facebook
twitter

Вие сте тук

48 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В Перник протестираха с искане за оставки и присъди

Стотици жители на Перник отново излязоха на протест с искания да бъдат разкрити виновниците за безводието в града и решаване на проблема в най-кратки срокове. Те облякоха жълти жилетки и скандираха "Искаме вода!" и "Оставка", а хората демонстрираха из града в студения декемврийски ден, като стигнаха до храма „Св. Иван Рилски“, където бе отслужен молебен за дъжд, предаде БГНЕС.

Участниците в шествието поискаха още оставките на министрите Петя Аврамова и Нено Димов,  а също така  бившият кмет Вяра Церовска да бъде подведена под съдебна отговорност за водната криза. Протестът е подкрепен и от хора от близките селища.

Организаторите на протеста се заканиха да го повторят и в София.

Камелия Радева, която е един от организаторите на протеста заяви, че в столицата перничани ще отидат със сурвакарите.

"Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", обяви Радева пред БНР.

Перник е на воден режим от 18 ноември. Заради драстичното намаляване на водата в язовир „Студена” и доближаването до мъртвия му обем на 21 декември в Перник бе обявено бедствено положение. От 28 декември режимът бе удължен с още 30 дни.

Липсата на вода в един от най-големите български градове доведе не само до сериозно социално напрежение, а преди няколко дни напрежението ескалира, като се стигна до сблъсъци с жандармерията.

През изминалата седмица се появи и информация за разпространение на заразни болести заради лошото качество на питейната вода. Преди ден изследванията на здравната инспекция показаха, че във взетите проби няма данни за ешерихия коли и че водата е чиста.

От своя страна прокуратурата започна разследване на длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. “Студена“. Разследването се води за безстопанственост.

Новият главен прокурор Иван Гешев пък взе делото под специален надзор.

Затова и лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, след среща с кмета на Перник Станислав Владимиров и граждани, че ще се срещне на 6 януари с Гешев. Целта й била да разбере докъде е стигнало разследването по водната криза.

За овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

От утре започват дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, съобщи зам.-регионалният Николай Нанков. По думите му това ще доведе до по-добро качество на подаваната към Перник вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Мярката се налага и понеже заради валежите в язовира влиза по-мътна вода, посочи от своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов. Вече били почистени няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към "Студена".

Държавата ще финансира чисто ново трасе до сега съществуващия клон 2, коментира Караниколов. То ще преминава отново през имоти - собственост на "Стомана Индъстри".

Клон 2 и Батановският водопровод са с най-тежки водозагуби, каза пък Нанков. По думите му трасето на клон 2 и неговата реконструкция са включени в големия проект за воден цикъл на Перник. Тази част ще бъде изключена от големия проект и ще бъде направена аварийно, твърди зам.министърът. Прогнозната стойност на обекта е 2 млн. лв.

От пещерите и галериите се очаква дебит от около 200-300л /сек. Започваме работа до два дни за пълненето на язовира, но е много важно да покрием и ВиК системата, каза Караниколов.

Перничани настояват още за присъединяването на алтернативни водоизточници за захранване на общината с вода, подмяна на водопреносната мрежа в града и безвъзмездна помощ от страна на държавата за справяне с кризата и преодоляване на негативните последици от нея.

Ето и какво се казва в инструкциите на организаторите на протестното шествие, цитирани от сайта "За Перник":

"1. Участниците в шествието и молебена не трябва да са употребили алкохол.

2. По никакъв начин не нарушавайте обществения ред.

3. Не се допуска носенето на каквото и да било оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети.

4. Не извършвайте никакви провокативни действия срещу полицаите. Не забравяйте, че те също са перничани.

5. Носете бутилки за вода без капачки.

6. Не слагайте качулки и маски на лицата.

7. Не се отклонявайте от обявения първоначален маршрут.

8. Носете националното знаме или знамена с цветовете на Перник.

9. Облечете жълти светлоотразителни жилетки при възможност.

10. Пред храма трябва да сме тихи и смирени.

11. След събитието да се приберем по домовете си с достойнство."

Към статията във в. СЕГА

Страници

Johnny2965

Закъснял и безадресен протест! 

Защо не протестирахте, когато язовирът го източваха?

Защо не протестирахте срещу дружеството, което източваше язовира?

Тренд Петков

Защо..защо..защо. Ти да не си току-що роден?  Нормалните хора си имат нормални проблеми..как да нахранят семейство,как да ходят редовно на работа,даже и болни, как да следят да си платят сметките навреме..и т.н. ТЕ НЕ СА ДЛЪЖНИ,ДАЖЕ НАПРОТИВ, да следят нивото на язовира,да се бъркат в работата на дружеството, Държавното....разбираш ли,умнико? За това им взимат от заплатата насилствено данъци, за да плащат заплати на Борисов и министрите му, за да направят такава организация,че да не им трябва населението да ги осведомява...хм..я се светни какво ги плещеше министърката наГерб тогава ...а не сега тъпия ни мин.пред. миролюбиво да говори,че всички имат вина...от девети септември досега..сиреч и умрелите са в един кюп.Ма последните десет години е само Герб...Ако имаха грижа за населението,нямаше да има протести....Извода сам се налага...Тези нагли хора не работят за обикновенните хора,те са апендикс на държавната машина и се раздвижват само от страха от възмездие...повтарям...не от съвеста си, не от служебните си задължения,а само от страха...и Боко така панически праща министри в траншеите....та какво умно могат те да направят в нощта и пред багерите? Това ли им е работа? Ма паниката ражда безумие...а вие си чакайте...Герб работи за вас...на найси

Compay
снимка на Compay

Протест на перничани в ... Перник ! ????? Казионни активности , изпускане на парата.?

kaily
снимка на kaily

тиква

вместо прасе

по Коледа

rusi

А, на бас, че този протест е организиран от властта. Прилича ми на организирания митинг в края на 89та когато Роско е носил плакат направен от тапет.

