Quantcast
Въпреки критиката на Горанов депутатите одобриха 9% ДДС за заведенията | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

22 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Въпреки критиката на Горанов депутатите одобриха 9% ДДС за заведенията

Въпреки съпротивата на финансовия министър бюджетната комисия в парламента гласува днес на първо четене намаляване на ДДС на 9% за ресторантьорските услуги и за книгите. 

Всички други предложения за сваляне на ДДС на различни стоки и услуги, внесени от народни представители, бяха отхвърлени.

Както и се очакваше, обещаното от премиера Бойко Борисов намаляване на налога за ресторантьорите, отприщи натиска за въвеждане на диференцирани ставки и за други продукти и услуги. Общо 6 законопроекта бяха внесени в бюджетната комисия с искане за намаляване на данъка за храни, лекарства, детски стоки, фитнес зали.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която също е против промените в ДДС, демонстративно не присъства на заседанието. То се ръководеше от друг депутат на ГЕРБ - Евгения Ангелова, която е зам.-председател на комисията.

Не присъстваше и самият финансов министър Владислав Горанов. Вместо него на заседанието бе зам.- министър Росица Велкова. Нито веднъж обаче Велкова не взе думата, за да представи критичното становище на финансовото министерство. Въпреки че и опозицията, и поканените синдикати поискаха да чуят какво мисли ведомството, водещата комисията Евгения Ангелова сметна, че не е необходимо, след като всеки депутат има становището в писмен вид.

В него МФ ясно посочва, че разширяването на кръга на стоките с диференцрани ставки ДДС увеличава риска от данъчни измами, както и разходите за администриране и за бизнеса. И най-важното - мярката няма да доведе до намаляване на цените на въпросните стоки, нито до увеличаване на доходите на хората. Според финансовото министерство това ще провокира напрежение в други отрасли.

Загубата за бюджета от предложените по-ниски ставки в 6-те законопроекта на народните представители възлиза на близо 1.8 млрд. лв., сочат изчисленията на МФ. Това е почти 17% от постъпленията по това перо. За да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%, предупреждава финансовият министър. 

Според ГЕРБ и Обединените патриоти обаче мярката е антикризисна в подкрепа на най-пострадалия бранш, който бе принуден да затвори още от първия ден на извънредното положение. "В същото време с повишение на минималните осигурителни прагове с около 200 лв. в сектор "Туризъм" ще подкрепим работещите в него, защото те ще получат по-добра защита", обясни Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Валери Симеонов пък чистосърдечно си призна, че е в конфликт на интереси, тъй като е собственик на заведение. Това обаче му давало предимството да познава нещата отвътре. "Няма логика хотелските услуги да са с 9% ДДС, а ресторантьорските с 20%, това е двуличие, което отдавна трябваше да бъде променено", каза Симеонов. Свалянето на данъка за ресторантите обаче била временна мярка до края на 2021 г., която междинно щяла да бъде контролирана от приходната агенция, и ако няма положителен ефект върху фиска, можело и да не се продължи догодина.

От БСП пък опонираха, че е спорно дали само ресторантьорите и хотелиерите са най-зле. И обявиха, че единствено България и Дания нямат по-ниски ставки за храни и лекарства. Предложението на левицата бе за тези две групи стоки ДДС да се свали на 9%, защото в коронакризата населението още повече обедняло. "Какво казваме на хората с вашето решение? Отидете в аптеката и си купите лекарство с 20% ДДС, но в ресторанта може да ядете с 9%?", попита Румен Гечев управляващото мнозинство.

"Времето на единната ставка ДДС отмина. Диференцираните ставки вече не са тема табу", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев. И призна, че самият той дълги години е застъпвал тезата за единната ставка. "Когато обаче в Германия или друга европейска държава хранителните продукти са с ниски или дори нулеви ставки, нашите производители са неконкурентни. В рамките на ЕС ДДС се явява регулатор на конкурентоспособността", заяви Цонев. Според него вече не може и трудното администриране да бъде аргумент срещу диференцираните ставки, защото с дигитализацията процесите на контрол ставали все по-лесни. ДПС обаче са твърдо против намалени ставки за лекарствата, докато здравната система не се реформира. "В момента 40% от държавните разходи за здравеопазване отиват за лекарства, а в чужбина този дял е 15-20%. Големите фармацевтични компании източват системата ни и докато не я реформираме, не трябва да пипаме ДДС, защото някой яко ще злоупотребява", смята Йордан Цонев.

Цонев обяви, че разбира съпротивата на финансовия министър. "Всеки би надал вой, ако по средата на годината се направят промени, които водят до 2 млрд. лв. по-малко приходи. Правим го обаче, защото положението е форсмажорно, това са антикризисни мерки заради COVID-19", каза Цонев.

Представителите на ресторантьорския бизнес благодариха на депутатите от бюджетната комисия за гласуваната 9% ставка на ДДС. Тя ще важи само за доставките на храна, но не и на алкохолни напитки. Така и не стана ясно дали безалкохолните напитки също се приравняват на храната или в бързината са пропуснати в законовите промени.

"Ние сами предложихме срещу намаляването на ДДС да се вдигнат минималните осигурителни доходи в сектора", обясни Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му в сектор Ресторантьорство 94% от заетите били на минимална работна заплата. С вдигане на осигурителния праг от 610 лв. на 800 лв. в бюджета на НОИ ще влязат 85 млн. лв. повече от осигуровки, посочиха от бранша.

Към статията във в. СЕГА
Luckbox

Тук съм горе-долу съгласен с тоя мазняр.

