Quantcast
Парламентът подкрепи ветото на президента върху извънредния закон | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

145 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Парламентът подкрепи ветото на президента върху извънредния закон

След двучасов дебат, преминал главно в междупартийни и междуличностни нападки, парламентът подкрепи ветото, което президентът Румен Радев наложи вчера върху разпоредбите на новия закон за извънредното положение, засягащи наказанията за разпространение на невярна информация в условията на епидемия и фиксирането на цените на стоки и услуги.

По-късно държавният глава доволно констатира, че "българският парламент прояви отговорност". И отново подкани управляващите да запълнят "липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще."

ПРЕДИЗВЕСТЕНО 

Още предния ден премиерът Бойко Борисов, макар и разгневен на Радев заради критиките му към управляващите, даде да се разбере, че партията му ще приеме забележките на държавния глава, само и само да бъде прегласуван законът максимално бързо и да влезе в сила. Затова не дойде като изненада призивът на Даниела Дариткова - шефът на парламентарната група на ГЕРБ, към съпартийците й в пленарната зала да подкрепят ветото, дори и да го направят с неохота.

"Осъзнавам несъгласието ви и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец държавният глава неочаквано и немотивирано сне доверето си от българското правителство. Споменът за вирусологичните забележки от 3 март също е ярък", рязко атакува Дариткова държавния глава. Тя обясни, че предложението за контрола върху цените, което беше внесено от БСП, е било възприето от ГЕРБ миналия петък, за да бъде гласуван бързо законът. А текстове за борба с невярната информация вече имало в Наказателния кодекс по отношение на други престъпления. "Не е време за политиканстване и ежби", завърши Дариткова.

ВМРО обаче отказа да се съобрази с партньорите си в управляващата коалиция. "ГЕРБ се поддадоха на изнудването на БСП", обяви депутатът Александър Сиди. Според него, за да бъде приет законът, хората на Бойко Борисов направили компромиса да подкрепят недопустимото за пазарна икономика предложение на социалистите да се сложи таван на цените.

От БСП застанаха безрезервно зад Радев, макар че ветото ги засегна. "Щом има въпросителни, те трябва да бъдат изчистени. Но вярваме, че не можем да позволим такъв тип злоупотреба с извънредното положение. Затова ще продължим да работим по днешната тема и след ветото", заяви соцдепутатът Крум Зарков по отношение на пропадналата идея на червените за борба със спекулата. А соцлидерът Корнелия Нинова направо мина в атака срещу управляващите: "Вкупом заговорихте срещу предложението на БСП, а нито едно по-добро не предложихте. А за 10 дни маските от 10 стотинки станаха десетки левове!"

Нападките й подхраниха иначе затихващия дебат. "Сбъркахме по отношение на вашето глупаво предложение за спекулата ... 96-та година контролирахте 52 процента от цените на пазара, а по-голяма спекула оттогава българската история не познава", скочи депутатът от ГЕРБ Тома Биков. И изрази увереност, че ако изникне проблем, правителството щяло да се справи.

От НФСБ пък разбиха единството на "Обединени патриоти". Хората на Валери Симеонов се противопоставиха на ВМРО и застанаха зад ветото, макар че, подобно на ГЕРБ, демонстрираха, че това не им харесва. "Ще подкрепим ветото на президента, макар и с огромна доза отвращение. Това е поредният непохватен опит на президента за политически пиар, начин да преодолее политическата и социалната изолация, в която се е поставил", заяви депутатът Борис Ячев. Но посочи, че иначе приетото предложение на БСП "ще създаде възможност за изключително висока степен на административен произвол срещу българските предприемачи".

Проточилите се обсъждания изнервиха депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, който обвини левицата в "политическа спекула". "Ако не приемем спешно този закон, тези най-спешни мерки, които трябва да защитят живота и здравето на българските граждани, да ограничат разпространението на този опасен вирус, няма да влязат в сила", тревожно предупреди Ципов.

Не го послушаха обаче собствените му съпартийци. Депутатът Спас Гърневски заговори от трибуната за тероризъм и болшевизъм. Това взриви лявата половина на залата, от която се понесоха освирквания и викове "фашист". Шефът на парламента Цвета Караянчева обяви, че ще накаже Гърневски, както и Стоян Мирчев, който беше най-гласовит сред соцдепутатите. "Ще приема наказание всякакво. Дори мога да се самонакажа. Но най-напред накажете председателя на БСП, която ни нарече убийци", продължи Гърневски. "Когато от тази трибуна говорят комунистически трубадури, смятам, че трябва да дезинфекцираме трибуната след това", отвърна му червеният Александър Симов. "Какво високо ниво на дебат!", саркастично констатира Цвета Караянчева. Междувременно гневните социалисти се струпаха около парламентарната трибуна.

