Quantcast
"Репортери без граници": Премиер като пуйка - скандално | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

43 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
"Репортери без граници": Премиер като пуйка - скандално

От началото на февруари българските журналисти са обект на словесни атаки и многократни заплахи от представители на най-високите етажи на властта в страната. "Репортери без граници" призовава властите да прекратят всички опити за сплашване на журналистите, пише в декларация на базираната в Париж организация.

„Премиер имитира пуйка, за да се подиграва на журналистите ... Сюрреалистичната сцена се случи на 4 февруари 2020 г. по време на брифинг край в София. След като сравни журналистите, и по-специално журналистките, с пуйки, шефът на българското правителство Бойко Борисов имитира гласа им за няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти, посочва декларацията, подписана от главната редакторка Полин Адес-Мевел, която отговаря за Балканите.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев открито нападна на пресконференция в Брюксел журналиста Атанас Чобанов, главен редактор в разследващия сайт „Бивол". Вместо да отговори на въпросите му, прокурорът го разпита, за да му покаже, че има информация за личния му живот. Според статии, публикувани от „Бивол“, прокурорът е замесен в корупционни скандали. Журналистът бе наречен "дребен провокатор" от българския евродепутат Александър Йорданов.

Няколко дни по-късно, на 11 февруари, заместник-председателят на парламента Валери Симеонов обвини двама журналисти на частния телевизионен канал bTV Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“, и поиска прокуратурата да образува разследване срещу тях, под предлог че те не разкриват информация относно връзките между собственика на казината Efbet и бизнесмена Васил Божков, преследван в България по единадесет обвинения. Медийната група bTV, която подкрепя своите журналисти, припомни, че „ролята на журналиста е да разкрива истината, след като е проверил фактите “.

Жалко е да се отбележи, че в България личните и груби нападки от страна на висшите органи срещу журналисти не са изолирани случаи, а са наистина трайна тенденция, съжалява главната редакторка на RSF Полин Адес-Mevel. Европейският съюз не бива да търпи, когато журналистите в държава членка са обект на системни заплахи от институциите. RSF призовава председателя на Европейския парламент ясно да осъди тези скандални атаки."

България преживя сериозна медийна криза през последното десетилетие поради завладяването на много медии от няколко олигарси. Има силен натиск върху журналистите. RSF вече изрази тревогата си от тази ситуация през 2018 г. в доклад, посветен на разследващата журналистика в България. Изглежда обаче, че ситуацията не се е подобрила, тъй като България, 35-та през 2006 г., днес заема 111-о място в световната класация за свобода на печата на RSF, най-лошото място за страна-членка на ЕС.“

ВЕСТНИК "СЕГА" ПРИПОМНЯ

На 4 декември премиерът Бойко Борисов прие в София генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Дьолоар, придружен от главната редакторка Полин Адес-Мевел. В двучасов разговор той бе призован да поеме личен и конкретен ангажимент за подобряването на медийната обстановка в България, като от изпълнението му до голяма степен ще зависи дали страната ще се измъкне от незавидното 111-о място в света по свобода на словото.

След срещата премиерът не говори пред журналистите, а Кристоф Дьолоар каза, че в „откровената дискусия“ му е обяснил защо „Репортери без граници“ класират държавата на най-ниското стъпало в ЕС.

През октомври от организацията съобщиха, че още преди 3 г.  са поискали среща с Борисов, за да обсъдят проблемите на журналистите у нас. „Натискът върху медии и отделни журналисти, липсата на редакционна независимост и на прозрачност в медийната собственост, огромните конфликти на интереси са част от причините за лошото състояние на медиите в България. Обсъждахме въпроса за тяхната независимост, включително и на обществените БНТ и БНР.  Разгледахме досегашни случаи и наистина вярваме, че подобряването на независимостта на медиите е ключово“, поясни Дьолоар. "Един от основните проблеми, които поставихме, е, че натискът върху журналистите в България се е засилил. Говорим както за физически атаки, така и за словесни", допълни  Полин Адес-Мевел.

