facebook
twitter

Вие сте тук

19 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
С изявите си Васил Божков търси сделка с властта

- Г-н Кадиев, последните десетина дни хазартният бос Васил Божков пуска „парче по парче“ информации, в които твърди, че е имал договорки с управляващите и в частност с финансовия  министър Владислав Горанов, който пък се е намесвал в работата на Държавната комисия по хазарта. Така бил разпънат „политически  чадър“ върху един от основните бизнеси на Божков. Според вас какво се случва сега?

- До момента никой от засегнатите не е отрекъл достоверността на тази информация. Коментарът на финансовия министър Горанов „не си спомням точно такива разговори“, всъщност означава, че си ги спомня. Иначе щеше да каже, че няма такива. Освен това, тъй като смс-ите са писани през айфон, те съществуват и на облак и винаги могат да бъдат изискани от всяка от нашите служби. Така могат да бъдат проверени за достоверност, включително да бъдат изискани и от двамата участници в разговорите – Васил Божков и Владислав Горанов, за да бъде установено дали са истински.

За мен всичко, което в момента се разиграва, говори, че Божков търси сделка. Покана за „алъш вериш“. „Ако постигнем сделка – спирам с компроматите. Ако не постигнем – продължавам да ги вадя“, това е за мен. Въпросът е кой ще мигне пръв. Очевидно Горанов е изкупителна жертва в тази битка, защото е допустима жертва. Ако в един момент атаките се прехвърлят към премиера, очевидно няма да има сделка и войната ще бъде „Кой кого“.

Като бивш колега на Владислав Горанов в Министерство на финансите, бях зам.-министър, а той началник отдел, и се познаваме от години, изпитвам уважение към всички в министерството, че са се грижили добре за финансите на държавата. Но случващото се в момента е срамно. Влязох в конфликт с тогавашния премиер Пламен Орешарски заради данъка на хазарта през 2006 г., който премина през дълги перипетии. Успяхме да запазим високия данък, въпреки че Орешарски искаше обратното, въпреки че Божков искаше обратното.

В крайна сметка година по-късно заедно с други перипетии това доведе до моята оставка и всичко заради едни 5 млн. лв. Толкова беше разликата тогава между двата данъка. Сега ги няма 700 млн. лв., а излиза премиерът Борисов и казва „имам пълно доверие във финансовия министър“. Излизат някакви други министри и също обясняват, че Горанов е добър министър, а липсват 700 млн. лв  от хазната.

- Как се случи това?

- През 2013 г. Йордан Цонев внесе законопроект в парламента, с който предложи т. нар. наземен хазарт и онлайн хазартът да се облагат с по-ниска ставка, отколкото съществуващата към онзи момент. Тогава като народен представител от левицата се възпротивих заедно с други колеги и предложих друго. Има логика онлайн хазартът да бъде с по-ниска ставка, защото в противен случай ще бъде регистриран в друга държава. Приехме тази логика и ги разделихме. За онлайн по-ниско облагане, за офлайн да е по-високо, и то доста повече – около четири пъти повече. Тогава бе засегнат основно Еврофутбол, защото те бяха голямото перо, а лотариите бяха малки. Но впоследствие засегна и тях.

Онова, което се случи от 2014 г. до края на 2019 г., е, че бизнесът на Васил Божков през цялото време се е облагал с по-ниската ставка. Все едно, че е онлайн хазарт, а не офлайн. Държавата 5 години по-късно му казва – „ти си се облагал с по-ниската ставка, пресмятаме ти колко е по-високата, а разликата между двете трябва да доплатиш“. Това са тези 700 млн. лв.

Тук обаче има няколко проблема. Първият – законопроектът, написан от Менда Стоянова и група народни представители от ГЕРБ през 2014 г., в който е написано кое как се облага и дава възможност за интерпретация. Васил Божков го прави в своя полза, естествено. Когато един закон ти дава възможност да го интерпретираш, виновен е не този, който го прави, а написалите го. Не мисля, че Стоянова и другите депутати, както и представителите на МФ са некомпетентни, за мен законът е поръчка и политически чадър от страна на ГЕРБ върху бизнеса на Васил Божков.

