Quantcast
Проф.Минеков: Трябва да извървим пътя до Велико народно събрание | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

178 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Проф.Минеков: Трябва да извървим пътя до Велико народно събрание

„Ние, гражданите, сме тези, които трябва да срутим тази система. Разходките по паветата са безполезни и успокоителни за управляващите и г-н главния прокурор. Няма да бъде по този начин... Протестът трябва да бъде едно ясно явление, до момента, в който постигнем основните три цели, които сме поставили: оставка на главния прокурор, оставка на правителството и Бойко Борисов, нови честни избори, което е изключително важно. И след това да се извърви внимателно един път и стигнем до Велико народно събрание - трябва да променим конституцията. Явно, че тя беше написана грешно."

Това каза пред БНР проф. Велислав Минеков, един от организаторите на антиправителствените протести. Вчера той и другите двама организатори, от т.нар. "Отровно трио" - Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, обявиха, че от понеделник ще се премине към гражданско неподчинение и блокиране на Народното събрание, държавни и общински сгради, което е "последната възможност да се изгонят управляващите".

Първата проява е насрочена за утре в 7 ч., когато в парламента ще започнат дебатите по внесения от БСП вот на недоверие на правителството. Тримата организатори започват и записване на граждани, съгласни да се включат в стачни действия под наслов "За защита на демокрацията".

Пред БНР днес проф. Минеков нарече смешни твърденията, че участващите в протеста са купени. По думите му, на площада са хора, лично засегнати:  

„Става дума за лично чувство, не са партийни причините. Огромната част от протеста е от много млади хора. Те не знаят какво значи комунизъм, не вървят старите лозунги. Те са деца на компютрите, това са високообразовани хора, които виждат какво става, те го сравняват с това, което са видели в чужбина. Виждат, че това е ненормална държава, че наистина държавата се управлява от шайка. Голямата част от тези хора не знаят какви хора са в парламента, какви партии има. Те знаят едно - че това което се случва е огромна нищета, че трябва да се премахне цялата тази бандитска система колкото може по-скоро, ако те искат да имат нормално бъдеще. Затова са там..."

Според проф. Минеков „всичко, което се изсипва като обида срещу протеста, се превръща в похвала."

"Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран", каза още Минеков.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Rendeto

Конституцията, конституцията трябваше да се промени още преди 10 години ....

Ама тогава целия политически елит, с малки изключения беше против.

Искам обаче някой да обясни съвсем ясно - какво ще се сменя в тая конституция? 

Не всички сме учили право, някой сме си прости системни инженери.

 

Хулиган

...трябва да променим конституцията. Явно, че тя беше написана грешно."

Колкото и правилно да се напише следващата, когато я четат като дяволът евенгелието, резултатът ще е все същият.

Великобритания няма конституция, а полицаите там и досега ходят без оръжие.

Въпреки това мафията е в миша дупка.

Явно другаде са дефектите...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/17/modnite-shivachki/

Български Аborigine

КОНСТИТУЦИЯ
Глава първа
ОСНОВНИ НАЧАЛА

Чл. 1.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.


(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Michael
снимка на Michael

Принципно правната система у нас е на теория прилична. Конституцията има трески за дялане, но това е доста субективно, ако се сравни с ролята на конституциите по света. Аз също не съм правист, но поназнайвам това-онова (не от хубаво), чел съм доста излияния на светилата в областта и не виждам нищо кой знае колко сложно, поне от гледна точка на компютърджия - ние се плетем ежедневно в доста по-забъркана материя и не сме само ние - инженери, специалисти от природните науки и доста други, имат капацитета да се оправят в правото при достатъчно желание (или принуда). Проблемът е, че в нашата работа винаги преобладават фактори независими от човека и въпреки срещащите се във всяка област залитания (понякога доста масови) в крайна сметка надделява някаква логика, която е извън нас и съответно ония, които я следват, а не тези, които я заменят трайно със заблуди и мода. Правото е преди всичко нещо, което борави с човешки отношения и отклонението от логиката и дори от Закона може да спряно само от хора. Механизми за това има, но тъй като зависят от човека, те са подвластни, както на корупция, така и на постепено изкривяване от най-различни фактори - не задължително преднамерено. 

 

Един от сериозните проблеми на правото (и то не само у нас) е откъсването му от гражданите и превръщането му в материя за тесни специалисти. Ще дам един конкретен пример - понятието "недопустимо решение". Зад него се крие пренебрегване или директно погазване на Закон или закони от съда, но понеже неговите решения (на съда) трябва да са обвързващи тия чесно незаконни решения трябва да се изпълняват, докато заинтересована страна не положи специални усилия да докаже тяхната "недопустимост". Конкретната процедура зависи от подробностите, но съдът произвел "недопустими" решения не носи отговорност за нарушаване на Закона равна на тая на гражданите, а каквато носи, зависи от ината и постоянството и възможностите (като материални, като време) на последните, за да се преборят за установяване, че нечия работа е опропастила живота им (както често е случая). 

