Quantcast
Програмисти: НАП неправомерно налага лицензиране на фирмения софтуер | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Програмисти: НАП неправомерно налага лицензиране на фирмения софтуер

Защо Националната агенция по приходите (НАП) на практика налага лицензионен режим на софтуерите, с които работят фирмите. Според Наредба 18 компютърните програми, които обработват информация за продажбите, трябва единствено да се обявяват пред НАП, която ги вписва в регистър. Това недоволство изразиха програмисти и представители на бизнеса на проведената във вторник дискусия с финансовия министър Владислав Горанов по проблемите, които създава отложената с 6 месеца Наредба 18. 

"НАП прави проверки на софтуерите, което е много повече от декларативен режим. На практика е въвела регистрационен и дори лицензионен режим", обяви Иван Аржентински от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). 

Представителите на различни браншове, които участваха в дискусията, изразиха недоволство, че Наредба 18 съвсем не е за касовите апарати и налага изключително сериозна регулация на фирмения софтуер. "При което го прави по един остарял и ненадежден начин, като налага на фирмите рязко да променят бизнес процесите си. Не може да искаш от всички да прилагат ресторантския модел на работа", посочи Аржентински.

Според него с изискванията си НАП е причина българският бизнес да загуби конкурентоспособност пред чуждестранните си конкуренти не само заради сериозните инвестиции, които трябва да вложи в нови фискални устройства и в компютърни програми, но и заради времето, което изисква изпълнението на новите правила.

"Вече две години фирмите са поставени в стресов режим. Вместо още в началото да беше даден преходен период от година и половина, сроковете бяха накъсвани по за три месеца", каза Аржентински. На всичко отгоре НАП забранила да се правят тестове на новия софтуер, който се внедрява, с което още повече затруднила фирмите.

"Нямаше да е така, ако някои ваши колеги не програмираха софтуерите с всякакви възможни опции", отговори финансовият министър Владислав Горанов. По данни на НАП в търговската мрежа инспекторите често се натъкват на манипулиран софтуер, който не отчита всяка продажба. "Надявам се, че ще дойде време да си имаме доверие", каза Горанов. 

В момента в регистъра на НАП са вписани 900 софтуера за управление на продажбите, т.нар. СУПТО, отчете шефката на НАП Галя Димитрова. Още 130 са в процес на проверка, като 80 от тях били подадени в последната седмица. От началото на август всички фирми в страната трябва да използват софтуер за управление на продажбите, който е посочен в регистъра на НАП„

От Асоциацията на индустриалния капитал настояват да се разшири достъпът до алтернативните на СУПТО режими. Засега освободени от регистриране на СУПТО са само електронните магазини и фирмите, които използват сложни ERP-системи за управление на бизнеса си, но при условие, че продажбите им в брой са под 5% от целия оборот.  Според АИКБ обаче много малко фирми може да се възползват от това облекчение. От БСК настояват да се изчисти дефицията за СУПТО, за да няма различно тълкуване от данъчните, според които това е всяка автоматична обработка на данни, свръзана с продажби.

Към статията във в. СЕГА
3NT
снимка на 3NT

Налага защото се опитва да ограничи  "черния " софт  и пресече някак си двойното счетоводство  то з а тв аи тоя реф  че няма ли пари за новите изисквания  

ба тоя бизнес дето 2 касови "препарата"? го събарят.

Billy-Joe Winchester

Какво ще проверяват тези калинки?

tatyana1

А в НАП има кой да се ориентира в софтуера, че да го лицензира? Ами?!

Интервал

Все повече се убеждавам, че това е целенасочена политика по затриване на бизнеса и облагодетелстване на определен кръг фирми. При ясно посочени проблеми, министър Владко продължава да си повтаря идиотските мантри.

3NT, добре е поне малко да почетеш по темата, за да не пишеш безсмислици в стил Владко. Разбира се, четене с осмисляне. Все пак, допускам, че може и да трябва да ги пишеш тези неща. Казват, че срамна работа нямало, но според мен има.

3NT
снимка на 3NT

я пак  кажи з а софта и касовите апарати къде го сърби "бизнеса" да видим?>

fractal
снимка на fractal

Не е важно кой прави хардуера а е важно кой пише софтуера

hamer

Не знам защо още го увъртат по килифарски. Държавата била лош стопанин, ама напоследък се опитват все повече от бизнеса да мине в държавни ръце. Ми да си го кажат - не им стигат силицте за контрол, пък  тия дето си плащат намаляват  и ла.няните петна по законодателния чадър започват да ги виждат и  слепите

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Целта е унищожаване на дребния бизнес и така получените свободни ''кадри'' да отидат да работят за 500-600 лева при аверите на ВлаТко и Буци от едрия бизнес.Щото стана ясно, че даже молдовци, украинци и азиатци няма да дойдат да им бачкат за 300 евро.Всички други мантри са за парлама.