Съгласно Закона за хазарта и наредбата към него, дружествата на Божков всеки месец трябва да подават декларации в ДКХ, където заявяват как се облагат, на каква основа, каква такса се внася и всеки месец са били приемани тези документи от комисията, при това 5 г. Тоест толкова години всеки месец някой е заверявал, че всичко се облага правилно. Изведнъж на петата година казаха – ама, чакай, не си се облагал правилно!

- Какво се случи на петата година, та този чадър беше затворен? Защото Горанов твърди уверено, че в България няма отнемане на бизнеси, а само преди няколко месеца се случи точно обратното с Божков, който пък точно тогава се озова в Дубай.

- Никой не знае точно какво стана. Според мен се появиха конкуренти на бизнеса на Божков, които поискаха да го изместят от пазара. Само предполагам. Самият той трябва да го заяви или пък онези, които го организират. Последните 20 г. има протекция от страна на държавата върху Васил Божков. Изведнъж някой казва „искаме лотариите да бъдат държавни, искаме да се обложиш по друг начин и пр“. Най-вероятно става въпрос за пари. Искали са му, той не е дал. Познавайки как стоят нещата в България, това ми се струва най-вероятната причина. Но в момента можем само да гадаем.

- Казвате 20 г. протекции, но последните 12 години ни управлява само една и съща партия – ГЕРБ, и един премиер -  Бойко Борисов, които пък държат цялата власт. Именно през това време хазартният бизнес беше в апогея си, сега в публичното пространство се хвърлят такива сериозни обвинения, но никой не поема отговорността си. 

- Затова и не се иска оставката на Горанов, защото тя ще повлече цялото правителство. Очевидно е, че финансовият министър не е взимал тези решения сам и зад тях стои цялата политическа сила, която го излъчва заедно с нейния председател, естествено. Ако Бойко Борисов като премиер и ГЕРБ като управляваща партия са толкова немарливи, че са оставили финансовия министър, който пък от своя страна немарливо е оставил ДКХ да прави каквото си иска, и всеки да твърди в момента, че няма отговорност да ги контролира, тогава те не са за това управление. Не говорим за 7 млн. лв., а за 700 млн. лв. ! Това се повече средства, отколкото държавата дава за икономическата криза в България в момента.

Сумата е огромна за нашите мащаби и е абсолютно недопустимо. 700 млн. лв. тук, 58 млн. лв. искаха на Домусчиев да му се опростят за БМФ със законопроект. То тече отвсякъде. Отделно корупцията в обществените поръчки, а после нямало пари в държавата. Как да има?!

По времето на правителството на Сергей Станишев, когато бях зам.министър, имаше корупция, вероятно и винаги ще има. Въпросът е в мащаба! Отговарях за Агенция „Митници“ и винаги съм знаел, че можем да се преборим с голямата корупция, но с дребната корупция, няма как да стане съвсем. Но тя няма и да „обърне държавата“. Не трябва да има пирамидална корупция и организирана корупция, която да е на висок мащаб. В случая става въпрос за организирана корупция, която ни струва толкова много милиони. Да си измиеш ръцете с двама председатели на комисията по хазарта ?! Тогава питам – за последните 5 г. са трима председатели, двама от тях са в ареста. Единият от тях е под домашен арест вече, другият е още в ареста. Защо третият не е там? Това е Мария Филипова, т. нар. девойка от смс-ите на Божков и Горанов. В момента е зам. председател на Комисията по финансов надзор. Тя е контролен орган на държавата. Как хората да вярват на контролните органи в държавата?! Как да имат доверие на правителството?!

Не само че няма наказание, а има поощрение. Преместват те от едно място на друго. Най-вероятно и Горанов утре ще го видим някъде преместен.

- В тази връзка – докога с тези конюктурни и лобистки закони и текстове?

