Quantcast
ЕС вади дълбоки резерви за битка с COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ЕС вади дълбоки резерви за битка с COVID-19

"Икономиките ни се намират в ситуация, сравнима с война заради принудителната карантина", обяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену. Автомобилните компании затварят временно заводите си из Европа - производство спряха френската автомобилна група PSA, от която са част марките "Пежо", "Ситроен" и "Опел"; "Рено" прекрати дейността си в Испания и Франция; "Фолксваген" спря производството на "Сеат" в Испания. Авиокомпаниите търпят огромни загуби заради прекратените полети. Борсите отчита рекордни спадове. А това е само началото на икономическата кризата, която според експерти може бъде по-тежка и от тази през 2008 г... Повечето държави в Европа, която в момента е епицентърът на коронавирусната пандемия, вече активно предприемат действия в опит да омекотят удара. 

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, обяви, че държавната банка KfW е в готовност да предостави до 550 млрд. евро на засегнатите компании. Условията ще бъдат силно облекчени, за да могат да се възползват както големи фирми с много работници, така и самонаети таксиметрови шофьори или хора на изкуството. "Това е голямата базука... По-късно ще преценим дали са ни необходими и по-малки оръжия", каза министърът на финансите Олаф Шолц. Премиерът на германската провинция Бавария, която е сред най-засегнатите от COVID-19 обяви, че ще бъдат извънредно отпуснати 10 млрд. евро в подкрепа на местната икономика. "Няма да изоставим никой", категоричен бе Маркус Зьодер. Компаниите, които съкращават работните часове, ще могат да получат държавна помощ.

Франция ще одобри финансов пакет от 45 млрд. евро в помощ на бизнеса. "Ще направим всичко, дори и повече от необходимото, за да подкрепим икономиката и бизнеса. Нито един служител няма да загуби и евроцент... държавата напълно ще поеме заплатите на тези, които са изправени пред временна безработица, но без да слага ограниченията за минимална заплата, каквито са в момента. Това вероятно ще бъде най-скъпата мярка за държавата, но съм убеден, че ще е и най-ефективната", заяви икономическият и финансов министър Бруно льо Мер. Агенция Блумбърг писа, че планът допуска национализация на най-големите компании, за да се избегне фалитът им. Франция спря плащането на данъци, наеми, комунални услуги за периода на кризата. Правителството ще покрие около 90% от банковите заеми на средните и малките предприятия за този период. То обяви, че е готово да национализира компании, ако това е необходимо.

Италия отдели 25 млрд. евро за компаниите и домакинствата. Тя наложи мораториум върху съкращенията на работници, плащането на наеми, заеми, лихви, данъци, комунални услуги, финансова помощ за самонаетите.Премиерът Джузепе Конте обаче призна, че ще е необходим "план за възстановяване".

Австрия отпуска 4 млрд. евро за справяне с икономическите последствия от разпространението на COVID-19. Първоначалната финансова инжекция е предназначена за мостови заеми и кредитни гаранции за увеличаване на ликвидността на бизнеса, обяви премиерът Себастиан Курц. Ще бъде предоставена финансова помощ  на фирмите заради принудително съкращаване на работното време на персонала. Предвижда се и отлагане на данъци. Властта има готовност да предостави и още средства в помощ на бизнеса. "Ще направим всичко, което е необходимо, за да подсигурим икономиката и работните места в Австрия", обяви Курц. „Балансираният бюджет винаги е важен, но здравето на австрийските граждани, работните места и стабилната икономика са по-важни“, заяви финансовият министър Гернот Блумел. Виена пък предоставя 35 млн. евро в помощ на засегнатите от кризата с вируса малки и средни компании. 

 

Дания обеща да покрие 75% заплатите на служителите в частните компании, които не съкращават служителите в кризата. Мярката ще действа 3 месеца, като максималната месечна сума не надхвърля 23 000 датски крони (около 3100 eвро), а останалите 25% трябва да се изплащат от работодателя. "Ако има драстичен спад в дейността и производството спре, разбираме, че персоналът трябва да бъде изпратен вкъщи. Но ние ви призоваме: Не ги уволнявайте", настоя премиерът Мете Фредериксен. 

 

Швеция ще отпусне около 30 млрд. евро за стимулиране на икономиката. От бюджета ще бъдат покрити болничните на служителите в частните компании през април и май, както и разходите за временно освободените от работа, които ще получат 90% от размера на възнагражденията си. Фирмите ще могат отсрочат плащането на такси и ДДС в рамките на година.