Johnny2965

Кой е Роско?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Ми горе колегата Сегундо ти го е написал? От ясно по-ясно. Има ли скандирания ББПП ? Няма. А това е най нежното в случая...

вила

някои от стадото ще протестират в кланицата, че сатърите и ножовете са тъпи .Властта, централната в София , е отговорна, там трябва да е протеста и то масов

ГАМЕНЧЕТО

Всеки протест си има адресат. Нашия в случая сега пада от луната и не знае що става с загубите по мрежата, знанията по въпроса му са от 6-ти клас. Но нищо чудно да оглави протеста срещу себе си.

nottheone

мани го роско. на него му е топло сега, нейде в опитните синоптични ръчички.

аз предлагам мъртвите савов, лучников, соколов, живите ф. димитров, бисеров, ментата, ив. костов, п. стоянов и пр. боклук да оглавят протеста. срещу вълко червенков, тоз куманез, който им е направил язовир и им е прокарал водопровод.

как така ще прави нещо, от което не мое да се лапа поне 100 години??? бахти и гнусния комунист....

Антей

 

Абе, жална работа, жална!

И жалка.

 

Навярно вече в цяла Европа се дивят

как аджеба ще имаш на 15 км - язовир, не прост водоем,

 

а язовир с 53 м висока стена, както пише във визитката му,

ще го обновяваш с внушителните 32 милиона лева и

100-хилядно населено място, няма да има ... водаааа!

 

Коледните чудеса на България!

 

Жална, жална орисия ...

 

Диагностик

Младежи в Перник:

-Аз съм Мита.

-Аз съм окъпан. Хайде да се почваме.

 

Хумангоид

От инструкцията на организаторите:

"...

12. Ако някой ви пита - ние всъщност подкрепяме мерките на правителството."

Нафарфор

и Нено Димова

знаех си аз! :) 

nottheone

вие се шегувате. забравихте какво е воден режим.

 

а тоз язовир мое да бутне безхаберието на мутрите и техните мутрески.

Нафарфор

нищо няма да бутне, просто ще си го преместят в другия крачол и ще изкарат настоящият кмет некадърен и неспособен да се справи с кризата :)

nottheone

новия е як, и тях на това ги е яд.

Witch Hunter

Според снимките от 'протеста', има няма 30 човека протестират. На фона на 70 хиляди жители на Перник е направо нищо.

Тренд Петков

на фона на сумите за заплати,дадени на хора,на които им е работа да не се стига дотози именно  протест, взетите мерки,превантивно,сиреч хората да си имат вода, е направо нищо..И сега въпроса...Ти, драги, от бройката протестиращи ли се върнуваш, или от бройката хрантутници, които сега си имат вода и се спотайват..Я произнеси..или се скрий и не обиждай хората в мъката им.

fierсe
снимка на fierсe

значи викаш щом са малко, значи не им пречи режима?!?

Witch Hunter

Е, нали така разказвате за всеки протест срещу Путин. Как 10-20-50-100 хиляди били нищо на фона на Москва или РФ. Що сега да е различно ?

ppipi7766

Това със 100-те хиляди го сънува или сумираш всички протести за последните години?

Oldten
снимка на Oldten

Въртят сучат, някои пенкилери, ББ бил виновен, ха сега де? ВИК Перник е общинска фирма, каква работа има правителството там? Прокуратурата да, ама друг не, това е положението! ами свалете я тази клика най-после, че да започне благоденствието. И ви давам наброски, Корнела минпред, Контрабандисто МВР, Милиончева на пропагандата, и тнт, дерзайте другари!

momon

Общински фирма с 51% държавно участие. От къде ги намират тия тролове?

Тренд Петков

хей..защитнико скъпи..борецо за справедливост. Да си чул,че има Басейнова дирекция? Да си чул,че има областен управител, представител на правителството? Да си чул,че има..по това време..кмет, избран от Герб,щото Герб гарантира? Всички те са Местните Борисовчета...Да си чул да писнат навреме? не си...и ние не сме...а е трябвало. Борисов ги е курдисал на тези постове, що да не е виновен...що той каквото и да прави , не е виновен..все са други...Ма те са НЕГОВИТЕ други...той ги монтира. Като е нещо хубаво станало,и без негова помощ,е напред да се блъска в гърдите---аз,аз аз...като се смарангьосат нещата...а, аз нищо не подозирах,тези ,другите са виновни....ма те са твойте, бе пич..

вила

на девети ноември 2016 година министър Павлова като каква го дири на язовира в Перник и заявява че правителството започва грандиозен проект за 32 милиона лева за ремонт на язовира съоръженията и водопроводната мрежа на Перник за нормално водоснабдяването, а кажи де умнико?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

И перничани се оказаха ... миди. А се носеха легенди  и митове какви яки винкели били?

ppipi7766

С годините и "винкела" омеква.

По средата и се огъва.?

nottheone

тоз е некъв чикагски трол, не му обръщайте внимание.

Сгугню
снимка на Сгугню

За овладяване на кризата в града са командировани министри и началници на различни институции, които имат отношение по водната инфраструктура.

И с кво се очаква конкретно да помогнат въпросните? Как ще овладеят тъкмо те кризата?

Ще ринат собствено ръчно тиня от водоемите и ще разчистват от клонаци и листа коритата?

Страници