Реално каква е целта на по-ниско ДДС - да се облекчат потребителите на дадена стока/услуга и съответно да се стимулира даден сектор.

Ресторанти и хотели ли са най-ключовите сектори за България? Потребителите на тези услуги ли са най-важни/в нужда от подкрепа? 

За лекарства разбирам. Ама за хотели и ресторанти - това е безумие. С какво те са по-различни от други не жизнено необходими стоки и услуги?

Testament
снимка на Testament

С тва ,че си имат Лоби.

Колцина  ходят на ресторант?

Те на Kfc и макдонълдс казват "ресторанти"

А баничарници ,?

У кварталните бараки между блоковете вече по ефтино ли ще се кърка? Помиярниците на "витошка" ще плащат ли вече данъци?

Талибан

Загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи, сочат изчисленията на МФ.

Оборотът не е издълбан в камък, та да е невъзможно да намалява. "Загуба" може да е за някой банкер, който е сметнал приходите за години напред. Да не ги е смятал. Сметка без кръчмар.

Wolf ACE

Прав е, ама ще се изсули като мокра връв...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Загубата за бюджета от текстовете в 6-те законопроекта възлиза на 1.8 млрд. лв. приходи, сочат изчисленията на МФ.

 

И кво от това? Съкращавай калинки на държавна копаня, излишни харчове, вкарай държавата в икономиката, за да получиш допълнителни приходи. Има десетки начини да увеличиш приходите в бюджета. Само със заеми не става.

PlaNed
снимка на PlaNed

Споко! Бокаса, от желание да се хареса, отвори кутията на Пандора и това е само началото.

mini96

Аз да попитам?Малко извън темата,ама какво стана с борда на ББР нали щяха да ги гонят за далаверка с кредити и прочие?Или както всичко останало - вятър по тенекия!

Тартамут

Различни данъчни ставки водят до различни възможности за измами. ДДС трябва да е едно за всички. Колко точно, това може да се предполага само след задълбочен анализ. А т.нар. институции трябва да се научат да контролират системата, а не да живеят от нея.

geo_19

Както предложението на Борисов за намаляване на ДДС , така и запинянето на Горанов е театър. И двамата знаят, че това няма да стане. Но пък този театрален скандал дава повод на Горанов да хвърли оставката и да му се размине за Божков. Ще бъде компенсиран по някакъв начин...

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Увеличавате данъците и минавам не в сивия, а напрао в черния сектор. И без това не знам, защо изобщо нещо ви плащам. Твари... 

Colt 45

Върховният Съд на САЩ е казАл:
The legal right of a taxpayer to decrease the amount of what otherwise would be his taxes, or altogether avoid them, by means which the law permits, cannot be doubted. 

Или на български:„Правото на данъкоплатеца да намали размера на дължимите данъци, или напълно да избегне тяхното плащане – щом законът го позволява, не може да се поставя под съмнение“

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu
Какво ще му се размине на Горанов, ако подаде оставка. Никой не му иска оставката на сериозно. Искат му се обяснения за връзките и "съпорта", който е оказвал на черепа при неплащането на дължимите такси. Ако не е министър даже ще е по-лесен и удобен за разследване. Така че оставката не решава проблемите.
Чичо Гошо

Кой му иска обяснения? Някои журналисти, и част от не-гербавото общество. бОли го влатко дЕдовия за тези искания. Но се видя, че има риск да си изпусне нервите, и да каже нещо прибързано. За това - театрална оставка, и минаване на заден план.

ПП Кой ще го разследва? Плешатият ушатник? 😂

volog2

Браво. Дано да минат и идеите на Пеевски за памперсите и детските храни.

idunno

Баце е гоуем ! Като обещае нещо...не е като Първанов да се отмята

BL.N.Lmt

🐾Отброяването до края на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ започна.🇨🇩🐾

 

 

Top Ten Covid 19 jokes:

 

. Това не е обир.

. Парите са изпрани за ваше улеснение.

 

от форума още примери 🍕

Testament
снимка на Testament

А тия с ресторантите изрядни нали всички  плащат и данъци и осигуровки,  и са най найй важни?

А нещо производствота?с намалени данъци?

 

 

kaily
снимка на kaily

Аз сега не разбрах.

Ще намалят данъците на нашите хора и за сметка на това ще увеличат данъците на всички нас ли?

шиши

Загубата за бюджета от предложените по-ниски ставки в 6-те законопроекта на народните представители възлиза на близо 1.8 млрд. лв., сочат изчисленията на МФ

Vladi Goranov има съвсем легитимна причина да напусне нископлатената и високоотговорна държавна работа и да се влее във високоплатен частен клъстър. Има семейство и скъпоструващи фобии.  Живял съм под наем... брр, и до сега сънувам кошмари. Нямам лична съпричастност към фобията от земетръстните преживявания на Vladi Goranov, щото при въпросното травмиращо събитие живеех на първи етаж от двуетажна сграда, но ако знаех терзанията му щях да го приютя в градинската си барака. Отношението ми към този наглец щеше да е много повече човешко, ако този ... имаше човешко отношение към човеците от народа. За тоя човешкият живот е нищожен. Съжалявам, че има такива "хора".

Скрудж

Вчера и елините намалиха ДДС-то за заведенията от 24 на 13 процента. Дали и там има форум в който да плюят по правителството.

kaily
снимка на kaily

А елините компенсираха ли намалението на ДДС в заведението с увеличение на ДДС за всички останали?

Освен това елините прекарват свободното си време в заведенията, така че това намаление ги засяга, докато българите по заведения не ядат, щото нямат пари за това.