Quantcast
В еднопартийна България тече смяна в Политбюро | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

56 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В еднопартийна България тече смяна в Политбюро

"Притеснява ме, че България е еднопартийна държава", каза пред Би Ти Ви бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю и тегли чертата под 30-годишния ни преход от еднопартийна диктатура към многопартийна демокрация. От неговите думи излезе, че три десетилетия България се е движела в кръг, за да го затвори и да потвърди думите на някои нетърпеливи социолози: "Преходът свърши". Там сме, откъдето тръгнахме.

Прав ли е г-н Пардю, който като бивш военен разузнавач и дипломат е известен със своята наблюдателност и аналитични способности? Българите отдавна чувстват, че с избори не променят нищо, каквито и партии да качват и свалят от власт.  Всички следват една генерална линия, обслужват едни и същи привилегировани среди и демотивират все повече хора да ходят на избори, колкото и да им внушават, че гласуването е задължително. Клептокрацията, която зорко държи властта, не се подлага на народния вот и се обслужва от всички партии, които допуска до ръководни позиции. Тя не признава деление на ляво, дясно и център и затова политическите категории губят в България смисъла, който обикновено им се приписва. Такова е усещането, но то не е достатъчно, защото когато говори за еднопартийна държава, бившият американски посланик вероятно има предвид някаква структурна определеност.

 

Затварянето на кръга

ни помага да намерим инструмент, с който да проверим верността на тезата му. Споменът за еднопартийната система при социализма не е толкова далечен и мнозина могат да съпоставят сегашното положение с начина, по който се концентрираше властта тогава. На върха беше Политбюро и процесите в него бяха най-строга държавна тайна. Кой е във възход и кой губи позиции, разбирахме само като свършен факт. По-досетливите следяха и най-маловажните факти, за да си правят изводи.

Като млад репортер работех преди 40 години в редакция "Вътрешна информация" на БТА. Повечето събития бяха протоколни, а отразяването им бе шаблонно. Най-важното бе да се напише кои висши партийни функционери присъстват на събитията, защото участието им доказваше, че не са изпаднали в немилост. И най-малката небрежност на репортера му струваше големи неприятности. Случвало се е член на Политбюро да звъни в агенцията и да крещи по телефона: "Какво?! Да не съм свален, защо не ме пишете?" Такъв пропуск бе непростим, защото репортерите трябваше да знаят наизуст членовете на Политбюро и следващите ги по ранг, както и да разпознават лицата им.

Сега положението на журналистите е още по-трудно, защото управляващата върхушка, издигната от криминалния преход, съзнателно пази дискретност. Йерархията не е толкова видима, защото не е пирамидална, а е от мрежов тип. Днес медиите могат да имат проблеми, ако назовават новите велможи, а не ако пропускат имената им.

 

Кой е член на днешното Политбюро

проличава най-добре, когато бъде изваден от състава му. През 90-те години това ставаше чрез отстрел, както в случая с боса на "Мултигруп" Илия Павлов и някои шефове на т.нар. силови групировки СИК и ВИС. Методите започнаха да се променят след влизането на България в ЕС, защото държавата трябваше да пази европейско поведение. Най-яркият пример от този междинен период на промяна бе отстраняването на "касиера" на върхушката Цветан Василев, който загуби банката си КТБ без нито един изстрел, но твърдеше, че оставащият на върха негов бивш любимец Делян Пеевски възнамерява да го убие. Раздялата между двамата бе категоричен знак за падането на единия и възхода на другия. А за екзекутор послужи прокуратурата. Видя се, че тя е не по-малко ефикасен кадровик от наемните убийци, защото няма член на върхушката, за когото да не може да извади криминално досие. Всички са недосегаеми, докато другите не се сговорят срещу някого.

Най-пресният случай е хазартният бос Васил Божков, който три десетилетия бе фаворизиран от държавата и кичен с ореола на най-богат българин, а сега е хулен като финансов мошеник и спекулант с културни ценности. За него се пишеше специално законодателство, което да го пази от данъци, наливаха му се европейски пари за пътно строителство по съмнителни обществени поръчки, даваха му се облекчения, за да си пълни колекцията с артефакти без ясен произход.

