Quantcast
Яловите мерки за спасяване на бизнеса отприщиха лавина от критики | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

39 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Яловите мерки за спасяване на бизнеса отприщиха лавина от критики

Никой не харесва мерките на правителството за подкрепа на бизнеса и гражданите, пострадали от нашествието на коронавируса.

Лавина от критики отприщи оповестеният вчера пакет от идеи на стойност 4.5 млрд. лв. Като се изключи удълженият до 30 юни срок за плащане на данък печалба, на практика в пакета има само две мерки, насочени директно към фирмите - субсидирането с 60% на заплатите на работниците и гаранциите на Българската банка за развитие пред търговските банки за кредитите на затруднените фирми.

Схемата с 60-процентната субсидия вече бе силно критикувана от работодателските организации заради това, че изключва редица бизнеси - като цялата промишленост, която понася големи загуби заради забавени доставки на суровини и компоненти и превоз на готова продукция за износ.

Недоволни са обаче и секторите, които ще получат тази помощ - търговци на дребно, хотелиери, ресторантьори, туристически агенции. 

"Искаме безусловно изплащане на 60% от трудовото възнаграждение на всеки един зает, без обвързване с каквито и да било ангажименти от страна на работодателя - нито финансови, нито административни", заяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. От сдружението предлагат тези 60% да се преведат по сметки на работниците аналогично на изплащането на болничните листове.

"Съмнявам се някой от колегите да може да си позволи при затворено заведение да доплаща останалите 40% от възнагражденията на работниците плюс осигуровката им, която е върху 100% от заплатата. Такава мярка е единствено в защита на персонала, но не и на бизнеса. Само заведения, които имат кухни и се опитват в момента да работят храна за вкъщи, може да си позволят да задържат персонал при тези условия", казва Коларов.

Собствениците на заведенията негодуват, че спасителните мерки се бавят прекалено много във времето. "Хората имат нужда от пари сега, защото не работим от 13 март. Персоналът е в платен или неплатен отпуск, но на много места вече е съкратен", казва Коларов. Според него много важно е още отсега да се мисли как ще се развива икономиката след карантината. "Настояваме да се въведе диференцирана ставка за храните, което ще се отрази и за нашия бизнес. Това ще бъде глътка въздух след кризата", казва Коларов.

"Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които трябва да се връщат. Защото на бизнеса му се предлага точно това - да вземе допълнително заеми", коментира другата спасителна мярка Ричард Алибегов от Асоциацията на ресторантьорите. На практика наливането на 500 млн. лв. в Българската банка за развитие има за цел да се осигурят гаранции пред търговските банки за по-лесно рефинансиране на закъсалите фирми, които не могат да си плащат вече взетите кредити.  

И в туристическия бранш не са доволни от мерките. Условията за ползване на 60% субсидия за заплатите, правят мярката неприложима, казва  Даниела Стоева, управител на Тандем Травел и председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенции. Не е ясно и при какви условия и критерии ще се осигури финансиране през Българсата банка за развитие и доколко търговските банки ще имат готовност да се участват, смята тя. 

"Туристическият бранш настоявахме да има отлагане на плащането на ДДС. Специално за нашия сектор не е прав финансовият министър Владислав Горанов, като казва че това е косвен данък, който потребителят - крайният клиент, вече е платил. При нас облагането на ДДС става на маржова схема, т.е. не се начислява отделно", посочва Стоева.

И казва, че секторът е очаква мерките да бъдат в по-дългосрочен план. "Защото ако едно магазинче отвори след като свърши извънредното положение и бизнесът му може да се възстанови за няколко седмици, то в туризма нещата не може да станат в краткосрочен план - ние сме зависими от авикомпаниите, от психологията на туриста... Така че една мярка от порядъка на месец, дори три месеца, не е целесъобразна. Туризмът, за да си поеме глътка въздух, има нужда от подпомагане поне 9 месеца" казва Стоева.

За индустрията пък най-значимата помощ от държавата е да осигури транспортните връзки в чужина. "Дори и никаква друга подкреда да не получим от държавата, само да подсигури безпромлемното предвиждане на стоките навън, е огромна крачка. Тя обаче никак не се случва. Но тук проблемът е на ниво ЕС", коментира Румен Радев, зам.-председател на АИКБ. Работодателската огранизация силно разкритикува орязаната възможност повече сектори и фирми да се възползват от субсидирана заетост. Критики има и към условията за ползването на тази субсидия. "Сметките показват, че като се прибавят осигуровките държавата ще подпомогне фирмите само с една трета, а останалите две трети брутното възнаграждение трябва да се дадат от работодателя", казва Радев. 

"В машиностроенето например по данни на НСИ средната основна заплата е 1165 лв. За работник с 10-годишен стаж плащанията на работодателя достигат до 1392 лв., а чистата сума след приспадане на осигуровки и 10% данък, която ще получи работникът, е 904 лв. Т.е. държавата взима 487 лв. от брутната заплата. Като обещава да покрие 60% от брутното възнаграждение, звучи много - 700 лв. при този пример. Но като приспаднем тези 487 лв., се получава, че държавата реално помага с 212 лв. Така накрая излиза, че работникът ще си вземе пак същите 904 лв., без да е полагал труд,  държавата ще е подсигурила само 23% от тях, а останалите 77% са от фирмата. За да има поне изравняване на тежестта, държавата трябва да каже, че покрива 80% от брутната заплата. Това показва простата математика", заключава Радев. 

