facebook
twitter

Вие сте тук

20 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Водопроводът за Перник пълзи със скорост 1 км за 4.3 дни

"Спешно" полаганият нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да пренася вода по софийската ВиК мрежа до мъчещия се във воден режим Перник, се движи със скоростта на охлюв. 

Вчера областният управител на Перник Емил Костадинов на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове е запознал присъстващите с "подготовката и изпълнението на процедурите, свързани със строителството на водопровода от село Мало Бучино до град Перник, ведно с помпена станция и резервоар, с цел аварийно водоснабдяване на град Перник". 

От изказването му става ясно, че са положени 3 (три!) км тръби от водопровода, а на терен работят и специалисти от Камарата на строителите.

Полагането на тръбите започна на 1 февруари, което означава, че 1 км се полага за 4.33 дни. Ако работата продължи с тези "ударни" темпове, водопроводът, който по проект е с обща дължина 13.5 км ще бъде завършен 58.5 дни след началото на работите, или едва на 30 март.

Припомняме, че водопроводът първоначално трябваше да струва 25 млн. лв., а после внезапно поскъпна до 27.39 млн. лв. А, по обещанията на правителството, работите трябва да приключат за 35-40 дни...

Единствената утеха за перничани в тази ситуация изглежда ще се окажат дъждовете напоследък. След тях нивото на язовир "Студена" се е увеличило с 50 см само за последните 10 дни, според областния управител Емил Костадинов.

"Притокът на водата днес е 557 л/сек., а разходът е 254 л. Вярвам, че тези тенденции ще се запазят. С покачването на температурите ще се увеличи и снеготопенето, което ни дава относително спокойствие", заяви Костадинов.

Същевременно продължават проблемите на жителите на Големо Бучино. След техните протести те успяха да издействат врeмeннa oргaнизaция нa движeниe и пътят Пeрник-Гoлeмo Бучинo e oтвoрeн зa aвтoмoбили, макар и само cутрин и вeчeр. Прeз ocтaнaлoтo врeмe обаче движeниeтo e рaзрeшeнo само зa грaдcкия трaнcпoрт, училищния aвтoбуc, кoлитe cнaбдявaщи търгoвcкитe oбeкти и зa cпeциaлизирaнитe aвтoмoбили - линeйки, пoжaрни и пoлицeйcки пaтрули.

Пo инфoрмaция нa Eмил Кocтaдинoв тръби зa вoдoпрoвoдa ca дocтaвeни вeчe и нa плoщaдкa в рaйoнa нa ceлo Мaлo Бучинo. В района започват и дeйнocтитe пo изгрaждaнeтo нa пoмпeнaтa cтaнция и рeзeрвoaрa.

Към статията във в. СЕГА
Доц.Трътлев

Бързата работа - срам за майстора. 

F1

Проект?

Проучване?

Съгласуване?

ОВОЗ?

Строителни разрешения?

Обществена поръчка?

Надзор?

 

Болшевици май лорд.

 

Iberia
снимка на Iberia

Зима е. Гористо-пресечена местност. Извън изкопа, трябва пясъчно легло, а после да се положи тръбата с връзките. Хич не им е лесно на работниците.

mi6osp.

2000 лева на метър тръбопровод.  

Ако върви по-бързо, някой ще се сети да попита дали тръбите са позлатени поне  отвътре . 

Stern

Не може да е вярно. Та Той строи не какво да е, а газопровод с по 5 км. на ден, а един прост водопровод ще го ма'а поне двойно по-бързо.

мордохай

Респект СЕГА! Новата творба на Банкянски е изуминетлна! Гледам други издания постнали някакво петно на Бански в Бристол, педя на педя моля ви се! Това тук е обаче голямото!