До каква степен можеше да се обслужи с държавата, пролича в момента на приемането й в Евросъюза, когато първото, с което тя се представи в Европарламента в Брюксел през януари 2007 г. и с което искаше да я помнят занапред, бе изложбата „Великолепието на България“ с експонати от колекцията „Васил Божков“. Бях там за тържествения момент на държавата ни и ми се догади, като видях с какво се гордее. Реших да не снимам, нито да пиша за срамното събитие. Чужденците не можеха да схванат, че пред очите им се миеше недостоен образ, но както разбрах миналата неделя, един от тях е бил наясно - Джеймс Пардю. "Предизвиках малък скандал, когато бях в НАТО, защото отидох на изложба в Брюксел за присъединяването на България към ЕС и не бях разбрал, че Божков я е спонсорирал. Дълго се опитвах да обясня защо бях там. Божков не е нищо ново за българската сцена. Само се чудя защо отне толкова време", каза той в същото телевизионно интервю.

 

Може да се гадае кой е следващият,

но вече има признаци, че още един е на път да се раздели с привилегированото си положение. Възходящият във властовите среди бизнесмен Кирил Домусчиев го посочи в интервю на 11 февруари по собствената си Нова тв: „Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в нашата родна енергетика и да порови малко”. За да не се затруднява с ровенето, я облекчи: "Има страшно много спекула на българския енергиен пазар. Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества, когато има търгове на АЕЦ или други централи. За тях, за хора като г-н (Христо) Ковачки цената не е важна. Впоследствие, когато има пикове в цената, правят огромни печалби". И за яснота направи аналогия с Комисията по хазарта, която е толерирала - знае се кого. Сиреч, и единият, и другият нямат място във висшите среди и трябва да си имат работа с прокуратурата. Такава е съдбата на осветените.

А оставащите, които предпочитат дискретното величие, не са длъжни да обясняват произхода на богатството си. И прокуратурата не е призвана да го проверява. Като настоя да се модернизира ТЕЦ "Марица-изток 2", Домусчиев даде за положителен пример ТЕЦ "Варна", която минава на природен газ. Неин горд собственик от две години е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Това е сигурен белег, че не предстои неговото изваждане от Политбюро, както и на дясната му ръка Делян Пеевски. Освен ако външен фактор не обяви, че им отказва визи. Но този фактор засега играе на дребно, макар че още от времето на Джеймс Пардю, а и от по-рано, несъмнено знае кой какъв е в България.

Към статията във в. СЕГА

Страници

mick

Заради американските посланици сме на това дередже. Изпълняваме им всички капризи .. а те пък от своя страна оставят на власт точно тия дето най-лесно се управляват от тях.

Джиджи

Светослав Терзиев, ??

Sine_metu

Пет., 14/02/2020 - 12:59 (нов)

Джиджи

Светослав Терзиев, ??

 

Ще се въздържа от палчета.

Приятно е, че Терзиев ме чете.

Но защо на час, упс... на петък по лъжичка? И не всеки петък

Джиджи

Но защо на час, упс... на петък по лъжичка? И не всеки петък

За да тЪ държи в съспенс!!! ???

mick

Клептокрацията се разви точно благодарение на американците и ЕС.

Джиджи

Ареее, още ено тра-ла-ла-ла ла-ла-ла ла-ла-ла ла!!! ???

 

Четѝ по-горе кво пише Светльо, бе!!! ?

az_ti
@mick, аз така като гледам Божков е бил подлога на руснаците. Василев го пазят други подлоги на руснаците и т.н.
mick

Не знам какво гледаш, но досега американците и ЕС не са го пипнали. Той не е станал за 1 ден милиардер.  Не знам какво точно е станало тия дни.. според мен просто явно има по-наш човек до правителството, та той иска бързо да си вземе я някой ритон/много му се приискало/.. я някой и друг милиард. Парите от КТБ, Банев и Арабаджиеви явно са свършили.. та е дошъл и неговия ред.

