxpидcки

Само дето мюсюлманите не празнуват Коледа.

Да. Ho училището затворило, та си тръгнали.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

И поуката от тази история е, че собствената простотия е мило сладко миньонче,

а чуждата простотия -- дърто женище на всички времена, дето става само за електрокуция ?

Mavrodinov

Всяко действие, отдалечаващо Русия от Балканите, е полезно. Защото "Бог високо, а Вашингтон далеко". Очаквам отдавна от ВСИЧКИ форуми някой да даде читаво предложение за нова партия и ВОДАЧ ?, с когото да заменим Борисов и алтернативата му Нинова. А уж всички пишещи се изкарват Големи познавачи на политическата среда у нас. Но критикуването е лесно,  почтените идеи - трудни.

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Време му беше да се появи и пансиона...  в PIF, имаше рубрика Pension ridicule, та  така!

 Цялата втора част от писаницата, ухае на  устното газоотделяне на Мустафата.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

А стига сакън. Пансиона, колежа в Брюксел и Хогуортс са само част от видните школа, където бачо е събирал знания. Вагони книги и няколко цистернички закачени за тях.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

По следите на изгубеното време си е шибана класика във франкофонията. Някакви проблеми с пансиона?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не? Свободно! Заюсвайте, пенсионери по душа!

ata

?Чак е прекрасно усещането простаците да умират с патрон за глиган от Мозберг. Треа се чисти тфа. ;-). Наздраве Джимо, Пии и пей дагуева. ;-))).

ata

Забравих, Г-н Иванов, хайде много ви  моля, да сте жив и здрав още поне 25 години за да пишете. Силно очаквам да се съобразите с желанието ми. :-). Наздраве.

Ракурс
снимка на Ракурс

?

На вуйчо ти вуйчо му
комунизмът е жестока, неизлечима болест.
Sine_metu

Ср., 04/12/2019 - 18:15 (нов)

Mavrodinov

Очаквам отдавна от ВСИЧКИ форуми някой да даде читаво предложение за нова партия и ВОДАЧ. Но критикуването е лесно,  почтените идеи - трудни.

 

Не знам за какво ти е водач, нали не си безпомощен?, но ако говориш за човек с достатъчно акъл, честност, проницателност и знания да стори нещо смислено за нещастната ни страна, то моя скромност e един от малкото такива.

Не знам и как си чакал предложение от всички форуми, че и отдавна, но ти съобщавам, гдето преди близо две години в темите на форумците тук отворих тема ДЕМОКРАЦИЯ и полека-лека изяснихме какво да се прави. При това без бонапартчета и в строго съответствие с действащата Конституция.

 

Накратко:

Избори за Народното събрание както за европарламента - по единна национална поименна листа, но без привилегии и ограничения. 240-те с най-много гласове

Приемане от новоизбраното Събрание на Закон за развитие в две части: законодателна програма и План за развитие.

Избиране на Министерски съвет чрез конкурсна процедура и в зависимост само от това, как ще изпълнява четиригодишния План за развитие.

Това е.

Демократично, почтено, просто, ясно и главното работещо!

 

Ако наистина се интересуваш и имаш въпроси -

пощата ми за форума е [email protected]

 

 

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

А кой назначава журито, респективно-броящите вота?

Sine_metu

Четв., 05/12/2019 - 20:11 (нов)

Бронщайн

А кой назначава журито, респективно-броящите вота?

 

Нереалистично е да се мисли, че всичко ще се промени отведнъж. След 30 години клептокрация и имитация на политика България трябва да се строи отначало. Едно по едно, важното да се започне и да се почне от онова, което ще отвори пътя за съзидание - избирането на представителна и демократична, свободна от партийния монопол висша власт и работеща, анализираща, планираща и постигаща резултати изпълнителна.

Ястребовски

Наздраве, Джимо! Благодаря за писаниците и спомените в тях. Сетих се за Радичков, в зората на криво разбраната демокрация беше написал нещо от рода: Комунизмът си отиде, но простотията остана. И за съжаление - 30 години не стигнаха за да се отървем от нея. Даже един топ простак си отглеждаме за премиер, а покрай него цяла свита ласкатели-марионетки.

nebenebe

Аз съм почитател на Царя и се дразня от  необективни оценки за него. Той понесе много обиди от ченгетата. Понякога се замислям дали той не ни насади БХ. Не че не го заслужавахме, както се видя. Аз мисля, че при втори мандат на НДСВ БСП щеше да се маргинализира, ГЕРБ нямаше да се роди и нямаше да ни досаждат такива махленски разнородни "патриоти". Аман от патриоти.

Zmeja

Само като чуя за "царя" ми идва да изригна като Мустафа когато разбрал, че е ял свинско.  Този "цар" ме вкара в голям грях!  Преди 10 години гласувах за Бойко Борисов за да се махне недоразумението наричано "цар".

nebenebe

Ще си патим още, като сме слаби в главата. Не понасям стригани тикви. Можехме да минем и без боковци, цевтани, цацари, гешевци и прочие.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ако се раздават безплатни гумички ще се раждат по-малко дебили.

Георги Вълков д...

Като каза Джимо за „шайката простаци на главатаря Бойко”, та се „хватих” за последните изцепки на Георги Марков – как никой нямал право да разследва „бащицата”, пардон премиера. А Тръмп как го разследват, бе Марков, нашенският „баш бакан” по-„баш” ли е от американския президент!?

nebenebe

Как на по телевизията всичко цъфва в натурален вид. Тя от една страна губи време, но отваря/облещва очите.  

Обикновена

 

     Честито Рождество Христово, г-н Иванов!

РЕВиЗОР
снимка на РЕВиЗОР

Честит имен ден на милиционерското ти име Стефко! Нас, православните след купела от ръцете на свещенника ни поема кръстника ни, а при вас сигурно е водещия офицер или вербовчика - това е въпросът ми. Да се светят имената ти и да ти бъде въздадено според делата ти.

Антей

 

Да служиш на Родината е чест!

 

 

 

 

Olvido

 Присъединявам се към честитката за рождения ден на господин Д Иванов ! Дълъг живот в добро здраве - с богатата си култура и остър ум ☺️

Антей

 

 

ЗА МНОГО ГОДИНИ, Г-Н ДИМИТРИ ИВАНОВ!

 

ЧЕСТИТА НОВА 2020 ГОДИНА!

 

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!

 

И голям да пораснеш!

 

Много здраве и дерзай, интелигентни човеко!

 

 :) ❤️ ⭐️

 

 

John Slow

Помислих, че пак се уригва

Каква ирония...

Страници