"Селскостопанският сектор също се нуждае от предложената мярка 60 на 40 и ако това се направи, тогава бихме могли да предложим на работниците по-високо заплащане и да привлечем работна ръка. Например много български работници в чужбина се завърнаха в страната", коментира Мариана Милтенова, председател на Националното сдружение на градинарите пред БНР. Според нея изключването на сектори от мерките за подпомагане е дискриминация. "Не знаем обаче дали може да се включим в обхвата на тази мярка заради поставеното условие да няма освобождаване на назначени работници. При нас в по-голямата си част хората работят сезонно, не са целогодишно заети, защото няма как да плащаш на 300 души целогодишно възнаграждение", казва тя.

Според Милтенова е важно да се подпомогне в този момент селското ни стопанство, защото то е ориентирано към вътрешния пазар - голяма част от продукцията се реализира на Черноморието и в туристическите курорти и ако няма туризъм, реализацията на продукти ще намалее.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Johnny2965

Все съм си мислел, че правя бизнес, за да печеля. И печеля, за да натрупам ресурс за времена като днешното. Благодарение на спестяванията и други вложения сега се чувствам сравнително сигурен защото мога да покривам загубите си в продължение на поне шест месеца.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...то ако беше толкоз лесно да правиш бизнес в България, нямаше да сме 6  а 60 милиона и всички най-известни и големи фирми в света щяха да имат клон в България...

 

...и кой ти гарантира, че за 6 месеца вируса ще изчезне..?...най-вероятно нямаш никакъв бизнес...затова си спокоен...

Johnny2965

Гаранции не съществуват. Затова е напълно възможно да нямам фирма със същата дейност след шест месеца. Но от това не се умира. За шест месеца ще се появят нови възможности.

sega_reader

Как така в обикновено мирно време няма пари за нищо, а сега в извънредна ситуация се намират милиарди ?

Сестрите търчаха по балконите за елементарно увеличение на заплатите, а Бойко се опъваше като магаре на лед.

Има ли логично обяснение.

F1F1

да, крадем ваше благородие

Slava
снимка на Slava

1

Ср., 25/03/2020 - 16:29 (нов)

Johnny2965

Все съм си мислел, че правя бизнес, за да печеля. И печеля, за да натрупам ресурс за времена като днешното. Благодарение на спестяванията и други вложения сега се чувствам сравнително сигурен защото мога да покривам загубите си в продължение на поне шест месеца.

 

Ами те трупат само за собствените си търбуси, сякаш държавата е назначила работниците им. Щом е да вземат едни чужди пари, ще се избият, но от собствените си джобове не дават и стотинка.

mick

Да плащаш заплати 6 месеца, без да фирмата да работи?

Johnny2965

Фирмата работи. В по-тежки условия и при загуба на клиенти. Но работи.

Johnny2965

Собсвенният ми джоб и джобът на фирмата ми са две доста различни неща. 

F1F1

Не винаги е така. Не ти ли се е случвало като се разплатиш с всички за тебе да остане само надеждата за по-добри времена?

Лошото е, че и надеждата вече рита с копито.

Evasion

Най-логично ми се струва мнението на Радев за машиностроителите. Те са най-важните. Омръзна ми да слушам воплите и заклинанията на туристическия бранш, че ще мре. Ми да мре. Това заслужава, щом продава на немския пазар по-евтино отколкото на българския. 

geni1

👍

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Очакваше се, че нищо свястно няма да излезе от тези мерки. Няма как финансов министър с килийно образование и без никакъв реален опит в бизнеса да измисли нещо адекватно. Той само интересите на един единствен човек защитава и се съветва само с него в Дубай
F1F1

поне един апартамент да си беше купил....................

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...не знам кой ги мисли тези мерки, но съм сигурен, че никой от Вас не би искал да има вземане даване с такива хора в каквото и да е отношение...дори Джони2965 който си е насмогнал на масрафа...и той не би искал да прави бизнес с такива некадърници...нали Джони...би ли правил бизнес с Влатко хазарта...ако ти предложи да правите нещо заедно..?

Johnny2965

С хора като Влатко предпочитам да не съм ортак. Но като клиент не бих му обърнал гръб. 

PlaNed
снимка на PlaNed

При нас облагането на ДДС става на маржова схема, т.е. не се начислява отделно

Моля, к’во?

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...ето точно това имах предвид....човек при който всичката информация на НАП изтече в интернет...после...години наред организирана престъпна група е укривала данъци от хазарт и той това го е проспал...

 

...и накрая от такъв човек да очакваме адекватни мерки за спасяване на българската икономика...не е реално да имаме такива очаквания от такъв некадърник...

