Quantcast
МОН предлага смесен блок от занималня и редовни учебни часове | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

11 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МОН предлага смесен блок от занималня и редовни учебни часове

Смесени блокове в училище, в които да се провеждат както редовните учебни часове, така и часовете за самоподготовка и отдих от занималнята. Това предлага просветното министерство с промени в наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование. Целта е целодневната организация на обучение да се оптимизира и да стане по-гъвкава.

В момента тя е слабо регулирана, като часовете в занималнята условно са разпределени така - 2 часа за самоподготовка, 2 часа за дейности по интереси и 2 часа за спорт. В бъдеще обаче те ще могат да се смесват с редовните учебни часове, във времето, отредено за тях, ще може да се организира и обучение за преодоляване на обучителни затруднения, с няколко учители и др.

Както и досега, до 15-и септември всяко училище ще трябва разработи годишна програма за целодневната форма. В нея обаче ще трябва да са включени седмичния и дневния брой часове за групите за всяка от дейностите от целодневната организация на учебния ден (те ще се определят за месец напред). Вместо сутрин редовни часове, а следобед занималня, занапред школата ще могат да избират и втори вариант - смесен блок от учебни часове по училищния учебен план и такива по самоподготовка, организиран отдих и занимания по интереси. Така, ако сутрин децата имат 2 часа по математика, третият им час ще може да бъде именно за самоподготовка и упражнения, т.е. няма да чакат да дойде следобед, за да си напишат домашното в занималнята, а ще могат да го подготвят веднага след редовните часове.

Според председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов промяната е добра и навременна, като самият той ще я изпробва в своето 119-то училище през предстоящата учебна година. "Първите два часа учениците могат да имат български език, след което веднага да имат час по самоподготовка, в който да упражнят новите знания и да напишат домашното си", дава за пример той. По думите след това програмата може да продължи с ненатоварващи предмети като музика или технологии и предприемачество. След обяд пък, когато учениците са хапнали и отпочинали, може да имат два часа по математика с един час за самоподготовка. "Така всички ще са написали домашните си в училище и няма да се налага да пренасят допълнителна работа у дома", смята Стаматов. Новата форма няма да е задължителна, но той ще я препоръча на всички в първи клас, където според него именно ще се видят предимствата й.

Проблем обаче би възникнал при родителите, макар и малко на брой, които не желаят децата им да ходят на занималня. Досега те ги вземаха от училище веднага щом приключат редовните учебни часове, но занапред ще трябва да ги оставят от сутрин поне до към 16 часа. Който не иска целодневно обучение, ще може да го откаже, тъй като то не е задължително, т.е. ще може да вземе детето си на обяд. В този случай обаче ще трябва сам да се погрижи за обучението, което детето му ще пропусне следобед. "Този вариант е много по-гъвкав, надявам се, че родителите сами ще се убедят в ефекта му, след като децата им се прибират у дома, за да играят, а не за да доучват и пишат домашни", смята Стаматов.

 

ВЪЗМОЖНОСТИ

Смесеният блок няма да е задължителени, а по желание на учебните заведения, като той ще може да включва последователно редуване на един или два задължителни и/или избираеми учебни часове по даден предмет с един или два часа по самоподготовка по същия учебен предмет и/или за занимания по интереси, предлага още МОН. В тези случаи заниманията по интереси следва да са в тематично направление, свързано със съдържанието по учебния предмет. Ако дадена паралелка се дели на групи по учебен предмет, то тогава ще може заниманията по интереси и по самоподготовка по групи да се провеждат едновременно. За всяка група освен това ще може да бъде определен различен седмичен и дневен брой часове за дейностите по самоподготовка и отдих, както и различен вариант на съчетаване с учебните часове от училищния учебен план.

Веднъж седмично разпределението на броя на часовете - както редовни, така от занималнята - ще могат да се променя след установена потребност на учениците от групата за целодневна организация на учебния ден за подготовка за класна и/или контролна работа, за участие в състезание, олимпиада, междуинституционална или друга изява на учениците. В тези случаи ще е допустимо преразпределение на учениците в групи съобразно техните потребности и интереси. При мотивирано писмено заявено желание на родителя детето му може да не участва в една или две от определените от училището часове и дейности в определени дни.

 

ИЗПИТИ

С промени в друга наредба - тази за оценяването на резултатите от обучението на учениците, пък се регламентира възможността за интегрални изпити в края на 4-и, 7-и и 10-и клас, която вече бе обявена от МОН. Изпитите при националното външно оценяване "може да се провеждат и под формата на тестове, които интегрират няколко учебни предмета", пише в проекто-промените. В тези случаи преди началото на годината министърът на образованието ще определя със заповед учебните предмети, които ще участват интегрирано в националното външно оценяване за съответната година, както и формата на конкретния тест. Идеята е изпитите след тези три класа да проверяват интегрираните компетентности, т.е. в НВО-то по български да се включат задачи от областта на обществените науки, а в теста по математика - задачи от сферата на природните науки. Очаква се интегрираният тест да се въведе от 2022/23 г.

Още за промените в другите наредби, които планира МОН, четете тук.

 

Към статията във в. СЕГА
SvSophia
снимка на SvSophia

Единствената оценка, която мога да дам на ентусиазираните реформатори, на министерството, министъра, замовете му и цялата му орда от чиновници и съветници, се вмества в следното просто пожелатено изречение:

@@ @@ @@@ @@@@@@@

nebenebe

Разбрахме. И как ще стане това?

Рени Ангелова

По голяма каша ще настане. Без оформена концепция, без уточнени програми....Не ми се мисли за последиците от поредния експеримент

редник

@@ @@ @@@ @@@@@@@

 

Ах, SvSophia,

 

Вие гледате в бъдещето и оставяте кодирани предвиждания, които само бъдещият суперкомпютър може би ще успее да дешифрира...   