3NT
снимка на 3NT

дай пример  скасовите апарати за 160лв  как малкия  бизнез дето е на 80% на тъмно  как се изкарва на светло и че се и убива..сърби го малкия бизнес в Контрола.

3NT
снимка на 3NT

Наредбата нее з а решаване на твоя въпрос а з а пълнене на хазната  за КОНТРОЛА трябва  неподкупност  но такава никоя наредба няма да осигури. Силно се надявам да въведат повсеметна конфискация и да ходят да доказват доходи а не държавата да доказва че са нетрудови.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Нямам навик да отговарям на амбразурчици.Особено на неграмотни такива, правещи по пет грешки в изречение.Хора, които не са продали ни един пирон или баничка през живота си, но ''специалисти'' по всичко.И както ''калинките'' в администрацията Му, готови да бранят Партията.

-касовите апарати са в диапазона 190-230 лв.(най-евтините).И то, ако върнеш стар апарат.Иначе са с поне 60 лева нагоре.

-освен касовия апарат, има и договор към него, който е 70 лв. на година.

-прагът за регистрация по ДДС в България е смешен-50 000 лв.Трябва да е поне двойно по-висок.

-плоският данък, въведен от Съсела, не бе отменен от ГРОБ.Въпреки обещанията им в началото.А този данък приравнява дребния към едрите предприемачи и реално убива малкия бизнес,

-липсва необлагаем минимум, което също води до натоварване на дребния бизнес.

-промените в Н-18 са безумни и неясни, като дават основание на приходните органи да ги тълкуват както си искат.А това създава условия и за корупция.

Мога поне две страници да напиша с подобни недомислици и глупотевини в отношението към малкия бизнес.Това обаче едва ли ще ограмоти невежата, помислил си, че щом е от ГРОБ, то разбира от всичко.Колкото свиня от кладенчева вода.

3NT
снимка на 3NT

И пак не каза защо тези смешни пари са ви много? бах ви Ф търгофците дето все хленичитИ  само и само да  скатаете  някой леф  Който може и продава или предоставя Услуги не е захленчил само мрънкат дребните  муфтаджии и псевдо  търговци...я на  пазарите що не мрънкат  компир и боП з абез касови беляжки. 

И пак софта криФ ли или ви карат да спазвате някакви правила? преди като нямаше соф  търговците бяха малко по честни.А  Едрите търгуват не в лафките.270 лева са смъртта за дребния бизнес...смешник.?

Корупцията я създавате вие а герп вие присъдружник с техните псевдоконтролни органи  всъщност четох наредбичката    казано е квот е нужно м а не ви отърва.Колко години ви трябват отсрочки?

И колко касови апарата ви "задължава"  Нап? 10-40- 178? Та е трагедия?  Лицензирането е нужно  ,задължително  . Познавам няколко дето дават пари да им хакнат софта  ..Да питам била лидл и тям подобни  врещяха ли? Или са заети да затриват малките лафки,  Копувате  стоки  от тях  и тичкате с баничарките да ги преподадете с 80% надценка  в мазета и гаражи .

jovani
снимка на jovani

Рядко виждам някой да пише с акъла си, та затова се тормозя да Ви отговарям.

Съгласен съм с почти всичко, с две забележки.

Защо 50000 да е смешен праг? 25000 много смешен ли е? 100000 (както препоръчвате) нормален, 200000 тъжен?

Аргументи ?

 

 

В България няма плосък данък, а пропорционален с еднаква ставка! Вие ако изкарате десет милиона печалба на компанията, а аз хиляда ще платим съответно един милион и сто лева корпоративен данък.

Плосък щеше да е, ако дължахме по десет хиляди лева и двете дружества, без оглед на размера на печалбата.

Това е валидно и за ДДФЛ.

Според мен, повтарям, според мен, има нужда да се вдигне ставката от 5% на 10%, т.е. да се уеднакви на данъка върху дивидента. И да се приравни ЕТ на Юридическо лице.

И да се направи преглед на купчината данъци, чиито разходи за администриране са по-големи от прихода. Като данък уикенд.