Борисов е отговорил, че БНТ и БНР са напълно независими от властта и кръговете зад нея и е повторил отколешната си теза, че никой от управляващите в България не оказва натиск върху медиите. „ Ние обаче не сме съгласни с неговите думи, че в България не се оказва натиск върху медиите", коментира Дьолоар.

От „Репортери без граници“ поясниха още, че ще отправят предложения до Борисов за подобряване на медийната среда у нас. “Казахме, че ще направим препоръки, а той отговори, че ще се запознае с тях. Смятаме, че премиерът на България би трябвало да изиграе историческа роля срещу пропадането на страната в класацията за свобода на медиите. Смятаме, че трябва да има пътна карта за работата в тази насока освен обещанията, които вече бяха дадени, за включване на държавата в разпространението на вестниците и списанията. Тази пътна карта обаче трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да се изкачи нагоре в индекса“, коментира Дьолоар. 

След срещата Борисов коментира във Фейсбук: "Високо ценя диалога с неправителствения сектор по една безспорно значима тема за всяко демократично общество, каквато е свободата на словото.  Обсъдихме възможностите страната ни да подобри позицията си съобразно индекса за свободата на пресата", написа той.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Stern

Бойко Борисов имитира гласа им за няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналисти

Ама къде са видели журналистките да протестират?

Ние видяхме, че се усмихват радостно и пърхат ощестливени с мигли.

Guro Gurov

Нищо не мога да добавя!

?

ThePal
снимка на ThePal

Чудя се защо все още ни включват в разни класации...за "свобода на словото". Ми то е толкова свободно, колкото и слово, би казал Инкьов (вечна му памят !)

Moby-Dick

А по бай-тошово време ква свобода имаше, кво слово, ква свобода на словото, ехеееей...

Guro Gurov

И ти откъде знаеш това?

Тъмно пиво

Бай-тошовото време по нищо не се отличава от бат-боковото време.

Mars11
             Отговор на 6

 

Глупусти. Имаше критика, самокритика, разобличаване. Де такова нещо при мутрата Боко.

peniko

?

Тук въпросът е -- за какво ги ручахме жабетата?

Moby-Dick

Бай-тошовото време по нищо не се отличава от бат-боковото време.

Ако това беше вярно, Пиво, отдавна да са те прибрали на топло, като враг на "народната" власт.

 

BTW, дано се чувстваш добре като новоприет член на червената агитка, пригласящ на опорните и точки.

аман бе

Е сега нали уж не сме бай-тошовото време? Или....?

Васик

Обяснението за това трябва да се търси в детството на Бойко Борисов, което не е преминало в интелектуални игри, а в общуване с домашните животни и съдържателите на местните гостилници, от които Борисов се снабдявал с евтина питателна храна за животни (помия). Борисов смята този момент от живота си за важен, затова често го разказва пред медиите. Затова за някои хора може да е скандално премиер да се прави на пуйка, но от гледна точка на премиера е обратното - скандално е, ако някоя журналистка не се прави на пуйка. Случаят с Гешев е друг.

sanivelev
снимка на sanivelev

С риск да стана обект на форумно дюдюкане, мисля, че Борисов много точно описа журналистките. Те наистина винаги търчат след него като мисирки и гъглят гулю - гулю баш като мисирки. А щом се обиждат на мисирки, значи са се разпознали като мисирки.

Яна

И Вие самият одобрявате поведението на "мисирките" и светиня Му? И не сматате, че би било по-добре да постъпят като английските си колеги (де този късмет) и да отсвирят самозабравилия се пуяк?

sanivelev
снимка на sanivelev

Нищо не одобрявам. Описвам. А класически принцип е, че се обижда оня, който се разпознава в изреченото.

дядо Илия

Мноо точно! Който не е бил на село не знае как мисирките тичат около стопанката, когото носи и пръска зърно за храна!

aporist

Гуглят мисирите, мисирките гукат. Тази година имах 30, 24 почиват в бурканите, 6 ми гукат.Традиция са в нашата къща откак се помня. Много любопитни, привързващи се, красиви и интелигентни животни, чак ми е жал да ги сека.