- Липсва професионализъм в политиците. Държавата гази „като слон в стъкларски магазин“. Ето сега с бензиностанциите. 20 г. гледаме как бензиностанциите надуват цените и слагат големите надценки на горивата. Вместо да увеличи контролните правомощия и качеството на контролните органи, което се прави много по-бързо и лесно, властта реши да прави държавни бензиностанции, които да се конкурират с частните. Утре ще имаме същият проблем в хотелския бизнес, примерно. Ще видите как изведнъж управляващите ще узреят да правят държавни хотели, които да регулират пазара. Глупост след глупост.

Вижте и законопроектите за намаляването на ДДС. Ако трябва 5-те внесени проекта да ги обединим под едно име, то е „юруш на маслините“. Всеки предлага каквото му падне – един за фитнесите, друг за памперси, трети за книги, даже и електронни, четвърти за хотелите ДДС-то стане 5 процента, а за ресторантите 9 процента. Стана такъв хаос и каша. И не е в помощ на никого. Ще създаде и проблеми в данъчната администрация, която трудно ще ги администрира и веднага ще влезе някакви спорове с търговците.

Пример - законопроектът на ДПС предвижда, че с намалена ставка на ДДС са храните за деца до 3 г. Представете си как отивате в магазина, взимате една свинска вратна пържола за детето си с 9% ДДС и една пържола за вас с 20% данък. Това не е ли идиотизъм? Като правят подобни неща, поне да е професионално. Не да оставят възможност за спорове и да влезем в едни безкрайни дела и обжалвания. И търговците да твърдят, че стоката е за детско ползване, а НАП обратното.

Да не говорим, че намаляването на ДДС на ресторантите не се гледа като мярка за подкрепа на гражданите, тоест цените да паднат за тях, а като компенсация за това, че са ги затворили 2 месеца. И сега ще си вземат загубените средства за тези месеци през ДДС. Нито е ясно за колко време ще е всичко това – законът може да действа още 20 г. Веднъж намалиш ли ставка, много трудно я връщаш обратно. Тези два месеца ще ги компенсираме 20 г. Кой ще компенсира и магазините в моловете, които също бяха 2 месеца затворени. И на тях ли ще им дадем по-ниска ставка?!

Законопроектът на управляващите от ГЕРБ не е внесен от МС, защото Борисов го обеща и той трябваше да поеме отговорността, не е внесен и от Менда Стоянова, нито от Даниела Дариткова като председател на ПГ, а от актьора Евгени Будинов. Който пък вместо да внесе намалена ставка за театралните билети, внесъл за ресторантите. Да се смееш ли, да плачеш ли?! Цялата ситуация е нелепа и се излага по този начин държавата.

- Има ли кой да противодейства на цялата тази нелепост, за която говорите? Имам предвид политически – има уж две опозиционни партии БСП и ДПС.

- ДПС е присъдружна партия на ГЕРБ или обратното. В момента движението е  управляваща партия и да претендира за опозиционност е несъстоятелно. Винаги, когато му трябват гласовете на ДПС, Борисов ги получава. Проблемът на БСП е, че е изключително разделена – не знам на колко части. И се занимава с вътрешни битки, вместо с битка с ГЕРБ. Факт е, че в момента не виждам нещо съществено в предложенията на левицата. Заяждане с ГЕРБ, напористост, но не е достатъчно.

В момента опозиционна партия, която да е такава реално, няма.

- Казвате икономическа криза настъпва все повече. Но тя ще повлече и политическа?

- Към момента правителството се справи със здравната криза. То обаче пропусна икономическата криза. Мерките, които се взимат са много тромави, бавни. 500-те млн. лв., които се дадоха на Банката за развитие, която пък да ги отпусне на частните банки, а те да ги превърнат в кредити за частния бизнес, в момента не работи. Минаха 2 месеца от решението. Защото не могат да се разберат по какъв начин да се работи. Или пък 200-те млн. лв., които бяха за физически лица, които да ги подкрепят, когато са загубили доходи. До момента са дали около 800 кредита. Мярката 60/40, която трябваше да обхване около 1 млн. работници, е обхванала около 130 000.