 

Освен това - май реално е единственият олигарх, дето е направил нещо за България/вярно с парите на жадните за печалби българи/ - изкупувал е всякакви съкровища от иманярите и даже музей е направил. Даже е купил и Телефонната палата в София за да направи там музей. А не както сега музеят да е на м*йната си.  Другите олигарси най-много един футболен отбор да поддържат и то с огромни задължения към държавата и къде ли не .

 

Да не говорим, че държавата дава мижави пари за култура и въобще не изкупува такива ценности.

Хумангоид

Едно много точно описание на световната демокрация. Изглежда, навсякъде е същото, само че по другите места хората живеят малко по-подредено и не им пука за демократите. А личности като Божков и Ковачки са само подробности от естествения демократичен пейзаж, някакви Робеспиерци на историята.

Анонимен7

"Притеснява ме, че България е еднопартийна държава", каза Джеймс Пардю

Като че ли не точно пърди, а Путин направи социалния дизайн на територията.

Hasta la vista

Можем само да гадаем кой ще е следващият, но със сигурност няма да са лицата с инициали А.Д. и Д.П., както и малко вероятно да е и гражданинът К.Д....

hamer

Спомням си, че едни гущери си рязаха опашките, ама след това .... Сега е ред на нови гущери да  си отрежат опашките. Какво ще последва?

Forza NATO

Сега е ред на нови гущери да  си отрежат опашките. Какво ще последва?

Някой ще замези с гулаш от опашки, нищо повече.

Джиджи

???

Verbis verbis

Притеснява се Негово превъзходителство, че България била еднопартийна държава.

От еднопартийна диктатура, преминахме на многопартийна демократична диктатура.

Колкото по-вече партии, толкова по-голяма демокрация, политика и идеология , вкоренена от Кръглата маса, щедро дарила ни с либералните демократични ценности. 

Тази либерална демократична диктатура удобно обслужваше демократичният истеблишмент на САЩ трийсет години, а сега предизвикал притеснения в душите на точно тези, които зорко следяха да няма отклонения от правата партийна линия.

И сега буря в чаша с вода. Кръгла чаша с вода.

Сменят се шаманите, а племето все така, с голи гъзове подскача около свещенният огън.

Стоф

Това е потенциалът на масовия български избирател. Никой не им е крив. Избор към по-добро винаги е имало. 

АлСал

Избор към по-добро винаги е имало. 

Пример?

aporist

Масовият български избирател избира партии, а не личности.

Джиджи

Това е потенциалът на масовия български избирател.

За съжаление, така е и никой не му е криФ. Лошото обаче е, че страдаме всички.

 

Но аз ще разширя малко повече:

 

Това е IQ-то на 80-те процента от българските избиратели – по проф. Иво Христов,

български юрист и социолог, професор! ??

 

Или, това е ЧИП-ът на българина – по Дедо Симо, родЕн цар на българите,

който чип той им препоръча да си сменят не чак толкоз отдавна,

ама кой да слуша ... ???

 

rorik

==

Спомням си, че едни гущери си рязаха опашките, ама след това .... Сега е ред на нови гущери да  си отрежат опашките. Какво ще последва?

==

 

Ами да стане по чистичко от  рептили - влечугоподобни.

Колкото за еднопартийността - ами в България има 333 партии. Който  не умее нищо да работи става партиец . Тоя какво иска  да станат 666 партии ли? А кой ще ги храни? "Пърдьо" пари не дава , нали, само взема ? И не само той де. Всеки взема . 

Българският народ много търпи , ама си имаме видов ден .

Чакаме и да се напият с кръв като кърлежите и тогава ги опукваме .

Така че като не давате пари , акъл не давайте .

Антей

 

Присъединяваме се към мнението на колегите,

 

че ..Запада позволи да се развихри "еднопартийността",

навярно за да е по-лесно управляваема и ...предсказуема.

 

Не случайно цереуто има достъп до банковите сървъри

с благородното намерение да следи ... нечистите пари!

 

И как тогава да искат населението, обикновеният народ

живеещ тук в собствената си държава,

 

да обича Запада, когато българите са най-бедните в Европа.

 

И вместо да се борят - българите предпочитат да избягат.

и така вече 30 години и продължава процеса.

 

Бягат в най-голямата демокрация, която дава възможности да

се печелят милиони. И нашите българи го правят.

