facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Измъчват ли се негри пишурки в нашата страна?

Откак закрихме рубриката "Прелет над печата", малко занемарихме четенето на вестници. 
Престъпна небрежност! 
Вестниците трябва да се четат, въпреки веруюто на един издател, че "вестниците не са за четене, а за продаване". 
Хванахме се, та прочетохме една, така да се каже, статия на председателя на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Във вестник "Труд".
Ето я статията тук, прочетете я, ако ви стигнат силите, и се върнете да я обсъдим, защото няма да я преразказвам - то и не подлежи на преразказ. 
***
Прочетохте ли я? Колкото сте прочели - толкова. 
Ако не сте разбрали много, не е беда - аз съм долу-горе запознат с темите, по които се вихри огнедишащият автор, но пак не успях да му проследя съвсем мисълта. 
И тук, читателю, искам заедно да направим един мисловен експеримент. 
Нека се поставим на мястото на клетия пиар, който е писал статията. 
Разбира се, тук разсъждаваме изцяло хипотетично, защото статията си има автор и дори може да допуснем обратната хипотеза - че г-н председателят на парламентарната Комисия по култура и медии си е написал статията собственоръчно. 
Това е напълно възможно, все пак авторът е именит мултифункционален културтрегер с огромни творчески и административни заслуги към отечествената и световната култура - защо да не може да напише една статия?
Напълно е възможно. Ала аз ви предлагам все пак да се поставим на мястото на клетника, който е писал статията по указания на автора. 
Това също е напълно легално средство и, както знаем от историята на литературата, например Александър Дюма е ползвал т.нар. "литературни негри" или "литературни роби" - хора, които пишуркат под указанията на автора, а той после минава с майсторска ръка и добавя блясъка в очите. 
И сега с всичките тези условности, нека се поставим за миг в кожата на клетия негър, който е писал статията на г-н Рашидов. 
Нека, както казват англоезичните, да му влезем в обувките и малко да ги подпетим. 
Какво представляват скръбният труд и черната робия на този окаяник?
Този човек трябва да изведе от бурния поток на Рашидовата мисъл някаква нишка и да състави "статия".
Аз например съпреживявам с клетия писател мляскането, пуфтенето, афекта, сквернословието и зачервеното лице на автора, който "диктува".
Прегръщам мислено този безименен труженик и мъченик, който се напряга с всичките си умствени сили да улови нишката на това, което би трябвало да е авторовата мисъл. Прегърни го и ти, читателю, не бъди коравосърдечен. 
Срамна работа няма, а когато работиш без публика, срамът вероятно изчезва почти напълно. Обаче каторжната мъка и умственото напрежение няма кой да ги отмени.
Аз съм убеден, че човек на такава служба освен другите задължения трябва и да се възхищава от творческия гений на Шефа. Абсолютно задължително трябва да му ходи на изложбите, да съзерцава шедьоврите му и да рови в главата си за живописни похвали, с които после и самият творец ще ходи да се хвали сам по телевизорите. 
И нека пак се върнем на работния процес по писането на "статия от Вежди Рашидов". 
Шефът мляска, пърпори и се горещи, бълва змии и гущери срещу стари и нови врагове. Мисълта му подскача от едно на друго, губи се в алогизми и безразборни псувни. Колкото повече говори авторът, толкова повече разширява бездруго неуточнената тема на статията. Успоредно с това пишурката не бива да забравя някакви задължителни послания, които авторът може и да не е продиктувал този път, но служителят трябва да се досети за тях сам.
От всичкия този материал, който можем да сравним със съдържанието на обърнато чекмедже, служителят-писател трябва да конструира грамотен текст и по възможност - някаква теза. Тезата не е съвсем задължителна, но е желателна, все пак работиш за велик човек и творец.
Ако всичко мине добре и статията има успех, служителят може да получи потупване по рамото или например целувка тип "уважавам те!"
С тая целувка Шефът си мисли, че позлатява пишурката, а на клетника малко му се повръща. 
Но не много. 
Всичко се изтърпява и с всичко се свиква, има даже хора, на които това им харесва. 
Има къде по-тежки професии.
Но все пак трябва да бъдем хора и да съчувстваме, макар че - за трети път казваме, напълно е възможно г-н Рашидов да си е написал "статията" сам. 

Към статията във в. СЕГА
ssto

 

Не всички думи са разбираеми, но има изненадващи попадения, звучащи като градивна самокритика:

"някакви културолози припшили си професорски звания"

Olvido

☺️☺️ "..авторът е именит мултифункционален културтрегер с огромни творчески и административни заслуги към отечествената и световната култура ..." Балев☝️☝️ ,браво - ех,че гадни емотикони  и няма протяжен смях 

ssto

 

 

"Спохожда ме и носталгия по онези „ранобудни“ студенти, които в дългия си сън се събуждаха единствено когато някой им плати порция яйца на очи за закуска."