 

Зад правни философии, често пъти се крие свободия дадена на орган (съда), която е неадаекватна на начина, по който се определя неговия състав, мери изпълнението на служебни задължения и т.н. Някои страни избират съдии, но това е несериозно, несериозно е обаче и това у нас - дипломи се издават от кого ли не, институциите се попълват от конкурси, които обществото няма как да наблюдава ефективно и отговорността носена после е доста размита (най-меко казано). Ако погледнем назад, дори по времето на социализма, контролът върху работата на съда е бил по-гарантиран от сега, не помня как се казваше органа, но имаше такъв и той се занимаваше с преглеждане на работата на съда и откриването на нарушения водеше до наказания. Многото инстанции гарантират, че подкупите не са ефективни в по-малките случаи и че работата на един състав може да се "оцени" поне в спорните части от друг. Погледне ли човек в прашните папки, ще види как това не е достатъчно - съставите съвсем редовно пренебрегват сериозни части от материалите по делата, дори когато сами те са ги поискали и постановяват решение "някак си от нищото", често не си дават труда да бъдат арбтър (в гражданските дела например) и решенията им изглеждат като на къдии, а не като на съдии. В провинцията това е най-често съпроводено и от недоказуем натиск на местните "силни" (които и да са те), но и в София това не липсва - достатъчно много решения на съда не се обосновават детайлно извън правната материя, а тя има смисъл само, ако се приложи към малките неща като становища по показания, документи и т.н. - все неща, които често остават "пропуснати". Не мога да разкажа историята толкова накратко, а и не пожелавам на никого да се запознава с подробностите по принуда, но как една Конституция ще поправи това?

 

Ако имате представа от здравната система на Щатите, в нея можете да намерите една възможна идея, която е по-приложима към правото (нашето, не тяхното), отколкото към здравеопазването. Това е детайлното описание на всичко с кодове и процедури и задължение работата по тях да се опише по всяка точка без пропуски. Това би предпазило съдии от натиск и би извадило наяве ония, които пропускат детайли, за да произведат поредното "недопустимо решение", което обаче е задължително, докато не се намери начин да се обори (което не винаги е постижимо). Възможни са и други решения - наказания, възнаграждения и т.н., но при повечето от тях само се изострят отношенията между съдиите, нещо не много хуманно, докато вкарването на работата им в детайлно (защо не електронно)  следвани процедури по кодове и точки би било много по-неутрално и ефективно, нима има значение, че в чужбина не е приложено в толкова крайна степен?

Дежурния

Нека без милост, без пощада

сринем старий, гнилий строй!

Светът на нази днес се нада,

напред в решителния бой!

nafta

Този парламент е напълно ненужен.

Ако ще свиквате ВНС, този парламент ви е абсолютно нужен. Освен ако не искате първо предсрочни избори за обикновено НС и впоследствие новото НС да работи за свикване на Велико. Другото е хараламбене по темата. Въпреки, че наричате хората на улицата "излишни".

Колкото до честни избори с гласуване по пощата... Айде по-сериозно!

Сократя

Разходките по паветата са безполезни и успокоителни за управляващите и г-н главния прокурор.

😁

Slava
снимка на Slava

Този е един от триото отровни "лидери" на протеста и не знае за какво говори. Не е изненада, че протестиращите не знаят срещу кого протестират.

 

Те са деца на компютрите, това са високообразовани хора

 

но не знаят кои са партиите в Парламента😲

noooo1

Основната цел на протестите трябва да е сваляне на мафиотското управление, като Каскета да се счита за част от него. Разводняването на исканията е само в ущърб на протестите.

wreckage
снимка на wreckage

"Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. Нужно е дистанционно гласуване, дори гласуване по пощата, машинно гласуване. От това ги е страх, защото само тогава вотът не може да бъде контролиран", каза още Минеков.

тоя парламент е нужен, за да осигури част од условията, при които ще се състоят изборите за следващия парламент. Од трите сорта гласуване, само машинното може да се реализира при сега действащата интерпретация на тайната на вота. Тоя парламент може да гласува законодателството, задължаващо изпълнителната власт спешно да се заеме със снабдяването с машини за гласуване, обучението на членовете на комисиите и прочие привеждане ф ред на целата инфраструктура и логистика на изборния процес.

 

За промени ф конституцията ВНС не ви е неопходимо. Треат ви 2/3 од гласовете на депутатите. Само хора, на които им е ноо широко около врата, биха напраили ено ВНС, което да се занимава с писане на нова конституция. Не съм сигурен, доколко идущите не знам колко години ще са потходящи за тоа сорт литературни занимания. Чуми, икономически кризи, климат...теа работи традиционно пречат на Процеса На Изработка На Чудна И Най-Прекрасна Нова Конституция.

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

За промени ф конституцията ВНС не ви е неопходимо. Треат ви 2/3 од гласовете не депутатите. 