Предводител нa ...

Човек и добре да живее, в един момент решава, че обитава Края на Историята.

А, да, и че му е порасналa мъжка пръчка, както казват маджарите.

редник

...родителите сами ще се убедят в ефекта му, след като децата им се прибират у дома, за да играят, а не за да доучват и пишат домашни", смята Стаматов.

 

Какъв иноватор и дримър живее между нас...

То сигурно е интересно и кариерно полезно да се правиш на интересен, но за 5-6 хиляди деца всяка година няма места места в детските градини, а повечето училища са на 2 смени - от 7.30 до 19 ч...

Антей

 

Всички в МОН - идете сами да се гръмнете!

 

Защото създадохте непростима неграмотност у българските деца в 21-ви век!

 

Децата не различават литър от километър, чух онази вечер експертка да обяснява защо са ниски резултатите.

 

Разболяхте децата с неразбираемо учебно съдържание!

Затъпяват, защото не разбират това, което четат.

Никой не го разбира!


Друга експертка проф. в БАН, по радио Христо Ботев, изумена анализираше учебника по български език за 5 клас, в който децата учат някакви морфемо-синтактични незапомнящи се глупости. 

 

И каза професорката - това знание не им нужно в 5 клас - нито го разбират, нито нищо!

Но затормозява децата.

Издателката на учебника от издателство не знам си кое, обяснила, че така е преценила?!?!

 

Нямам нерва да анализирам тази поредна реформа иновация на даровитите чиновници в МОН, но 

 

ако не въведете спешно

 

ЕДИННА система върху учебното съдържание по всеки предмет -

 

едни и същи учебници в цялата държава България по всички учебни предмети 

 

и одобрено от поне 50-тина наши учители, професори, учени -

 

всички в МОН идете и сами се гръмнете!

 

Това ли е демокрацията - да дадеш на 100 издателства да издават учебници и да пишат "каквото си искат" из тях и да тормозят децата ни?

 

Това ли е демокрацията -   за демократично образование от 100 вида учебници, която пълни червата на егоистите издатели и съставители, и прави НЕГРАМОТНИ децата ни?!

 

Имате ли съвест всички в МОН - тези неграмотни деца, утре ще са родители?!

След 30 години какви хора ще живеят на територията България?!

 

То бива и бива съсипване, но за децата е непростимо!

⚠️

 

редник

То бива и бива съсипване, но за децата е непростимо!

 

Няма съсипване, което да е простимо! 

За съжаление - липсва гражданско общество...

първолета

"Първите два часа учениците могат да имат български език, след което веднага да имат час по самоподготовка, в който да упражнят новите знания и да напишат домашното си", дава за пример той. По думите след това програмата може да продължи с ненатоварващи предмети като музика или технологии и предприемачество. След обяд пък, когато учениците са хапнали и отпочинали, може да имат два часа по математика с един час за самоподготовка. "Така всички ще са написали домашните си в училище и няма да се налага да пренасят допълнителна работа у дома", смята Стаматов.

1. Какво означава 2 часа по български език? Два часа преподаване на нов учебен материал? С терминология от вуз? И това за учениците от малките класове? Ненормални...
2. Каква самоподготовка  в класна стая с 25 ученика? Учителката ще се занимава с всяко едно дете отделно? Ми обичайната практика е учителката да напише домашното на дъската и да изкомандва: "Преписвайте!"

3. След обяд ще се учи математика? Абе, имате ли представа въобще от способност за концентрация на малки деца?
Аре улево, реформатори! 😠
ПП Като се има предвид, че учителките от занималнята са различни, ще ги накарате да идват на училище 1 час преди обяд, после един-два часа след обяд? Ще стане... Освен ако целта не е да се посъкратят щатовете на занималнаджиите.

silvena stavreva

Текстът на статията в голямата си част е преразказ с разсъждения. Надявам се, че е добросъвестен. Ако наистина Стаматов е казал всичко това точно така, то той, играейки говорител на МОН, проявява недопустима арогантност. Като председател на Съюза на работодателите в системата на средното образование той би трябвало да бъде страна във възможни преговори, а не Матросов на министъра и калинките му. Все още в учебните планове съществуват видове подготовка - задължителна, профилирана, сип, факултативен предмет. МОН и директорите са длъжни да осигурят покриването на задължителната подготовка. Как си позволява Стаматов да твърди, че който не иска занималня, ще си самообучава детето?! Тази позиция по същество е изнудване на родителите и нарушаване на правото им на свободен избор. Зад нея стои отколешната идея на ултралибералите за унификация на новите поколения. По същия начин звучи и необходимостта родителите да заявяват писмен мотивиран отказ, когато не желаят детето им да участва в допълнителни дейности, организирани от училището. Всеки родител е длъжен да осигури редовното присъствие на детето си по време на учебните занятия. Никой не е длъжен да изпраща детето си на каквито и да е други занимания и никой няма право да му вменява такова задължение. Твърде самонадеяно е от страна на Д. Стаматов да обяснява кое е добре за родителите, нарушавайки основни положения на законодателството. А как ще бъде организиран работният ден на учителите? Ако посочените промени се въведат, учителите в училищата на две смени ще трябва да прекарват 10-12 часа в училище заради "дупките" в програмата си, без обаче да имат осигурено лично работно място, без свой служебен компютър, но изложени на постоянен шум и още по-голям стрес. В заключение: поредната порция глупости с източник МОН. Мисля, че родителите и учителите най-после трябва да се обединим и да протестираме срещу отвратителния чиновнически натиск, на който сме подложени в последните години.