 

- това не го разбрах! Имал е носталгия по "„ранобудни“ студенти"! По "онези"?

 

Върнах се няколко реда по-нагоре. Подозирах, че съм пропуснал завръзката - "Незнайно в какво бяха красиви, умни и талантливи плеяда „сладури“ с нежни души"

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Това някакъв  обикновен негър-пишурка не може да го съчини. Дори свръхнадарен също.  Прилича на оригинална мисловна салата от Веждю. 

ssto

 

Това:

 

"Едни младежи, които и едно дръвче не са посадили, обикаляха града и снимаха всяко камъче, само и само да дискредитират труда на много хора в столицата. И се пишеха за спасители на София за сметка на хората, които всеки ден работеха за този град. Е, те това се нарича агресивен паразитизъм."

 

Малко недоработено стои. За да бъде култово, трябва да се заличат излишните думи.

 

Така:

 

"Едни младежи, които и едно дръвче не са посадили, обикаляха града и снимаха всяко камъче ... Е, те това се нарича агресивен паразитизъм." - е по-добре.

ssto

 

"Тази група хора живее с мисълта, че са съвременните „солунски атентатори“, но тяхното оръжие, с което работят, е помията, с която заливат неудобните. А в такава битка с такова оръжие има само омърсени."

 

Звучи като деликатно предупреждение, че авторът  на статията не пада по-долу от "съвременните „солунски атентатори“" и владее тяхното оръжие също така добре. В резултат от такава провокация може да "има само омърсени" с "помията".

 

Бре, да му се невиди!

Този творец не работи само с кал и глина!

Ползва и други материали и изразни средства...

Подозирах го.

Брашпил

Тц, още от подзаглавието (Токсичната роля в обществото на „Икономедия“) става ясно, че статията не е писана от Веждю. Негърът пишурка* от Блъсковото школо не е толкова добър, защото е използвал лексика, фразеология и клишета, които са типични за доста по-младо поколение от Веждювото. Идиолектът на наемната пишурка е по-скоро моноглосен, а не полиглосен, какъвто се изисква за подобни "творчески" задачи.

 

* Би трябвало да се пише разделно, а не полуслято, г-н Балев, освен ако не искате да го членувате "негър-пишурката".

Иво Балев
Коригираме се веднага.
maestrata

Вече има и негри-компютърни програми!И на тембър го докарват.Нооооо Веждю е непоФторим!Хвала!👹

ssto

"Сплотени като секта в името на парите, изпълняваха мръсни поръчки и пишеха Черната книга срещу българското правителство, единствено с цел да се докопат до властта. И тези глъчки спират, когато авторите са вече на държавната ясла."

 

Тези спомени ни връщат в 2009 год.

Помним какво обещаваше ГЕРБ и с какви лъжи обра протестния вот.

Сега  научаваме още за мотивите и средствата им.

 

Заинтригува ме поредното самопризнание за "мръсните поръчки" - не за първи път споделят как е финансирана ГЕРБ в началото. Само за насрещната престация още липсват самопризнания, но и така се вижда каква е била.

ssto

"Еректирахте и злорадствахте над всичко, което преживявах, без да имам никаква вина."

 

...!!!

Народе ????

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Защо не бях поет

поет като Пишурката

да напиша ода

на баба ми за хурката?

В туй  балканско хайко е казано всичко-пишурките не са способни да изпитват мъка, тъгата поради мизерният хонорар е друго чувство.

Google

Г-н Балев,

Вежди поне казва нещо, а Вие нищо.

Хумангоид

То си и личи по коментарите; което е здраво - здраво е.  Сега... вземам да се чудя, обаче - да чета ли онова в линка, или да не го? (Тука има пауза около 6 минути). Прочетох го. А тука има псувни, три минути без скоби. Съветвам Вежди да помоли четящи хора да му разкажат последната дума на Кеворкян по темата, щото много се е объркал като го пришива в оня списък, че и Жени Марчева в съседство. Пък иначе - това го е писал оня от "Монитор", май единствения, който пописува там. "Монитор"... баси, и тоя вестник го купувах някога. "Труд" също. Поток на мисълта: някой, който е чел двата тома на "Лъжата...", Тошо Тошев, през 2000 година, дали е можел да предположи, че Спас Русев ще бъде принуден да стане собственик на футболен отбор? Елементарни ДНК изследвания могат да потвърдят теориите за конспирации, но и без тях, с възрастта, приликите вече изпъкват очебойко.

Стоф

Не е за вярване Веждю Радишов да е писал сам статиоподобното оплакване. Не може обаче и да се отрече, то напълно отговаря на същността му.

Емил75

Площад Славейков, подайте оставка и освободете истинския Площад Славейков от себе си. Вие сте срам и позор за великия поет.