Светлоносец
снимка на Светлоносец

НАП още през 2018г. на среща с бизнеса официално заяви, че ако има Екселска таблица с цени и клиенти, това следва да се регистрира като СУПТО. Само този факт е достатъчен за да се разбере компетентността на НАП. 
Има срив в главата на министъра на финансите :

1. Съкратиха през 2018г. 300 служители на НАП.

2. Приеха изменения на Наредба Н18 несъвместима с нормални търговски практики в световен план. 
3. Тази промяна на Наредба Н18 коства на бизнеса от 500-800 млн лв. 
4. Сътрори се мега гафа НАП лийнкс. 
5. Изпълнителния директор на НАП не намери за основателна причина да си прекъсне отпуската, а министъра да и иска оставката и да в пуска на прокуратурата. 
6. НАП плати глоба от 5 млн лв. на ДКЗЛД, раздаде си премии от 30 млн лв за 2019г. и плати 30 млн. лв на ИО месец преди местните избори - за сигурност. 
7. Заплатата на Галя Димитрова е 123 000 лв. за 2018 г. при месечна заплата от 4500 лв., която разлика не може да се дължи на премии, ограничени от закона за държавния служител. Но това не пречи за 2020г. Да се увеличи заплатата на 5500 лв. 
8.  НАП през последните 5 г. не е видял проблема в Националната Лотария, нищо че Александър Георгиев е бивш заместник на Галя Димитрова, а сега подсадим като председател на ДКХ и Васил Панов е член на ДКХ и директор в ЦУ на НАП въвел Наредба Н18. 
Браво, Браво винаги ще имаш хемороиди ...

Pifa

Държавата играе срещу населението. Вместо да стимулира бизнеса, властта обременява основния си източник на приходи с непосилни изисквания. 

Адмирал Валсакор
снимка на Адмирал Валсакор

 "При което го прави по един остарял и ненадежден начин, като налага на фирмите рязко да променят бизнес процесите си. Не може да искаш от всички да прилагат ресторантския модел на работа

 

 

 

Демек налага се рязко да забързат хакването на софта зер дали са близо 300 левчета..

 

Ужазт и ШОК!

rorik

Ммм даа,

За какви малки сте  се закахърили.? Че такива нема вече . Големите ги налапаха отдавна .

Става въпрос програмиститите да си понесат отговорността за сивия сектор и то на големите .

А чиии са тези "фирмички ",м?

И какви заплати дават ?

Светлоносец
снимка на Светлоносец

Не е възможно не роднина или не ГЕРБаджия да симпатизира на Горанов. Трябва качествено нов подход и той е пълна реанимация на малкия бизнес в България, след тази газова камера, масово унищожение на Дянков и Горанов трева не никне. Държавата с най-ниски данъци в ЕС е с 30% косвени данъци и 37% осигуровки със следене под микроскоп на всеки търговец. Но това не е всичко, ако някой иска да се разправи с някой бизнесмен, независимо от причините, НАП са на разположение, запечатват, копират и обезпечават всичко и всеки. 

harmless
снимка на harmless

Колкото и да симпатизирам на Горанов по темата, няма да спечели в тази битка.

Колкото и висока стена да строят, програмистките фирми ще правят по-високи стълби.

Нужно е да се помисли за качествено различен подход.

rorik

==

Колкото и да симпатизирам на Горанов по темата, няма да спечели в тази битка.

Колкото и висока стена да строят, програмистките фирми ще правят по-високи стълби.

Нужно е да се помисли за качествено различен подход

.==

 

Няма да отстъпи.

Това че пищят  е ясен знак че наредбата  е  така направена че да не сивеят.

Нали опитаха първо с некакви "облаци" в чужди сървари. Нали хакнаха и данните  на НАП после . 

Изловиха ли ги ?

Така е с електронното  управление - веднага ги ловят .

 

Не ми е ясна постановката  за сега   с  неводенето на  касова книга ??

А и има нещо друго.

Клиентите си плащат  за инсталация на компа  на програмистите а предоставят ли им  лицензиран основен   софтуер?

Интервал

Непознаването на материята е потресаващо, както и идиотиите в съответната наредба Н18. Пригласящите на министър Влади могат да бъдат категоризирани само по два начина - IQ като температурата на ледник или длъжностна характеристика. Толкоз. Изписано и казано по темата има достатъчно, за да се запознаят и осъзнаят заинтересуваните, ако им е в когнитивните способности или извън професионалните задължения.

F1

владко, първо си купи апартамент, после ще ти поверваме...............