След като страстите се поуспокоиха, оспорваните текстове бяха гласувани повторно и отхвърлени. А Цвета Караянчева облекчено обяви, че законът, с приетите поправки, вече може да бъде изпратен на президента, за да издаде указ за обнародването му.  

 

ДА ОБСЪДИШ ВЕТО ЗА 15 МИНУТИ

Преди пленарното заседание ветото беше обсъдено и подкрепено за рекордните 15 минути от парламентарната правна комисия. Членовете й се справиха толкова бързо, тъй като на практика срещу ветото нямаше никаква съпротива. Зад него застанаха всички политически сили, включително ГЕРБ.

Всъщност депутатите щяха да приключат дори и по-скоро, ако не се бяха изпокарали кой е отговорен, че законът трябва да се разглежда повторно. От БСП бяха в деликатна ситуация заради предложението им срещу спекулата, което Радев отхвърли. „Оставаме категорично на позицията, че не трябва да се допуска някой да трупа лесни пари на гърба на хорското страдание. Скоро ще внесем прецизирани текстове по този въпрос”, каза соцдепутатът Крум Зарков.

От ГЕРБ обаче се почувстваха длъжни да се обяснят защо са подкрепили това предложение на социалистите в пленарната зала, което иначе отхвърлиха в правната комисия с мотива, че е неясно и непрецизно. „Идеята беше да покажем на българските граждани, че в този труден момент трябва да има консенсус между политическите сили ... Българските граждани трябва да чуят кой направи това предложение и кой го защитаваше”, оправда партията си депутатът Красимир Ципов, отклонявайки отговорността към БСП. „Моля г-н Ципов да не ни връща към начина по който беше приет законът, защото и аз мога да разкажа много неща”, заплашително реагира Крум Зарков.

Ципов напомни, че работодателските организации и търговците са се оплакали от законодателното решение за контрол върху цените, в резултат на което премиерът Бойко Борисов е отдръпнал подкрепата на ГЕРБ от разпоредбата, докато се приеме по-прецизна. „Такава в момента ние не смятаме, че може да бъде направена. Законът за защита на потребителите предвижда други механизми, които да предотвратят негативни последици от определянето на цени на стоки, особено на такива от първа необходимост”, обясни депутатът.

Не без съпротива управляващите се отказаха от наказанието за невярна информация, предизвикало опасения за свободата на словото. Ципов заяви, че и сега имало подобни формулировки в Наказателния кодекс – в текстове, засягащи разпространението на неверни данни при търговията с финансови инструменти, както и за разгласяването на невярна информация за състоянието на околната среда. И допълни: "За това какво означава невярна информация за разпространението на заразна болест, мисля че всеки може да си направи своите изводи."

 

ЕДИН МИНИСТЪР СЕ ОПРАВДАВА

Също сутринта правосъдният министър Данаил Кирилов обяви за грешка подкрепата на депутатите на ГЕРБ за предложението на БСП за контрол върху цените. И се опита да замаже гафа - управляващите подкрепили идеята за таван на цените, "за да преодолеем обвинението, че едва ли не защитаваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки". Текстът гласи, че стопанските субекти са длъжни "да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение".

"Не може да твърдим дали е правилно или не, след като не е приложено. Но не е правилно да се формират цени и да се слага таван на цените. Това е друг вид икономика. Ако в извънредното положение съхраним устоите на пазарната икономика, това би било прекрасно", обясни Кирилов, като каза, че поема вината за гласуването на нелепия и невъзможен за прилагане текст. Той призна, че не е водил разговори за прийомите за борбата със спекулата с финансовия министър Владислав Горанов. Самият Горанов не скри, че е неприятно изненадан от поведението на ГЕРБ в пленарната зала и подкрепата за "мярката", лансирана от социалистите. Той предположи, че това е станало по някакви "ирационални причини" - за запазване на кворума.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Oldten
снимка на Oldten

Евнуха за пореден път му се иска ама неможе! Такъв двуличник президент не сме имали до момента, дребнав, влюбен в себе си човек, подвластен на жена си и вреден за държавата. С всяко свое действие се отдалечава от втори мандат!