аман бе

Ха да го "отсвирят" де!!! Де тоз късмет? Ама надали! Добре, че поне спряха да му носят публично баници и да го попипват по бицепса...

Миша

Ще зачестят статиите в авторитетни издания и контраматериали в "Монитор" и "Телеграф", че са писани от соросоиди, под диктовката на Иво Прокопиев. С тази разлика, че едните се четат от елитни читатели, а другите от охранители - пенсионери и подобни.

Бойко ще мълчи. Ще ходи по-често да прегръща Урсула и Ангела, за да не му спрат парите. Защото знае, че без европарите е пътник.  Но ще му бъде все по-трудно и по-трудно.

KTP

Как съм го пропуснал това видео... Пуй, пуй, пуй... 

bay Dragan

Не коментирам медии.

Обичам ги с вирнати два крака ....в тавата /пуйките де/с кисело зеле,  препечена кожичка и  някоя - друга люта чушка. Задълително - червено каберне. Хубава компания.

Ох, лигите ми капят.

Чичо Гошо

?

aporist

Глупости, пуйка с кисело зеле е селения. Пуйката се прави с гъби, нежно сосче и билката галистомахче. Пече се на мноОго бавен огън 3 часа и половина, месото само пада от костите. С Каберне бива, но по-добре е с Пино ноар, през лятото Совиньон Блан.

Преди изваждането на пуйката от фурната и отваряне на бутилката, вратите се заключват, пердета се спускат защото аромата може да привлече съседите.

Domi

Чудя се какво още може имитира Тиквон..примерно да реве като магаре....

Чичо Гошо

От детските ми, селски години, си спомням, че пуйката е интелигентна, коварна гад. Няма водене, няма гонене. Гъски, патки, кокошки - на къде ги подкараш, там отиват. Пуйките - която където желае, само не и там, където баба ти е казала. Никакъв интелект и коварство не виждам у нашите дръшки на микрофони/диктофони/смартфони. Трябва да се чувстват поласкани от сравнението. По ми приличат на офци.

aporist

Зависи кой ги гледа и как ги гледа. Трябва да им говориш нежно, ласкаво дори да ти се иска да ги ориташ. Моите ходят след мен като кучета. Много са емоционални и ревниви. Освен това, заедно с гените за анатомия, биология, физиология, както ние, така и животните, унаследяваме и част от опита на предишните поколения,. За справка, вж. пеперудата Монарх, пеперудата, не Monarch Project, това е друго. Е, генетиката все още не е на достатъчно високо ниво за да ни покаже кои точно гени.

Сравнението на Башбакана на журналистите с пуйки е неуместно, но той е пожарникар, не е ветеринар.

Васик

А може би журналистите не са се държали по този начин, но самите медии са изрязали видеото така, че да изглежда като че ли само Бойко Борисов говори. Например видеото с Чобанов и Александър Йорданов беше здраво окастрено в някои медии и там въобще не се видя как Гешев зацикли на времето в Москва.

sanivelev
снимка на sanivelev

Не става въпрос само за конкретното видео. Те по принцип търчат след него и пуйчат. Това си е баш истината.

фортинбрас

Той (Да се свети Името Му!) имитирал пуйка - и за някои това превъплъщение може да е "скандално", но за електората Му е "гениално". Имитира каквото може. Какво да имитира в Менаженията Му - Шекспир, Достоевски, Хесе, Кант... или Айнщайн? Хайде да слезете от черешата, на която растат тикви!

И пак "Малкия дявол", защото ако беше имитирал скункс - безграничните репортери щяха и да помиришат "аромата" на скандал, в шоуто Му "Бай Ганьо премиер".
 

Джиджи

А на мен ми се струва, че на български има още по-подходящ израз.

 

Като се ядосаше, баба ми едно време викаше на съседката:

Стига си кудкудякала като кокошка …  

???

Pojar

 Пуйки без граници. ?

Страници