Quantcast
Комисията за лични данни даде рамо на МВР за КПП-декларациите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

69 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Комисията за лични данни даде рамо на МВР за КПП-декларациите

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) даде рамо на МВР и обяви за законно събирането на декларации по КПП-тата на областните градове, в които има много лични данни на хората. Става дума за стотици хиляди декларации, съдържащи имена, адреси, ЕГН, лични карти и много друга чувствителна информация, които хората са длъжни да оставят по пунктовете при всяко минаване. Не е ясно нито къде се събират, нито кой ги обработва, нито кой и къде ги съхранява.

"Събирането от органите на МВР на декларации от преминаващите през КПП граждани в областните градове на страната, е временна мярка и касае ограничен кръг от лица, чиито данни се обработват", пишат в специално становище от комисията. Според нея законодателството за защита на личните данни допуска възможността за ограничаване на обхвата на правата и свободите на гражданите при условията на европейския регламент по темата. Тя приема, че в  конкретния случай "наложената от МВР мярка е необходима и пропорционална с оглед гарантиране на общественото здраве и предотвратяването на престъпления, включително предпазването от и предотвратяването на заплахи за обществената сигурност, каквато несъмнено е заплахата от разпространението на вируса".

"Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване!", смята комисията.

КЗЛД обаче предупреждава, че въпросното законодателство "по никакъв начин не изключва задължението на МВР да обработва данните единствено за целите на Закон за мерките и действията по време на извънредното положение". Вътрешното министерство трябва да гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки.

Към момента всички обещания за улесняване и облекчаване на придвижването през областните КПП-та, особено за хората, които всеки ден пътуват за работа, не са изпълнени. Километрични опашки има всяка сутрин около София и около много от областните градове, където има големи промишлени зони.

Преди дни министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки. Дотогава основателните причини за преминаване бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава. 
"Обстоятелствата за преминаването през КПП се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност, декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването", пише още в заповедта на здравния министър.

МВР обяви, че при всяко минаване трябва да се оставя екземпляр от документа, в който се посочва основанието за пътуването и маршрута, което означава, че всеки работещ трябва да си подготви десетки екзепляри.

Преди дни пловдивският кмет Здравко Димитров съобщи, че ще помоли премиера Борисов да се върне старият режим на преминаване, по който хората само показваха документ на КПП, без да спират и да оставят декларации. До момента обаче няма движение по темата. Пловдивският бизнес също написа писмо за облекчаване. Само през едно от КПП-тата там минават по 35 000 уши всяка сутрин и вечер, защото работят в района.

Декларацията за преминаване през КПП бе въведена на 21 март. За пет дни изискванията се променят за четвърти път. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. "Решението за това е взето след анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на КПП и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби", уточниха от МВР. Последно - пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и информация за маршрута, по който пътуват.

 

 

САМО СЪС СЛУЖЕБНИ КАРТИ

 

Заповедта на здравния министър указва, че водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта.

След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, с приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат служители:

- на хранителни вериги и аптеки;

- осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;

- в стратегически обекти по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;

- на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;

- извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.

С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Мерките, въведени със заповедта на здравния министър, са в сила до изричната им отмяна.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

momon

Гробарската малоумщина няма край! Въведоха декларацията в петък след 17 часа, а днес я искат подписана и подпечатана от работодателя.

Джиджи

Ми, започнаха изненадите ... 😻

Andrij

Пловдивският кмет винаги се е отличавал с добър житейски интелект.За разлика от Ананиев,който от дете и цял живот не е излизал от кабинета.За 2 години като здравен министър не свърши нищо и сега заповедите му са много спорни,да не кажа по-тежка дума.

YMCA

Калинки, сър. 

voivodata

 От милицьонер ,полицай не се става......

stainbek

Редакцията защо не питате за официален отговор и полицаите от Плевен? Те явно не са наясно с позицията на Пресцентъра на МВР

мимето71

Каквото управлението,такива и мерките!!!

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

...Такива и "новинките"

Газ до дупка  .

 

газетата силно залязала от преди 3 г.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

👍

Талибан

Ако пътувате със служебен транспорт, не ви трябват никви бележки.

ppipi7766

Значи отворихме нов бизнес.

Разходи за принтиране на формуляра до 5 стотинки.

Трябва ви един кръгъл печат от фирма "Джипси Ол Уърд Ол Технолъджи" и заставате на 200 метра от КПП-то.

Добре е да има ценоразпис поставен на видно място и касов апарат.😂

 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...това е върха на малоумието...също като струпаха хората заради смотаните газови уредби и ги побъркаха да висят пред КАТ и сервизите за газови уредби...

 

...надявам се след като мине офанзивата с вируса към Ноември месец да се потърси отговорност на тези, които измислиха тези недомислени мерки и да влязат в пандиза...щом за нарушаване на карантина се влиза в затвор, то за умишлено организиране на струпване на хора на едно място в условията на пандемия би трябвало това да се наказва с много години затвор...

Evasion

Аз пък искам да отбележим следното: вчера си зех служебна бележка от работодателя, също и декларация. Сам ги подготви и ми ги донесе. Снощи, когато се прибирах към планинския си дом нито имаше опашка, нито изнервени водачи. Полицаят бе стриктен, любезен и за 20 секунди ми прегледа документите и ми пожела лека вечер. Тази сутрин бе същото - бързи и любезни полицаи. Във виелицата. Та така.

