Quantcast
Парламентът гласува извънредни правомощия на здравния министър | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Парламентът гласува извънредни правомощия на здравния министър

Въпреки че извънредното положение ще бъде отменено след 13 май, здравният министър Кирил Ананиев ще продължи да разполага с широки правомощия да ограничава правата на българските граждани. Това става възможно с новото законодателство за мерките срещу епидемията и съпровождащата я криза, което парламентът одобри по предложение на правителството на първо четене.

Законовите промени бяха изготвени заради желанието на управляващите да демонстрират, че ситуацията в страната се нормализира и това позволява да бъде обявен краят на извънредното положение. В същото време обаче изпълнителната власт иска да запази и възможностите си да въвежда повторно действалите и досега рестрикции. Законопроектът съдържа и многобройни промени в закона за извънредното положение. Абсурдното е, че управляващите го натъпкаха и с поправки, които изобщо не бива да са там – например в Закона за акцизите и данъчните складове – без да дадат каквото и да било разумно обяснение.

На Ананиев се позволява да обявява - след предложение на главния държавен здравен инспектор - извънредна епидемична обстановка. В такъв случай министърът ще има правото да налага временни противоепидемични мерки в отделни региони или на територията на цялата страна. Това на практика означава, че извънредните ограничения, които действаха досега, могат да бъдат въвеждани и занапред, въпреки че извънредното положение ще бъде отменено. Именно това породи съмнения, че новите правомощия на здравния министър се сблъскват с конституцията.

КРИТИКИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

На това наблегнаха от опозицията. „Дава се огромна власт в ръцете на министъра на здравеопазването. Неслучайно в конституцията въвеждането на извънредно положение е в ръцете само на Народното събрание. Досега министърът можеше според въведеното извънредно положение да ограничава правата на гражданите. Сега министърът ще може да го прави по което и да е време напред в бъдещето”, констатира депутатът от БСП Явор Божанков.

От друга страна, по този начин премиерът Бойко Борисов и колегите му в кабинета бягат от отговорност, наблегнаха социалистите. „Това е едно решение с многопластови последици върху много области на живота в България. По никакъв начин не може Министерският съвет да избяга от своята отговорност, да я стовари върху един свой министър и той да взима решенията, които ще влияят на политическия, обществения и икономическия живот в България в дните, които ще последват извънредното положение”, изтъкна соцдепутатът Георги Михайлов.

МЪЛЧАНИЕТО НА МИНИСТРИТЕ

В пленарната зала присъстваха четирима министри, но нито един не обели и дума в подкрепа на законопроекта, нито за да обори критиките на опозицията. В защита на законодателната инициатива на правителството стана депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който не е нито юрист, нито лекар. „В закона ясно са регламентирани правомощията на министъра на здравеопазването относно здравните мерки и всъщност правната възможност той да взима такива чрез свои актове или наредби, именно с възможността той да има своята гъвкавост. Трябва да му дадем възможност да бъде много по-адаптивен към създалата се ситуация в момента ... Трябва да уважаваме труда на хората – и на правителството, и на министъра на здравеопазването, и на щаба ... Ние трябва да се научим да живеем с този вирус и даваме възможността, при евентуален по-лош сценарий, да се реагира”, обясни Ненков.

Зад правителството застанаха „Обединени патриоти”, както и уж опозиционните ДПС и „Воля”. От партията на Ахмед Доган обаче заявиха, че ще искат промени между първо и второ четене, тъй като в законопроекта въобще не се обяснява по какви критерии властите ще решават кога да обявят или отменят извънредна епидемична обстановка. Хората на Веселин Марешки пък обявиха, че в законопроекта има „откровени недомислици”, но без да обяснят какво имат предвид.

ЗОВ ЗА ОТЧЕТНОСТ

Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че левицата ще внесе предложение за създаване на временна анкетна комисия, която да установи как се разходват средствата, заделени за овладяването на кризата и последиците от нея, като за целта изслушва министрите. Получената информация ще бъде обобщавана и публикувана. "Да решим – ще има ли реален контрол върху харченето на парите или да научаваме от медиите, че са отишли в колекторски фирми, в казина и т.н. в момент на изключителна трудност за България", призова Нинова. И настоя анкетата да бъде ръководена от представител на опозицията. Управляващите изслушаха искането й мълчаливо и без реакция.

Към статията във в. СЕГА
Slava
снимка на Slava

Ревльовците за "правата" дали ще млъкнат, ако ИП се удължи с още един месец👿

tatyana1

Аз пък мисля, че ВСИЧКИ  искаме държавата да върви в посока ясни правила и закони, които са разумно написани,  за да се спазват от всички без изключения. Засега не се получава, ама аз мислех че поне го искаме. Или не?(ако се съди по първия коментар)

Жозефа
снимка на Жозефа

Ревльовците за "правата" дали ще млъкнат, ако ИП се удължи с още един месец

 

Удължи се. С два месеца. Без значение как ще наричате закона. 😃

indiec

Здравният министър се превърна в един (удобен) бушон (да не кажа, например, изтривалка). В другите държави борбата с вируса се оглавява(-ше) от най-отговорните фактори (политически лица). У нас се получи (разбира се съзнателно) измиване на ръцете и скриване зад безотговорни фактори.

Удобно за определени кръгове, но не и за нацията.

Yordan76

Член Първи на новия закон гласи: Република България се преименува на Сикаджийска Мутрария.

sega_reader

"Парламентът гласува извънредни правомощия на здравния министър"

Да не се лъжем, правомощията не са за паравана, а за този зад паравана.

Едноличната власт използва яки бушони по 25 ампера.

Дежурния

Много е весело, когато има бомбастично заглавие и в текста се дават препратки, които казват точно обратното. Всъщност никакви нови пълномощия не се дават на здравния министър, а се прецизират съществуващи, разхвърляни из наредби и наредбички. При обявено извънредно санитарно положение, разбирай епидемия, може да се подлагат на задължителна карантина заразоносители, болни и контактни лица, както и да се налагат ограничения на влизащи чжденци. Направо чутовни извънредни пълномощия, при това подлежащи на съдебно обжалване и публикуване в Държавен вестник.

Освен това, с два месеца се удължават срокове за нещата свързани с икономическо подпомагане, а не с ограничения на права. Има една дребна разлика между двете неща.

извънредните ограничения, които действаха досега, могат да бъдат въвеждани и занапред, въпреки че извънредното положение ще бъде отменено

Очевидно при независима и качествена журналистика не е необходимо да се чете това което се коментира, а и е дадено като препратка.

kite

Не сте разбрали: "На Ананиев се позволява да обявява - след предложение на главния държавен здравен инспектор" - извънредна епидемична обстановка", или за евентуални провали ще е виновен даващия предложението, не някой друг! А, знаете ли, колко е независим?

Чл. 16. (1) Главният държавен здравен инспектор се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на здравеопазването и заема длъжността по трудово правоотношение.

Васик

Двама министри с маски, двама без маски, все едно гледам провинциалисти от публиката на "Сделка или не".

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Преживяхме победилия комунизъм. Ще преживеем и победилия ковидизъм. Няма вечни диктатури.
дъртреалист

 след предложение на главния държавен здравен инспектор

Значи, опашката на лисицата, по еднолично усмотрение, ще потапя държавата в икономически кризи, когато му кефне?

А после ще лежи до живот, щото е Никой?