мордохай

По темата- Перник никога няма да пие вода от тая тръба! Баце си купува спокойствие с тия разкопки и 30 млн. лева народна пара! След 2-3 месеца, когато тръбата преполови маршрута, язовир Студена ще е пълен 3/4 поне.....Трябва да се изкарат водомерите на улицата пред къщите на всички къщи от Перник и околията! Да се спре повсеместната кражба на вода! И трябва да се подменят тръбите! Но както казахме, копае се за спокойствието на някой

segal

Копае се за спокойствието на ВЕЦ-а, който точи яз. “Пчелина”, който е язовира за “Стомана” и другите промишлени консуматори в Перник. Хората показаха документите по телевизията, вместо заводът да плаща милиони за вода от яз. “Пчелина”, плаща жълти стотинки за питейната вода от яз. “Студена”. Отделно “Пчелина” го отцепиха от Перник, като му унищожиха инфраструктурата за пренос на вода. Сега прелива, а питейният е празен. А тръбата ще върши чудесна работа в тази схема, работата на унищожените тръби от “Пчелина”. 

anarhia
Boris65

Кремъл ни открадна и водата ! Заради крадливите руснаци ходим жадни и некъпани. Дано Ердо ни пусне вода.

Guro Gurov

То добре, че Господ помага, иначе за водопроводът само съпътстваща цел е да налее някаква вода за Перник.

Основната е да се цунат едни пари, а тя е изпълнена вече. Другата - кога стане!

d5555

Спомням си при инспекцията първият ден бб се похвали че са положени цели 800 метра.

bilbotorbins

Представете си, ако тая проста тръба се полага с 400 м/ден, какви са скоростите на работа при Потока Му и Интерконектора Му.

tatyana1

Традиционният български метод за спешно строителство е: 

1. Започваме строителство

2. Правим проект паралелно със строежа

3. Някои неща не съвпадат и събаряме част от изпълненото. 

4. Т. 1-3 се повтарят до приключване на строежа.

Те сега са на по- лекия участък, по- тежкия май е по средата или от другата страна?

И кой е казал, че господ ще свърши работата? Не знам как е при вас на запад, при нас на изток съществен дъжд все още няма

KTP

2000 лв. на метър е безумно висока цена! Дори на ръка да се копаеше изкопа няма да струва повече от 200 лв на метър, и да сложим 150 лв. за тръба и 150 лв за поставяне /което са страшно раздути цени/ то става 500 лв на метъп и пакизлиза че се плаща 4 - 5 пъти по-скъпо от максимално раздутото!  Това са много ОТКРАДНАТИ пари! Към 20 милиона цунати от някой, който без съмнение ще Му е много благодарен... 

Васик

Не само че пълзи, а аз мисля, че тези тръби не са свързани с нищо и отиват в нищото. Това е поредната лъжа на Борисов.

PlaNed
снимка на PlaNed

Е, стига де!

Нали след три месеца ще трябва да имат първо повод да вдигнат цената поне до 3000 на метър, а после и да отпуснат още толкова за награди...

Перник, кучета го яли! 

Колкото и да е сухо, все през пролетта язовира ще се понапълни и никой вече няма да си спомня за този тръбопровод

Дежурния

Експерт за новия водопровод към Перник: Окото ми не е виждало такива цени!

"Експертите" на нова България, прости им Господи. Въпросното експертче се подвизаваше професионално като областен деятел (ръководител) на СДС, от там и първото общинско съветничество. После пристана на Яне Янев и в друг град следващото общинско съветничество от РЗС. После съосноваваше НФСБ (на Валери Симеонов) и след поредното изхвърляне пристана на КК и е областен гаулайтер на Бургас. По някакъв начин може и да се е сдобил със строителна диплома,  но като инженер едва ли е изградил и водопровод до клозета на двора. Освен ако партиите в които е обикалял не са били фирми за ВиК строителство, ама надали.

И андрешковската "експертиза" започва да подскача.

Напорни тръби 630 с доставка и всички неща по копаене и полагане са над 1000 лева на метър. Помпи за 1000 кубика на час и голям напор  също не са от евтините джунджурийки, както и помпените станции в които се използват. За нормално строителство цената е доста височка, но не толкова драстично колкото плямпат фейсбук-експертите. За аварийно строителство може и да е недостатъчна.

За смисъла на цялата история с Пернишки поток приказката е отделна. Това е само за цената. Щом тук "експертизата" е на такова ниво, за смисъла няма защо и да се отваря дума.

F1

Ей дежурния, а защо строителството е аварийно?

Преди две години лили талпата обеща край на проблемите с водата.

Къде потънаха милионите бе юнак?

×