Misho Stoyanov

Направи ли си труда да прочетеш нещо изобщо или направо пляскаш темплейта? 

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

👍

mitkomm

Тия от парламента да не са по- глупави от теб, че всички единодушно се съгласиха с ветото...А що се отнася за втори мандат:Никога не пляскай преди концерта!

segal

Кого наричаш евнух? 
Радев има син футболист, дъщеря моделка, майка им е хубава и банкерка. Другата му жена е по-висока даже от сегашната жена на американския президент, която също е балканджийка! 
Ти виж как хиляди мадами налитат да барнат Радев, като слезе от изтребителя на авиошоуто преди да го изберат за президент. 
А бе, ти да не си някой, който го е страх от високи жени? Май, май те е шубе от всякакви жени. Мама не те е хранила и си останал с микропенис, а? И от мънички японки се плаши. Ой горкото. Сега обижда другите зад гърба им, олеква му. А бе, ти защо обиждаш мъжете зад гърба им? Какво са ти правили отзад? 

sega_reader

Тия с новите никове, я по-кротко.

Времето на Бибибтко изтича, не го ли разбрахте.

И не само неговото време а на повечето световни лидери.

Всички управляващи по света са по бели гащи.

Danibus

Ти да не си "големият" актьор, как му беше името, Сърменов. Измислени и пребоядисани антикомунисти, като онова недоразумение - тапетаджията. 

п.с. С извънредният закон и особено някои негови текстове де юре се подготвя почвата за друга форма на държавно управление, която няма нищо общо с демокрацията. За това е и ветото на Радев.

Lillian
снимка на Lillian

фен съм на президента, но този път сгреши лошо

грешката му е показателна за  нечувствителност към настроението на нацията и доста сериозен егоцентризъм

трябваше,разбира се, да се намеси, можеше да намери всякакъв начин да повлияе на решенията, можеше да бъде по-активен, 

можеше да използва контакти, за да потърси начини за справяне, можеше да се явява всеки втори ден пред народа си , да му дава усещане за стабилност

но не - една от малкото му изяви ,беше да се противопостави на правителството

лошо решение, зле избран момент, много лоша преценка

разколебена съм дори аз, която го харесвам много

Verbis verbis

Не е сгрешил.

Той просто си върши работата, за която го поставиха.

Да крепи демокрацията, глобализацията, и западните цивилизационни ценности.

momon

До 4

Ако Радев даваше по-често пресконференции, то рязко щеше да се вдигне броя на контрапресконференциите. Барбас Ганьос вчера едва изчака Радев да свърши и веднага обяви "право на отговор".

Само да попитам: На теб харесва ли ти закона и мерките, които се предлагат в него?

Danibus

Единственият законен начин да "се намеси" президента е посочен в Конституцията и това е вето на този антидемократичен в атакуваните части извънреден закон.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Погрешна преценка, Лили. Твоята.

Може би и ти си се поддала на герберските внушения от последните месеци, че заради въображаемото 'единство на нацията' никой не трябва да се противопоставя на идиотиите на Гешев/Борисов и С-ие.
Президентът Радев не проявява егоцентризъм, а използва конституционните си правомощия за да ограничи беззаконията. Все някой трябва да го направи.
Не знам откъде си вадиш заключения за "насторението на нацията", ама ако е от телевизията или от коментари на К Андролова - сгрешила си.

ГАМЕНЧЕТО

Колко да се крие повече от трети март ли.

segal

Мъка, а? 
Радев за пореден път излезе срещу БСП и прочие "социалисти". На времето как ревнаха срещу него АБВ... 

Сега, аз много рових из сайта на Парламента за този Закон за извънредното положение: 

1. Това с регулирането на цените, таван на цените и т. под. - просто е абсурдно. Били са членове на, или са израстнали в семейство на комунусти от Българската Комунистическа Партия в Народна Република България и затова им идват такива неадекватни и опасни идеи в главите. 

2. Текстът за "невярната информация". Моля просто прочетете изречението, в което е включен. Цирк. Освен за адвокатите и другите в правосъдието, които с такъв текст си гарантират вечна доживотна и наследствена заетост. 
3. Защо въобще се обсъжда нещо, което го няма, след като даже не е публикуван окончателния текст? Някой знае ли какво точно са изпратили на президента? 

maestrata

Всъщност се оказа прав и по двете точки на ветото!Хвала!👌

az_ti
Такива като Радев някога са обесили Левски!
dream team
снимка на dream team

Откъде ви се пръкват такива логически недоклатени мисли? Па и да ги пльоснете на показ?