Нашенец

Тъй, тъй, "полицаят ми взе документите, бе любезен и ми ги върна". Преди и след това направи същото с документите на още 100 човека. И с ръкавиците си пренесе де що има бактерии и вируси по тия документи. След това някой ще търси откъде му е паднало. Кой е бил контактният? Ми някой от тия 100-те. Ама той не е виновен, а малоумните управляващи. Той, полицаят, си върши работата, а заразоносителят може даже и да не знае че е такъв.

hill
На втора линия остана ли някой?
ARTU

Въпросът е изключително правилен и както винаги - безкрайно закъснял. Още от 13.03., когато беше обявено извънредното положение, никой не даде никакви указания, освен че много дирекции се барикадираха и пускаха само след измерване на температура, а приемът на външни хора беше спрян там. Но в районните управления потокът продължи да си тече, а полицаите да си вършат ежедневните дейности, без някакви указания за защита - посещаваха адреси за връчване на документи (наказателни постановления, призовки, обяснения, протоколи), съставяха документи на нарушители, призоваваха в управлението за разпити, което по никакъв начин не ограничи контактите им. Последваха проверки по домовете на карантинирани граждани пак от полицията, на която нямаше никакви раздадени предпазни средства и ако някъде полицаите си купуваха сами маски и ръкавици, след свършването им в аптеките това вече е невъзможно. Когато се изградиха КПП-тата пак полицаите контактуваха с всички хора по пътищата и естествено на много места, да не говорим навсякъде, нямаше централизирано раздадени индивидуални защитни средства - медицински маски, ръкавици и очила. Появиха се данни, че са раздадени военни респиратори на около 50 години, за които не става ясно до каква степен са ефективни за защита. така че въпросът, поставен от синдикатите, е правилен, но много много закъснял. Много от тези хора по улиците до няколко дни ще са болни, ако не от корона вирус, то от факта, че стоят в дъжд и сняг по 12 часа. И тогава ще се разбере просатта истина, че работа се върши от хора, а не от началници по кабинетите.

Никола Николов

   Стойте  си  в  къщи  и не  протестирайте  и  царят  ще  е  доволен  и  ще  векува!

bay Dragan

Утре ще трябва да пробивам полицейската блокада. Ще ходя да нося храна на един блокиран. Имам декларация и оръжие и боеприпаси имам, но бомби нямам. Ще ме пуснат ли...или ?

Шумкарски години настанаха, мамка му.

Дали пък някой няма да кихне умишлено в бланката? И после в купа, а полицаят в кюпа.

dobadoba

bay Dragan,

АКО имаш разписана декларация няма да имаш проблем.

Само зареди повече гориво, може да чакаш време за излизане/влизане в града.

⚓️

Джиджи

Шумкарски години настанаха, мамка му.

Ми, те и други са отдавна вече в землянките ... 😊

kaily
снимка на kaily

е, трябва да има и позитивни новини в тоя ужас

👍
slavabg

Тази декларация не може да остава при полицията, защото в нея се попълват защитени лични данни... като измислят нещо ново да се обадят! 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...добре де...толкова ли е трудно да се въведе ред....кой ги мисли тези формуляри..? ...имат ли тези хора поне основно образование..?

 

...ако аз бях началник на МВР...нямаше да въвеждам никакви фомуляри...всякаква бележка би вършила работа...подипис и печат...

 

...ще инструктирам полицаите да не спират никой освен на случаен принцип през десет минути да речем да спират по една кола или камион и да правят пълна проверка...ако има фалшива бележка...глоба 5 хиляди евро и конфискация на превозното средство...

 

ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО?

 

...нито ще има опашки...нито някой ще лъже като знае какво го чака...

Талибан

Тази декларация не може да остава при полицията, защото в нея се попълват защитени лични данни... като измислят нещо ново да се обадят! 

Извънредно положение. Военни имат право да те бият на улицата, телефони се подслушват и следят... какви защитени данни...

дъртреалист

и данни за маршрута, 

и

през няколко областни центъра, то трябва да разполагат със съответния брой екземпляри

Оппа-а-а...

Ето ги и издевателствата.

30 г. взехме малко въздух,

сега - пак в катрана на милиционерщината...

Талибан

Пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и данни за маршрута, по който пътуват. Документът е за еднократна употреба и се предава на полицията на КПП. Това означава, че ако някой се придвижва през няколко областни центъра, то трябва да разполагат със съответния брой екземпляри от бланката.

Товаобяви bTV

Всеки Божи ден пътувам от един областен град до друг областен град. Всеки ден ли трябва да нося такава декларация? Вие луди ли сте, бе[email protected]

Chairman Meow
снимка на Chairman Meow

"Всеки ден ли трябва да нося такава декларация?"

Ти би трябвало да минаваш през два пропусквателни пункта: на изхода на единия и на входа на другия областен град. Навярно правиш два курса на ден, щом пътуваш ежедневно. Значи:

2 пункта * 2 курса = 4 декларации на ден

Зареждай се с тонери, народе!

Талибан

Ся кат каза... пак го прочетох. Ще трябва да нося 4 на ден!

 

Пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация

Ай сиктир! 

аман бе

А на връщане? 😃

Я пак да смятаме - 2 курса х 2 пункта х 2 посоки (отиване и връщане) = 8 декларации?!

скайспирит (непроверено)

Така е при ГЕРБ - ще пишем декларации до припадък. Трябва и за пребиваващите в рамките на града да ги въведат. Всеки пътуващ гражданин да носи най-малко 30 копия декларации в себе си, за да има достатъчно наличност да ги представи  на органите при проверка.

 

едит. Не копия. Трябва саморъчно попълнени 30 броя., т.е. 90 пъти да си напишеш адресите на ръка. 

Страници