Зависи от промените. 

Има конституционни промени, които не могат без ВНС. ВНС требе да се събере най-малкото за да промени постановката, че за тях е необходимо ВНС и да премахне изобщо животното "ВНС" от Конституцията. 

 

От друга страна, подозирам че няма широка обществена подкрепа за конституционни промени. 

 

wreckage
снимка на wreckage

Така е.

Лично аз иам огромни съмнения по одношение на неопходимостта од нова конституция. Определено има неопходимост од парламентарно мнозинство, изградено върху съгласието, че така повече не може и дайте да видим как да напраим игрището годно за мачове между леви и десни.

 

 

НЕРВЕН

Това е резултатът от един пропилян 14-ти Декември.Преди много години...

nafta

Записването за революция по интернет ли ще бъде?

BL.N.Lmt

🇧🇬Протести 24/7🇧🇬
🐾Здраве не се продава пакетирно, протеста е срещу "полицейският безпредел" нека разумът, добрата организация, и дългът за безопасноста на Протестиращите бъде основно право на протеста🇧🇬

🐾
Оставка на Б.М.Борисов, правителството, и управляващото мнозинство, Оставка на главният прокурор Гешев 🏴‍☠️🇨🇩☕️

🇧🇬 Извънредни Парламентарни Избори сега🇧🇬
 

риболовец 5

   Като напишете нова конституция, мен как ще ме отучите да крада?

   Умен съм, образован съм, все ще намеря някоя дупка.

   

  А 80% от тези на площада са заради такива като мене.

   

  

Дежурния

Тоя парламент може да гласува законодателството, задължаващо изпълнителната власт спешно да се заеме със снабдяването с машини за гласуване, обучението на членовете на комисиите и прочие привеждане ф ред на целата инфраструктура и логистика на изборния процес.

Законодателството за масово снабдяване с машини за гласуване и свързаните неща е прието (апропо, идиотско е по мое скромно мнение). На Временното Правителство остава само да го изпълни и то в срок "до два месеца" от прекратяване пълномощията на сегашното Народно Събрание. 👀

wreckage
снимка на wreckage

од показанията ти оставам с фпечатление, че гербаджиите не сте си мръднали пръста да изпълните вече прието законодателство. 

 

Не съм изненадан.

nebenebe

Трябва да има някъде да се изхвърлят машини за гласуване. Ще ни излезе без пари. 

Асол
снимка на Асол

Този парламент е напълно ненужен. Вотът на недоверие е безсмислен. Трябва нов парламент, нови избори, но честни. 

Тва са тежки глупости и аре по-кротко с "лидерството"! Не може да ревеш за законност и да газиш законите! Този парламент трябва поне да МУ приме остафката, ако сикаджията реши да я даде. Опичайте си акълите и разкарайте берберянката, която както и други подобни демократе взе, че се сетИ да се довлече, га лавината беше тръгнала. Нали не искате някой да си помисли, че каните да се гушнете отново с НЕГО!? 

Това ГО написах, защото знам, че четете по форумите. Има три искания

1. Оставка на НЕГО и правителството МУ

2. Оставка на Гешеф

3. Предсрочни избори

 

Дотук! Другото е самодейност

риболовец 5

   "разкарайте берберянката,..."

 

  Но не пипайте Мая и другите.

nafta

Съмнявате се в знанията и щенията на организатора на спонтанния протест? Професор е, все пак. Утре ще се отречете и от адвоката, и от фалшивия новинар. Не може така!

Асол
снимка на Асол

Мая не се е набутала по трибуните да дава тон за песен. Като толкова е отрвратена берберянката да си марширува кротко като всички останали. Недей да се правиш на улаф! Като ви е толкова зор за държавата ни се озаптете малко и може и да влезете в парламента

Кара Колю

Ъх... те ут толкуз Генерални Секретари на БСП(к) се отрекоха, че у някакъв си професор ли? Само почакай 😁

Дежурния

Въх, аз за момент си представих, как наша Асол гушната с Юлето Берберян свалят Тиквата, пък после да става каквото ще- 👀

Кара Колю

Аашкоолсун Велиславе👍 Так держать 👍

Никви събрания - ни Народно, ни Вечè, ни Преторианско...

П.П. До кът' моиме... до кът' сме живи - ще протестираме... и протестирането - при таа безработица - е достойна професия 👍

fractal
снимка на fractal

Трябва да се направи задължително гласуването

За това народно събрание са гласували 40% от гласоподавателите и българския народ не е представен изцяло 60% не са гласували затова има и протести

В парламента трябва да има 96 депутата

 

nafta

Гласуването Е задължително. Сега. В момента.

Минувача
снимка на Минувача

Блокиране на обществените сгради.

Означава ли това, че както всеки ден, ще започнат от президентството?

 

nebenebe

Тоалетните трябва бъдат достъпни. Важно е.

Страници