 

...затова Джони не се изненадвай, че хората не са доволни от мерките...те са неадекватни....дори да допуснем, че имаш успешен бизнес и си спокоен в тази криза, това може да бъде така само ако нямаш работници и сам си шеф на себе си...всеки който има работници е притеснен...защото държавата реално не помага а гледа сеир...

segal

В България земя има достатъчно. Да се хващат гладните да копат картофи и да пасат овце. От глад няма да умрат, искат се мотики и ставане рано. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...никой нищо не може да хване...има КПП-та на изходите на градовете...и това ли не знаеш...днес ми звънна леля ми от Добрич и ми се оплака, че със сина й, брачед ми който произвежда мед, произвежда няколко тона мед на година и е производител, има книжка за производител...го връщат обратно полицаите, не може да отиде на село...не му признават книжката, че е производител...искат му някаква бележка от кмета, а той кмета е в селото а брачеда е в града...не може да отиде до пчелите..сега ще мислят вариант как да си набаваят нужната бележка...леля ми се чуди каква е това чудо...да не могат отидат да работят на село...ДЪРЖАВАТА ПРЕЧИ...НЕ ПОМАГА...

Johnny2965

Държавата никога не е помагала. Корупцията е разяла всяко едно министерство. Но животът не може да спре.

greenbush
снимка на greenbush

Няма пари и затова и мерките са ялови. Цялото правителство начело с Боко и Горанов иглеждат напълно посрани! 

Десетилетия крадене без никакви реформи, ниски данъци с още по ниска събираемост...от къде да има пари?!

Звън®
снимка на Звън®

Johnny2965

Но от това не се умира. За шест месеца ще се появят нови възможности.

 

Новите възможности вече "чукат" на вратата. Пандемията е и зло, и лекарство. Тя ще накара хората да преосмислят битието си и да скъсат веригите на безсмиленото си съществуване, запълнено главно с лайнопроизводство. Тези дни, заедно с идването на пролетта, се появиха и "първите лястовички" на новото -  годишни курсове по медитация. Те са по каноните на будисткия монах, прочутия бурятин Пандито Хамбоо-лама XII Даши-Доржо Итигелов. Неговите ученици умеят да прекарват в медитация с години, използвайки техниката при която се акцентира в прогонване на всякакви мисли от главата. Джиду Кришнамурти пише, че при продължително медитиране върху безсмислието, изчезват всякакви мисли, желания, разтапя се осъзнаването на собственото аз. Почти напълно спира дишането, установява се състояние на пълен покой. Вътрешното съзнание на човека се озарява от светлина, достига се състояние на безмерно блаженство. В него медитиращият човек може да се намира продължително време, без да осъзнава обкръжаващата го действителност, достигайки близо до будисткото просветление. Интердисциплинарни изследвания показват, че хора, изведени от това състоятие, категорично отказват да работят, а понякога допи стават агресивни ако бъдат подканяни към трудова дейност. Точно от такива кадри България ще има нужда в бризките години.

 

В момента курсове по медитация с центриране върху постигане на мисловна празнота се предлагат в манастира Шад Тчуп Линг. Той се
намира в Младост-4. Курсовете се водят от учителите Шри Джанешвар и Шри Нивритинатх. Те са по програмата за развитие на човешките ресурси "Еразъм Каспичански". 90 % от таксата се покрива от МФ и евросредства.  

F1F1

след 3х10 мастика медитирам без грешка

voivodata

 Пари , пари, париии е рекъл кир Михалаки...

zumer

Това правителство, начело с вожда и т.н. на едно магаре сламата не могат да разделят.

Какво остава в криза да ни управляват.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Няма бизнес без хора.А в момента спасяват шиши,домуза и сие.

wreckage
снимка на wreckage

праи фпечатление, че медийното внимание е фокусирано изцяло върху тъжната участ на "бизнеса", а дереджето на гражданите им е през шлифера на медиите.

 

Предвит, че и бизнесмените са, така де, човеци, сметам, че не е лошо некоя медия да излезе с одношение към правителствените мерки, засягащи 100% од българските граждани. 

 

Нещо фсмисъл на оценка на теа мерки, добри ли са, лоши ли са, кво правят правителствата на другите страни, за да облекчат съществуването на турените си ф изолация данъкоплатци/избиратели/граждани/задраскай излишното.

 

Щото фсе пак съществуването на "бизнеса" изцяло зависи од тва, хората да са горе-долу нарет финансово, да имат некви кинти и да са фсъстояние да купуват, продават, консумират и т.н. Нема как "бизнесът" да е нарет, ако хората, фтва число и бизнесмените, се тревожат, че им вървят сметки, че им вървят лихви, че им вървят наеми, ипотеки, че Гораноф още е финансоф министър и фсичкото тва по време на ноо гадна епидемия, нали така?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ние бе сме "другите страни" и примерно мерки за осигуряване на банановата реколта са трудни за пренасяне у нас.Да копираш под индиго Китай без подробности като милиард и половина е малко немащабируемо, май.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ао бяхме "другите страни" става с копи-пейст.В тоя ред на мисли един Правец 16 и няколко килобайта иф-тен-гоу биха обезмислили цялата паразитираща класа, нали?

 

Както се обезсмисля и от сегащните и подходи.

Страници