Hasta la vista

А такива като тебе са го предали...

SvSophia
снимка на SvSophia

Предвид 

1. Интелектуалния капацитет на 80 % от нотариата Му и присъдружни;

2. Правната компетентност на гореспоменатите;

3. Опита от предишни президентски вета;

4. Стахановщината нотариална

има сериозни съмнения, че в нотариата Му

1. Изобщо са разбрали кое налага частичното президентско вето;

2. Просто ше се напънат като планината, за да родят недоизносена мишчица.

ТЧК

momon

Ето какви мерки взимат в Унгария. https://business.dir.bg/ikonomika/v-zashtita-na-rabotnite-mesta-ungariya-zadeystva-plan-za-podkrepa-na-biznesa

Имат ли нещо общо с нашите? И забележете, банките в Унгария не са свещена крава. У нас оня ден се предложи да се наливат нови пари за тяхната "стабилност".

vladofff

Да "гледат",  че като дойдат след не много дълго гладните и озверели тълпи, които оставиха без работа, да не се наложи пак да ги спасяват с щитове по системата "костенурка..." Ама тогава къде ли ще избягат, когато навсякъде ще ги чакат с отворени обятия?

Миджур

Неква Лиляна е смутена от това, че някой си гледа работата и задълженията. Ху кеърс?

Lillian
снимка на Lillian

До 4

Ако Радев даваше по-често пресконференции, то рязко щеше да се вдигне броя на контрапресконференциите. Барбас Ганьос вчера едва изчака Радев да свърши и веднага обяви "право на отговор".

Само да попитам: На теб харесва ли ти закона и мерките, които се предлагат в него?

 

не говоря точно за пресконференции, говоря за  увереността ,че президентът участва, загрижен е, прави,каквото може, прави дори повече от това

усещането,че президентската институция е както консервативна и отстояваща сигурността, така и съпричастна и действаща

аз нямам такова усещане, мисля,че президентът не можа да намери мястото си в кризата и дори да/да ме прости Господ в тази криза/ прави тежки имиджови грешки

ще кажа пак, тежък противник съм на това правителство и особено на Борисов, но това не значи,че не мога да видя проблемите в президентсвото  

momon

Не отговори дали ти харесва закона и мерките в него. Ето линк на мерките в Унгария, може да сравняваш.

https://business.dir.bg/comments/v-zashtita-na-rabotnite-mesta-ungariya-zadeystva-plan-za-podkrepa-na-biznesa

Su38

Прави това, което може по закон да прави,

Нито едно верно твърдени (твое).

Миджур

мисля,че президентът не можа да намери мястото си в кризата

Важното е, че ти си намерила своето. 

Джиджи

Важното е, че ти си намерила своето. 

😂👌👏

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

 

Ако образно погледнато си представим закона за извънредните мерки, като плод на ситуация"късно изваден", следват два възможни подхода:

1. Започват съответните грижи за плода и съответно майката.

2. Пристъпва се към аборт, поради няколко възможни причини

а)Майката поради здравословни причини не може да изхрани и осигури нормалното узряване на плода.

б)Плодът е диагностициран като вреден за майката или като такъв със сериозни функционални недостатъци.

в) Поради изричното нежелание на майката, да бъде бременна.

ПП

Майката в тази алегория е държавата, в частност правителството.

Президентът съответно, го играе несъществуващия до момента в историята лекуващ лекар, да се надяваме гинеколог, притежаващ необходимата за целта прецизна диагностицираща апаратура.

☺️

ПП

За съжаление, независимо от констатациите на лекуващия лекар, решението ще вземе майката на майката, демек парламента.

segal

Сбъркани аналогии, подвеждащи.  
Решението го взема бащата, защото само той носи цял комплект гени - XУ, майката може да даде само половината, има само ХХ. Бащата, когато трябва, сменя майките, намира нови (т.е., други, може и втора употреба). 
Бащата е Народът. Той такова наред, както си иска, всички майки и баби, които си изброил. Негов пряк представител е Румен Радев - Президент и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България във военно и мирно време. 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

 Вашата концепция също куца колега.

Основният проблем при нея е,че бащата не може дори да зачева , камо ли да ражда.

Само може да оножда/ опложда.

☺️

ПП

А, и в  моята алегория  иде реч, най-вече за плода/закона, спрямо когото Народа или президента като негов представител, няма как да влязат в бащинската роля.

Страници