За мен най-верният показател в икономическата криза дали правителството се справя  е безработицата. Със сигурност имаме дълбока икономическа криза, която ще става все по-лоша. Действията на правителството към момента за справяне с нея са некомпетентни, недостатъчни, а мерките са от типа „Мики Маус“. Само да излезем и пиарски да кажем, че нещо сме направили.

Икономическата криза ще прерасне и в политическа. Прогнозите са най-трудното нещо, но силно се надявам на предсрочни избори, защото така повече не може да продължава. И на тях управляващите да бъдат наказани за всичко, което говорихме досега, и в крайна сметка за лошото качество на живот, което имаме. 

Към статията във в. СЕГА
nebenebe

Да напомня пак, че ГЕРБ обеща ДДС 18%. Да си спомним и кой кандиса да се сътвори ДПС, че да не бъдат каманяките наритани навеки. Всеки дрънка както му отърва. И всички са честни и все за доброто на народа мислят. Каманяките са прости и алчни хора, живели винаги на края на селото. Основният ни проблем е, че допуснахме сегашния празноглав самохвалко, и вината до голяма степен е и тяхна.

Сгугню
снимка на Сгугню

Онова, което се случи от 2014 г. до края на 2019 г., е, че бизнесът на Васил Божков през цялото време се е облагал с по-ниската ставка. Все едно, че е онлайн хазарт, а не офлайн. Държавата 5 години по-късно му казва – „ти си се облагал с по-ниската ставка, пресмятаме ти колко е по-високата, а разликата между двете трябва да доплатиш“. 

И тоя е бил зам. финансов министър?

БСП верно са много зле откъм кадри - Божков не е плащал като за онлайн хазарт, а е плащал по неправилна офлайн ставка, която си е решил, че по го кефи.

Талибан

„Във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на Влади Горанов, обръщам внимание на следното:

1. На първо място някой не прави разлика между „ДАНЪЦИ“ и „ТАКСИ“. Само хора с много ниска правна и/или финансова култура не могат да различат двете понятия. Хазартната дейност не се облага с данък и затова данъците нямат нищо общо! През цялото време става дума за ТАКСИ. Таксите се определят от съответния административен орган – в случая от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Таксите (за разлика от данъците!) са с ВЪЗМЕЗДЕН характер и се плащат СРЕЩУ предоставяне на определени услуги от самата ДКХ. И това е недвусмислено посочено в закона. В тази връзка, който говори за хипотетични неплатени стотици милиони ДАНЪЦИ е или неграмотен, или злонамерен, или и двете. Логично възниква и въпросът, ако не са плащани такси, защо ДКХ е предоставяла пет години услуга, за която не е ПЛАЩАНО?

2. Законът за хазарта е предвидил правото ДКХ да глоби всеки, който не си е внасял таксите. Срокът за това е ШЕСТ МЕСЕЦА от подаването на предвидената в закона ЕЖЕМЕСЕЧНА ДЕКЛАРАЦИЯ. Справка – чл. 34, ал. 2, предложение първо от ЗАНН „НЕ СЕ ОБРАЗУВА административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на шест месеца от откриване на нарушителя“. Никой няма право да търси неплатените такси, за повече от 6 месеца назад. И още нещо – как така не можеш да откриеш НАРУШИТЕЛЯ, като по закон той подава ЕЖЕМЕСЕЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ?

3. ДКХ е органът, който е длъжен не само да установи дали таксите са внесени, но и дали са внесени правилно и в точния размер. В случая ДКХ изрично и многократно (повече от ШЕЙСЕТ пъти!) е утвърждавала внесените такси, като включително това е установявано и от извършвани от ДКХ многократни РЕВИЗИИ. Във всеки един отчет има ОБОСНОВКА защо се внасят тези такси и кое тълкувание на закона се използва. ШЕЙСЕТ на брой. От трима различни председатели на ДКХ. Но един и същи министър на финансите.

