Quantcast
Президентът се подигра с т.нар. софийски и шипченски щам на грипа | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

310 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Президентът се подигра с т.нар. софийски и шипченски щам на грипа

142 години от Освобождението си отбелязва България днес. По препоръка на националния щаб за мерките срещу коронавируса бе обявено, че официалният ритуал за националния празник на връх Шипка се отменя. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, обаче остава свободен и хиляди се качиха на върха.

Държавният глава първо пристигна в град Шипка, където присъства на благодарствен молебен в храма "Рождество Христово". Радев определи като "манипулация" отмяната на официалните чествания на Шипка. "Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка!", каза Румен Радев, цитиран от БГНЕС. 

"На този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът на войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и на войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха. За тях дългът към паметта и подвига на опълченците на Шипка е свят и неотменим", заяви в тържественото си слово Радев на връх Шипка. 

"142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи да го опазим днес и в бъдните години", каза още той. Според Радев през годините много политици са се опитвали да неглижират празника или да го използват за политически цели. Той  сравни тези две групи с османските орди, които са атакували Шипка. "Тези политици претърпяха поражение, защото хиляди достойни българи, като вас днес на Шипка, отстояваха историческата истина и памет," каза той, след което се обърна към гражданите: „Вие сте опълченците на историческата истина. Вечна памет на героите! Да живее България!“ Речта на президента не бе излъчена от БНТ. Обществената телевизия се оправда с технически причини.

Председателят на парламента Цвета Караянчева също обяви, че няма да се съобрази с препоръките на националния щаб за мерките срещу коронавируса и ще отиде на Шипка. Тя също присъства на молебена в храма "Рождество Христово" в град Шипка. „Трети март е рождената дата на събудения идеал за национално единение. Поклон пред паметта на героите, пожертвали се в негова защита и прослава”, написа Караянчева в профила си във Фейсбук. Караянчева също се качи на върха, като подчерта, че се съобразява с решението на Щаба за борба с коронавируса.

Премиерът Борисов пък поздрави българите за националния празник във Фейсбук. "С чувство на дълбоко уважение към всеки от Вас Ви поздравявам по случай Националния празник – 3 март. Отбелязваме 142-та годишнина от Освобождението на Отечеството и почитаме паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България... Подвигът на Шипка е ярък български символ и той завинаги остава в паметта и сърцата ни. Той ни дава кураж да се справяме с днешните предизвикателства, за които повече от всякога са нужни дипломация и разбирателство, мъдрост и разум, съзидателност и такт. Оптимист съм, че народът ни е единен и заедно ще продължим всеки ден да работим за просперитета на България. Вярвам, че родолюбието ни обединява повече от всичко и ни пази от всякакви опити за разделение на българското общество... Отговорността ни за бъдещите поколения ни задължава да се държим достойно, да бъдем отговорни и да помним, че нищо даром не сме получили, а е нужен много труд и постоянство, за да пребъде нашето Отечество", пише министър-председателят.

Честванията за 3 март в София започнаха в 10 часа с тържествен благодарствен молебен в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, отслужен от Негово светейшество патриарх Неофит. Церемонията по издигане на националното знаме на Република България започна в 11 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата, а в 12 часа се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на Президентството. В 18,30 часа на площад „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената заря-проверка. Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. 

Държавни лидери от цял свят поздравиха българите за 3 март. Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Руската федерация, САЩ,  Австрия, Унгария, Естония, и др. , съобщиха от пресслужбата на държавния глава. "Руско-турската война 1877-78 г. заема особено място в нашата обща история. Ние почитаме паметта за славните подвизи на руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за независимостта на вашата страна... Убеден съм, че опирайки се на добрите традиции на братското приятелство, свързващи нашите народи, ще успеем и по-нататък да развиваме взаимноизгодно двустранно сътрудничество в различни сфери“, пише руският президент Владимир Путин.

„От името на народа на Съединените щати топло поздравявам народа на България с Националния празник 3 март. Оценяваме приятелството си с България и сме удовлетворени от значителното укрепване на стратегическото си партньорство в последната година“, отбелязва президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Към статията във в. СЕГА

Страници

редник

Вечна слава на всички, допринесли за Освобождението!

 

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!

duzov2

Честит празник, българи!

читатель

"защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей,
едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът."

dobadoba

Честит празник и от мен.

Живи, Здрави, Корави, Българи!

⚓️

bay Dragan

След малко поемаме със съпругата да поднесем цветя пред паметника на двама велики руски войни загинали при освобождението на селото.

Честит празник на българите! Поклон пред подвига на Братята Освободители!

vvatkov

ЧЕСТИТ 3 МАРТ БЪЛГАРИ!

