Quantcast
Депутати и строители се обявиха за възстановяване на Трудови войски | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Депутати и строители се обявиха за възстановяване на Трудови войски

Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това съобщи Камарата на строителите в България след среща с депутати от Kомисията по регионална политика в НС.

По темата за недостига на работна ръка в строителния бранш депутатът от ОП Искрен Веселинов припомни идеята на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за "обучение на хора от маргинализираните общности в бившите подразделения на строителни войски", поясняват от камарата. Така недоучилите младежи от гетата ще могат да получат занаят.

Идеята е била подкрепена от всички участници в срещата.

Някогашното Главно управление на строителните войски (ГУСВ) в момента е държавно предприятие, подчинено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

От камара на строителите припомнят:

Трудовата повинност е била задължение за полагане на общественополезен труд в интерес на държавата. Тя е въведена на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски, след като Ньойският договор значително ограничава числеността на Българската армия.

До 1989 г. в Строителните войски служат наборници предимно от етнически малцинства (турци и цигани), ограничено годни за бойна служба, както и синовете на "неблагонадеждни" родители (хора, които са от старата аристокрация на България).

Срочнослужещите преминават първоначална военна подготовка, както и обучение по строителни специалности.

Със закон от 2000 г. ГУСВ (Главно управление "Строителни войски") се преобразува в държавно дружество -  "ГУСВ" ЕАД (Главно управление "Строителство и възстановяване"). В последните години то е в лошо финансово състояние. Голяма част от активите му са приватизирани. Централната сграда на предприятието се ползва от Софийския районен съд. 

 

 

Към статията във в. СЕГА
mini96

Ей маа му стара!Луд умора няма!И кой ще намерят да служи там?Нали сичкото ц.. тъй де ром ще хване пътя за Европа!

hamer

Като гледам какво става с Ви К  холдинга, трудовите войски, продължавам да се чудя защо трябваше, вървейки уж направо, да направим тази 30-годишна примка по пътя, за да се върнем там, откъдето тръгнахме?  "Бег на месте общепримеряющий",  пееше  някога Висоцки.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...тъпичко, много тъпичко - военната служба в нашата малка, но весела Република е професионална, не е наборна - защо някои трябва да сключва договор със търговското дружество ГУ Строителство +  Възстановяване ЕАД?

Или службата в новите строителни войски ще стане наборна, трябват им работници, пращат ти повиквателна?

Някои идиоти от правителството и камарата как си представя братята сигань доброволно да се запишат за да изучат занаят? За какво им е този занаят? И кой ще ги учи на занаята - нароилите се масони?

 

Domi

От циганин строител ще правят....Освен да копаят друго не могат завалийте...или ще внасяме украйнци...

stillwater

Принудителния труд е забранен в ЕС, ама нейсе...

Откъде депутати някакви и министри да знаят тия работи.

Както пише по-нагоре коУегата, луд умора нема.

bay Dragan

Хайдеее, мангали, амуджи, евроатлантици в трудова повинност. Главен Директор ген. Шкембе Вайводов.

mick

Строителните фирми няма да са съгласни. Разбирай Пеевски.. и кръжеца около него т.е.  собствениците на държавата.

марк

 

 

 

                                   (хора, които са от старата аристокрация на България).

 

 

                                    Иииий , какви аристократи имаше в Строителни войски и КЕЧ -а ....Тези не се научиха , че историята се повтаря само като фарс. Или имитират дейност .

Evasion

Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това съобщи Камарата на строителите в България след среща с депутати от Kомисията по регионална политика в НС

Есинственото обяснение на тази грандиозна тъпотия е, че на строителите им е малко 200% печалба и сега търсят ангария. Допълнителна екстра ще е оправданието за ниското качество на построеното.

nebenebe

Закъсали сме яко явно. Ако е доброволно, примерно за една година, може и да се получи нещо. Е защо дрямахме толкова, та сума народ още рови по казаните? Да не би да им е приятно?

dobadoba

Воеводо, това част от решението на ромския въпрос ли е?

⚓️

Invisible

   Какви ще са критериите за определяне кой е маргинал за да бъде продаден в робство?

  

Hasta la vista

Аха, и кой ще работи ангария? Монголските коневъди, дето се гласят да внасят, може би?

Каубой
снимка на Каубой

Дисциплината в Тези подделения /умишлено не пиша армейски/ беше ужасна. Служил съм там и знам. При всеобщото безхаберие сега, каква дисциплина ще има ми е Интересно да видя. Да възродим и ансамбъла за пляски с "Тоника" начело и Драго чая за диригент. Нещастници.

ppipi7766

Invisible

   Какви ще са критериите за определяне кой е маргинал за да бъде продаден в робство?

  

 

прости правила:

Министър - маргинал.

Може и малко по надолу до "политически кабинет".

глигор

Милиционер умора...., пожарникар умора...., не не, други бяха, НО УМОРА НЯМАТ!

vasilevil

Ангария няма да има.Още по тошево време на т.н строителни войски им плащаха.Половината за държавата половината за войника .Но не виждам кой циганин доброволно ще служи там.Освен на тия които ги съдят им предлагат вместо затвор СВ.

ИвКо

 Доста коментари без понятие за какво става въпрос.

 Първо в загглавието пише за "Трудови войски" каквито никога не е имало в България. Добре че по долу в текста не се упоменава въпросното недомислие. Беше ТП т.е. "Трудова повинност" и после бяха преименувани в СВ "Строителни войски".

 Второто е че по скоро вече т.н СВ бяха едно просто стопанско предприятие донякъде приличащо и на някаква комуна. Основното беше, че всеки "трудовак" след едномесечното единично обучение на държавна сметка трябваше да заработи 68 лева с което да се заплати собствената и тази на администрацията издръжка. Специално кофражистите и арматуристите трудоваци изкарваха с по 80 до 180 лева над тези 68 лв които им се изплащаха в кеш всеки месец от които изпивахме в компания по 20-30 лева в механата на Щастливеца и останалите пари изпращаха на родителите си. 

 Та какво лошо някои виждат в тази организация та я закриха набързо, може би това че едно предприятие от една малка България строеше в Южна Африка и с която наште супер-дупер по настоящем евроатлантически партньори тогава не бяха в състояние да се конкурират.

ПП. Специално в личен план нямам някакви основание за хвалебствия към ген Пешлеевски, но това беше един страхотен работохолик лишен от всякакви партийни пристрастия незаслужено изхвърлен в небитието от посткомунистическите хуни.

 

 

ИвКо

докато писах откровението си в същото време се появи един смислен коментар.

ejko

Възраждане на СВ?!Блажени са верващите,тяхно е царството небесно.Военния министър иска да се пусне по пързалката преди всички останали бушони 

whichone

секо откровение мое да бъде, 1, смислено; 2, безсмислено; 3, безмислено.

знанието му е майката. требе да се знае достатъчно преди да се дращи из форумите.

tatyana1

Пълни глупости! Освен това трябва ли да припомням, че в началото на демокрацията строителните фирми най- много пищяха срещу строителните войски като нелоялна конкуренция, ползваща почти безплатна работна ръка? 

н16
снимка на н16

А защо не искат да върнат наборната армия и военната повинност? Обаче не за безплатно, а със заплащане. Щото все пак, от депутатите така или иначе голяма полза вече няма.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Да въведат трудова повинност за определен вид престъпления ще е в пъти по-изгодно.

И обществено полезно даже.

:)