4. Всеки може да провери, че през годините, както утвърждаваните от министъра на финансите БЮДЖЕТИ на ДКХ, така и приеманите пак от министъра на финансите ОТЧЕТИ за тяхното изпълнение, са изготвени и одобрени именно на базата на размера на заплащаните от нас такси.

Обръщам внимание, че тези бюджети и докладите за тяхното изпълнение са НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ и са приемани и от Народното събрание.

В заключение, но всъщност най-важното – аз в лично качество, и дружествата, в които съм акционер, не дължим нито стотинка неизплатени данъци и такси на държавната хазна. Над 500 млн. лева са платените, обаче“, пише още Божков.

Можеш ли да го опровергаеш, Сгугню? Щот е много лесно да кажеш, че си е плащал по ставка, която го кефи, даже да не е вярно.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Божков не е плащал като за онлайн хазарт, а е плащал по неправилна офлайн ставка, която си е решил, че по го кефи.

 

Това го разбрахме. Кажи нещо как са му приемани 5 години ежемесечните отчети от комисията. Ти можеш ли да отидеш в данъчното и да си подадеш декларация за ДОД, където сам си си изчислил 5% данък, а? Зини, речи!

bay Dragan

Дани,

тези 700 000 000 само Божков ли ги дължи , или и ортакът му ?

BL.N.Lmt

Държавата по начина по който е функционирала досега е история.

Борисов и Герб нямат положителен ход освен да сдадат власта  на някоя от големите полит. парт.,

следващите ще оберат негативите на 12г. управление ГЕРБ/ДПС/Патриоти

Бойко ще се настини в удобното кресло на опозицията с популисткото Mr.9% ДДС

 

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

тези 700 000 000 само Божков ли ги дължи , или и ортакът му ?

 

Не! Никакъв Божков! Дължи ги хазартната фирма. Не мога да разбера защо всички ги вменяват на физическот лице Божков. И това са такси, а не данъци. И опредлено щеше да ги доплати за нула време ако не я бяха фалирали.

Сгугню
снимка на Сгугню

Можеш ли да го опровергаеш, Сгугню? Щот е много лесно да кажеш, че си е плащал по ставка, която го кефи, даже да не е вярно.

Мога да го опровергая.

От изложението на Божков е вярна само третата част - че ДКХ не си е свършила работата по установяване дали Божков е платил по вярната ставка. Знаем защо не си е свършила работата, впрочем. 

А това, че ДКХ не си е свършила работата не оневинява ни най-малко Божков, не му дава никаква индулгенция. Той е бил длъжен да плаща коректно задълженията си.

Предходните точки от изложението му са спекулации за разводняване на обстановката. Ако фърлиш едно око на Закона за хазарта ще видиш, че тия такси там не са като нормалните такси - да се плащат срещу нещо, което държавата прави за теб. Те са си данък, но незнайно защо наречен такса.

И тия такси не се определят от ДКХ, както е рекнал Божков. Те са определени в закона.

 

И още веднъж да подчертая - проверката за коректно изпълнени задължения за плащания към фиска или липсата на такава не освобождава лицето от задължението да определи коректно какви задължения има и да ги плати.

Сгугню
снимка на Сгугню

Това го разбрахме. Кажи нещо как са му приемани 5 години ежемесечните отчети от комисията. Ти можеш ли да отидеш в данъчното и да си подадеш декларация за ДОД, където сам си си изчислил 5% данък, а? Зини, речи!

Налага се да ти припомня, че до тази година всяко физическо лице, което беше задължено да подава годишна данъчна декларация само си изчисляваше в нея данъчната основа и, съответно сумата на данъка който дължи съгласно ставките, посочени в закона. 

 

А как са му приемани отчетите и що ДКХ не го е хванала, че не плаща както е дължимо - мисля, че всички сме наясно как и защо се е случило.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

А това, че ДКХ не си е свършила работата не оневинява ни най-малко Божков, не му дава никаква индулгенция. Той е бил длъжен да плаща коректно задълженията си.