 

MAPOH

Честит празник!

g1barko
снимка на g1barko

Честито освобождаване на България от турско робство.

 

Conviction
снимка на Conviction

?

Meto_ot_Interneto

Честит Трети март!

Сгугню
снимка на Сгугню

Честит празник на всички!

Честито Освобождение!

Поклон пред падналите за да я има България!

Чичо Гошо

Честит 3-ти март!

paragraph39

Президентът Румен Радев: Честит празник на всички, които не се подават на манипулацията, и ще се качат на „Шипка“ да отбележим нашия Национален празник

3 Март 2020 | 09:37

http://www.focus-news.net/news/2020/03/03/2753382/prezidentat-rumen-radev-chestit-praznik-na-vsichki-koito-ne-se-podavat-na-manipulatsiyata-i-shte-se-kachat-na-shipka-da-otbelezhim-nashiya-natsionalen-praznik.html

zaho47
снимка на zaho47

И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ!

harmless
снимка на harmless

 

Какво пише жената на Решетников по темата. Доста жалко и глупаво, но толкова си могат.

 

https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-zhenata-na-reshetnikov-olga-s-hibridna-provokatsiya-sreshtu-balgariya-s-lazhi-i-manipulatsii-gromi-balgarofobite

momon

Колкото и да се напъвате, не успяхте да отмените националния празник.

Тренд Петков

***

Hasta la vista

***

Agent_Provocateur

безвреден ли си, безполезен ли си, не те знам. Ама прочети оргинала, нищо общо с глупостите на фактор

https://rusorel.info/koronovirus-letaet-nad-shipkoj/?fbclid=IwAR02Dt2MdgmdX8RpOpL4vToNamKCHEXy0DBI6DBl1E1eg1K4lNWDsLr22lA

 

 
hamer

Това, което казва Решетникова всъщност не е измислено от нея - за всичко това писаха и го разпространиха БЪЛГАРСКИТЕ медии

аванти дилетанти

Ти явно не си ходил войник и не ти е ясно нивото на интелигентност на българското офицерство. Това явно не го е измислил генералът в оставка. Но и тия около него дето му пишат речите не блестят с особено чуство за хумор. Друг е въпросът доколко са подходящи такива плоски шеги със сериозен проблем (хора умират) и то навръх национален празник. Но явно е уцелил твоето ниво и на болшинството от 80-те % (по думите на неговия човек), та ръкопляскате.

аванти дилетанти

 

Кого, освен теб разбира се, го интересува какво е казала жената на Решетников?

Ами онази госпожа  например дето професията й е председател на  социалисти, а синът й пръв капиталист. Тя се интересува живо от семейство Решетникови. Готов съм да се обзаложа, че точно за нея ще гласуваш.

fierсe
снимка на fierсe

аванти, преди малко попитах, друг ли е вирусът в софия, че там не беше отменена зарята?!?

аванти дилетанти

 

аванти, преди малко попитах, друг ли е вирусът в софия, че там не беше отменена зарята?!?

Ти си питай каквото искаш. Свободна страна сме. Нали затова са ни освобождавали руските императори. Ама моята идея беше друга. В официална реч тия шегички са неуместни.

Като оставим това на страна очевидно вирусът и на Шипка не е бил толкоз страшен щом пРезидентът е бил там. И нека и аз да попитам: колко хора са присъствали на тая заря и колко щяха да са на Шипка? Какъв географски ареал в кв. км. покриват потенциалните гости на едното и другото мероприятие? Какво е медицинското обезпечение в София и по малките градове и села, от където е главния контингент на Шипченското мероприятие. Русофилите сте шампиони по сравняване на ябълки с круши.

Pojar

Тъста ми беше много ерудиран архитект, но и той се изказваше като теб като остаря. Има 50 сантиметра сняг във Варна и той ми обяснява как хора умират по улиците....

Conviction
снимка на Conviction

А от кого/какво е Освобождението  що така от над 10 г  ги е срам да споменат?❗️

 

Питам за един прЕател.

вале

Честито Освобождение от османско иго.Честит празник на всички .

 

 

 

В статията пише за освобождение,от коронавируса ли ,не разбрах❔

 

 

Освобождение от турско робство,помнете ,не забравяйте.

PlaNed
снимка на PlaNed

Честит празник, българи!

Нека не забравяме никога #КОЙ и от  #КОГО ни е освободил!

Hasta la vista

Честит празник, сестри и братя! Да отдадем заслуженото на нашите освободители, българи и чужденци, паднали със смъртта на храбрите, за да можем днес да се наречем свободни!

mi6osp.

Честит празник!

 

Нито от статията, нито от поздрава на премиера разбрах кой е освободил България и от какво ни е освободил.

Страници