 

Със знанията и уменията на близо колко, може би към половин

милион българи в щатския бюджет влизат милиарди.

Така е нали...

 

И въпросът е, защо най-голямата демокрация №1 в света по мощ

- не помага на държавите от целия свят

 

да построяват същите добри УСЛОВИЯ за печелене на пари от 

 

всички хора със знания и умения, за да остават да работят щастливи

в собствените си Родини!

 

Ето на този въпрос - как би отговорил уважаемият мистър Пардю?!

 

⚓️

aporist

Със знанията и уменията на близо колко, може би към роловин българи....“

 

Е, ако на ни ни дойдат десетина японски или китайски гении, ние няма ли да ги заберем?

Готови специалисти, обучени, защо да не ги вземат американците, кой се отказва от таково нещо. За разлика от Операция Кламер, при която американците забират против тяхната воля 1 600 германски учени, българите им идват направо на крака.

На съседа синът завърши биоинформатика в Германия, владее немски и английски. Какво щеше да прави тук? Продавач в някой магазин за компютри?

На запад се намери веднага работа, в Щатите му предложиха веднага и апартамент+кола, предпочете Швейцария, като по-близо.

Антей

 

Това е въпросът, колега aporist!

 

Какво щеше да прави тук, това умно и образовано българче?!

 

Какво пречи да имаме същите ДОБРИ условия за

печелене на пари и за хубав живот тук в България?!

 

"Еднопартийната система" ли?!

 

На България умни българи, трябват ли й?!

 

Ако й трябват, защо не създава добрите условия -

данъчни, финансови, икономически?!

 

 

Калорифер

"...Какво пречи да имаме същите ДОБРИ условиЯ..."

Антей -
това е въпрос с много понижена трудност.

 

Ние сами си пречим. Ние българите. Сами си избираме управляващите 30 г. вече - някой друг ли ни е виновен, че правим такъв избор. А ако нямаме по-добър избор, значи толкова можем.

Антей

 

Съгласни.

И сигурно имаме по-добър избор.

Затова се заеха да въвеждат ... "машинно гласуване"!

 

:)

АлСал

Точно е описано. Кръгът е защото американците се щракнаха в собствения си капан. Всичко е по тяхната книга - "демокрация", "демократични избори", многопартийност, легитимно избрано правителствои, нато, ЕС, т.н. - а нищо не работи, защото българите и на "демокрацията" й намериха цаката. Както и на социализма навремето. "Тука - е така", както бе казал един.

Разбира се, на американците, които дърпат конците В МОМЕНТА, тази ситуация им е ок - имат си послушковци, "демократично" избрани, които да им провеждат политиката. Затова и мерките им такива - нямало да дадат виза на един съдия. Да се очаква от тях да ни променят системата - едва ли.

И при американците нищо ново - всички бивши президенти, дипломати и  тем подобни си спомнят, че нещо не трябвало да бъде така, както се е случило. Но винаги в минало време.

vsn

Право в целта!

Guro Gurov

Рори се е "накокържила" нещо!

Пърдю, не раздавай акъл, ако може само едно - просто не пречете. Не си поддържайте кучите синове, но ваши синове.

Толкоз.

 

Verbis verbis

Само суджуците?

А демократичните социалисти, които изтъкаха това шарено килимче, на които всички танцуват?

Желязко Желев

          "'  Кто есть кто ние разбираме като умре''-това е рефрен от руска песен ,която се пееше 1987г.

Логиката която следва Терзиев е добра.Но не известно защо крайния резултат не съответства на логиката.

Прумера е неточен посочени са обласни/секторни/ партийни секретари.Ролята на ''демократизиращите'' е пропусната.Недоглеждане?Незнание?Че то всеки 3ти пост ги визира.

         А и върхушката отдавна е известна.Имената ЕГНта и заслугите за да са там.Ахмед Доган???Ами другите??

И ако Доган е недосегаем по етнически причини ,другите кардинали не прече да се окошарят.Но първо трябва да се назоват.Гешевците в такава ситуаци като днешната безпроблемно ще ровят в торището,пърхат с криле и кукуригат.

Страници