 

Глупости! Пълни глупости! Той си ги е плащал най-коректно. Цели 5 (пет) години! Затова няма какво да папагалиш "Божков, Божков", а вземи насочи пословичния си "обективизъм" към некадърниците в контролния орган и Министерство на финансийте. Освен това ти се обясни, че лицето Божков не дължи нищо. Дължи ги фирма. И запори могат да се правят само на активи, принадлежаши на тази фирма

Сгугню
снимка на Сгугню

Има един нюанс в ситуацията с божковите неплатени такси, обаче.

 

Изглежда, че тия такси са били далавера между него и ДКХ, но не и между него и властта.

Защото, ако той си е плащал където и комуто трябва за да може да се самооблага по грешна ставка, никой нищо нямаше да му направи.

Но му направиха, от което възниква заключението, че се е скатавал без да го съгласува с тия, дето раздават порциите и без да дава съответната лепта.

Талибан

Предходните точки от изложението му са спекулации за разводняване на обстановката

Питах дали можеш да опровергаеш написаното от Божков, не дали можеш да мяташ голи твърдения. Очевидно е, че второто го владееш до съвършенство. Та?

Талибан

Защото, ако той си е плащал където и комуто трябва за да може да се самооблага по грешна ставка, никой нищо нямаше да му направи.

Но му направиха, от което възниква заключението, че се е скатавал без да го съгласува с тия, дето раздават порциите и без да дава съответната лепта.

Ако си беше плащал чинно подкупите, да си е в София. А той се скатал. Нехранимайко. 😁

BL.N.Lmt

В Българското политическо пространство няма изградена опозиция даже би могло да се каже че опозиция и управляващи са доволни "from the current status quo", "сламката която счупи гръбнакът на камилата" в този случай е "Ухан Ковид 19" 

Конкретното в сегашната политическа обстановка е 

новият икономически механизъм наложен по необходимост и неговата крайна непостоянност.

Големите пари нямат афинитет към непостоянност и несигурност, ерго частните парични фондове стоят отстрани на така желаният рестарт на икономиката в България и по света.

Сгугню
снимка на Сгугню

Питах дали можеш да опровергаеш написаното от Божков, не дали можеш да мяташ голи твърдения. Очевидно е, че второто го владееш до съвършенство. Та?

Опровергах го.

Кое не си разбрал?

Сгугню
снимка на Сгугню

Глупости! Пълни глупости! Той си ги е плащал най-коректно. Цели 5 (пет) години! Затова няма какво да папагалиш "Божков, Божков", а вземи насочи пословичния си "обективизъм" към некадърниците в контролния орган и Министерство на финансийте. Освен това ти се обясни, че лицето Божков не дължи нищо. Дължи ги фирма. И запори могат да се правят само на активи, принадлежаши на тази фирма

Не, не си ги е плащал най-коректно защото не ги е плащал по коректната ставка.

И е съвсем ясно, че като говорим за него имаме предвид дружеството му. Ти ли не го разбираш докрай та го повтаряш като латерна, що ли?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не, не си ги е плащал най-коректно защото не ги е плащал по коректната ставка.

 

Не, той ги е плащал по ставка. Решил е, че това е коректната. И пет години никой не му е намекнал, че това е "некоректна" ставка. И сега идва Сгуню да приглася на мутрите, че Божков бил престъпник, защото и той като надзорните органи чак сега "разбрал", че ставката била некоректна. За трети път те питам : можеш ли в годишната си данъчна декларация да си изчислиш 5% ДОД и така пет години. И ако мине - ти престъпник ли си.

Талибан

Опровергах го.

Кое не си разбрал?

Кое си опровергал? Я да видим кви си ги изплякал:

 

Мога да го опровергая.

От изложението на Божков е вярна само третата част

 

Предходните точки от изложението му са спекулации

 

Баце, тва и на битака нема как да го пробуташ. Къде са ти фактите и аргументите? "Не е верно ПЪК" не е аргумент.