Кипър одобри мащабна програма на стойност 800 млн. евро за справяне с икономическите и социалните последици от COVID-19. Тя включва допълнителни социални надбавки и помощи, данъчни облекчения и намаляване на ДДС, субсидии. 700 млн. евро ще бъдат насочени към бизнеса и социалната сфера. ДДС временно се намалява от 19% на 17% за два месеца, а за този период компаниите са освободени от плащането му. Предоставя се финансова надбавка за родителите с деца до 15 години заради обявената училищна ваканция. Болнични за средно 800 евро на месец ще се изплатят на хора от определени рискови групи, за които се изисква карантина. За здравния сектор са предвидени 100 млн. евро, които да отидат за заплащане на допълнителен медицински персонал, закупуване на оборудване и линейки.

ЕК обяви инвестиционна инициатива на стойност 37 млрд. евро. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че ще бъде направен специален фонд в подкрепа на икономиките на 27-те от ЕС за преодоляване на последиците от коронавируса. От бюджета на ЕС ще бъдат отпуснати 8 млрд. евро в следващите две седмици. Останалите 29 млрд. евро са неизползвани средства от еврофондовете, които при обичайни условия страните членки трябва да се върнат в бюджета на ЕС, но сега държавите ще могат да ги използват за подпомагане на здравния сектор, туризма, малките и средните предприятия, както и в подкрепа на работниците. Разпределението на средствата ще става според договореното в предишния бюджет на ЕС, което означава, че Полша, например, ще получи малко повече средства от Италия, която е по-засегната от COVID-19. 

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) изготви спешен пакет от мерки в размер на 1 млрд. евро, с които да бъдат подпомогнати изпадналите в сериозни затруднения компании. Банката е готова да отпусне и още средства, ако и когато е необходимо.

Еврогрупата разхлаби финансовите рамки както за държавната помощ на закъсващите предприятия, така и за пренасочването на европейски фондове. Във видеоконференция на министрите на финансите от Еврогрупата и страните, които още не са приели еврото, сред които и България, вчера бе решено да се засили европейското финансиране на секторите, които са изложени на най-голям риск от пандемията. Подкрепата ще включва разсрочване на данъчните плащания и държавни гаранции за подпомагане на компаниите, които искат  да вземат заеми, гаранции за износ и отказ от санкции за забавяне в обществени поръчки. За хората, които са изложени на риск да изгубят работата и доходите си, се предвижда краткосрочна трудова подкрепа, удължаване на обезщетенията за болест и безработица и отсрочка на плащането на данък общ доход.

По инициативата на ЕК и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще бъдат мобилизирани  до 8 милиарда евро заеми за оборотен капитал за 100 000 европейски фирми, подкрепени от бюджета на ЕС, чрез насърчаване на програми за гарантиране на банкови кредити за малките и средни предприятия (МСП). Намерението е тази сума да се увеличи с още 20 милиарда евро, които да достигнат до 150 000 фирми. Отделно ЕИБ възнамерява да осигури 10 милиарда евро допълнителни инвестиции в МСП за своя сметка и да ускори генерирането на още 10 милиарда евро с подкрепа от бюджета на ЕС.

Негативните последици за бюджетите на държавите членки в резултат на мерките срещу COVID-19 ще бъдат изключени при оценка на спазването на фискалните правила, цели и изисквания на ЕС, което означава, че няма да последват санкции за държавите заради неспазване на общата финансова дисциплина.

Към статията във в. СЕГА
mi6osp.

В списание Nature САЩ  през 2015 е публикувана статия  за успешни експерименти  в биологичната лаборатория във форт Детрик за модифициране на коронавирус на китайски прилеп. 

Постигнато е вирусът да влиза в клетките на човека и вирусът е патентован.

През август 2019 форт Детрик е затворен след епидемия, при  която около 1000 войника са вкарани в болница. 

mi6osp.

Списание Politico САЩ- правителството на САЩ е започнало подготовката за епидемията от коронавируса през 2017.

Сократ-май

Линк, моля?

greenbush
снимка на greenbush

A Тиквата нищо не правят освен да приказва. Никакъв мораториум върху сметки и заеми, пускат се хора в непалтен отпуск и т.н.

indiec

На този фон, не ми ясно защо еврото продължава да поскъпва спрямо други валути като например, канадски долар и австралийски долар. Дали там е много по-зле или просто спекула?

Wolf ACE

А ние къде сме в тоя списък, освен позьорство нещо реално да е обявил БХ?

А, да, ВлаТко обяви - оправяйте се сами...

Conviction
снимка на Conviction

хамерика  липсва и израел? там как е броят печалбите нали?