Quantcast
Втора пандемия – в сянка | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Втора пандемия – в сянка

„Забелязвате ли, че хората в цялата страна започнаха да избухват за дреболии или без причина? Хората стават агресивно гневни дори за много обикновени неща и никога не знаеш кога някой ще изригне.“ Тези думи не са писани за България. Въобще нито дума в следващите редове не е писана специално за България. Но ако откриете прилики и аналогии – не са случайни, напротив. Просто имаме същите симптоми, като всички страни и краища на света. Бележката, с която започнах, е на колега, финансов анализатор от САЩ. Не го цитирам по име, защото бърза справка показа, че същата констатация за последните няколко месеца са публикували стотици автори от всякакви националности. Интересно е, че обръщат внимание икономистите и хора от бизнеса – защото чустват тежките последствия и се тревожат, а социолози и психолози не са ни обрадвали с изследване. Всеки ще забележи симптомите. Изненадват разпространението, честотата и интензитета им. Очевидно

върлува непозната болест,

по стара традиция на икономистите ще я нарека „пандемия в сянка“. Ние така наричаме процесите, които не разбираме, и даже не можем да установим – „икономика в сянка“, „банки в сянка“, „сенчести пари“, „заетост в сянка“. Не съм сигурен дали и „пандемия“ е на място в случая. Струва ми се - да, тази гръцка дума идва от „пан“ (всички) и „демос“ (народ), т.е. заболяване, от което страдат всички хора, целият народ, всички народи. Само дето страданието, за което говорим, не е телесно, а душевно. Всички пандемии, заливали света, са били все заразни, инфекциозни болести. Новата болест на психиката не знам заразна ли е, не я ловят ПСР тестове и няма шанс да бръкнеш на човека, примерно в носоглътката, и да познаеш болен ли е вече или още не. Със сигурност

скритата пандемия не е продукт на коронавируса,

най-малкото защото се появи поне година преди изобщо да чуем за (този) коронавирус. Все пак има показатели, които дават представа откога и с каква скорост се разпространява. Вземете броя на дулата и количеството боеприпаси, купени от американците и ще уловите проникването на болестта. Не можем да изолираме вирус, който я причинява, но можем ясно да посочим причината, която я поражда. Това е хаосът, който се шири и обзема света и най-вече неговата продуктивна сфера - икономиката. Доколкото и вирусът К-19 усилва хаоса, той е катализатор на пандемията в сянка, но не и първопричината. Също като К-19, скритата пандемия не е първа от своя вид. Онези, които не четат числа и графики по занятие, могат да разлистят Драйзер и Керуак, ще намерят точни описания и обяснения за уврежданията, които стопанският хаос причинява на огромни части от нацията.

Нарастването на риска е причината,

която лишава хората от сетивата им за посока. Увеличеният риск поражда страх. Човек има нужда от сигурност, от яснота и правила, за да разбира (или поне да мисли, че разбира) света. Той има нужда от сигурност и тренд, позната посока, в която се движи. Особено в бизнеса, защото трябва да може да предвижда и пресява, за да взема разумни решения, но и за да предусеща и оценява, значи да антиципира възможностите и опасностите. Така работи пазарът. А когато стопанството е обхванато от все по-деструктивен хаос, ако е поставено с главата надолу, защото са обърнати посоките, тогава пазарът все по-трудно работи. Какво друго, освен обръщане на посоките е да наложиш отрицателна лихва? Вместо да носи доход и да нараства, натрупаният капитал носи загуби. Това е все едно да накараш всички компаси вместо към север да сочат юг. На навигатора му иде да се гръмне, а капитанът хвърля боб, за да налучка посоката. Моряците в трюма може и да не работят с компас, със секстанта най-много да си прескрипят пръстите, обаче корабът се лута, палубата са клати застрашително и страхът

стиска здравеняците за гушата,

ама извътре. Иначе навън избива в гняв и умопомрачение. Никой не вярва на навигатора, всеки крещи, че иска веднага да стъпи на здрава, сигурна и плодородна земя – и всички сочат в различни посоки. Но са единодушни, че не щат повече така, и в пристъп на агресия най-много да набият боцмана, да хвърлят капитана в океана или сами да скочат зад борда. Така са се появили призрачните кораби без екипаж, сами плуват, празни. Има вече такива призрачни държави, стават повече.

Понеже капитаните на европейската армада все по-болезнено усещат несигурността в мрака на хаоса, който до голяма степен сами предизвикаха, сега се карат и боричкат, но в паниката си все по-трудно успяват да държат стабилен курс и да водят корабите. Опитват се да успокоят екипажите, като обещават по-щедри порции, но хора, обхванат от страх и несигурност нито от обещания за пари се блазнят, пък и апетит губят. Само политик без грам идея за финансите може да си въобрази, че хаос и риск се гасят чрез обливане с пари. То е като да пиеш белина срещу корона. Напротив, ако не е логично и твърдо управлявано, обилното, особено дългово финансиране, само ще увеличи риска, вместо да намали несигурността. Защото ерозира правилата и променя стопанските пропорции и пазарните тенденции, сиреч клати кораба, не го удържа. Най-лошото е, когато погазят всички правила и подритват самите факти – вземат ли да спорят 5 повече ли е от 8 и всеки да измисли своя таблица за умножение. Тогава стопанството започва да се разпада. И като стане най-страшно, се ражда

копнежът към здрава ръка,

да наложи стабилност, с шамари и с ритници, с Шуцщафел, но да има сигурност, ако ще дажбата купони да падне под хляб и четвърт седмично. Защото стабилност е едничкото лечение за пандемията в сянка, дето мори света. Не растеж, не иновации, а стабилност. Растежът идва после, но в хаоса – никога. Дори с цената на дълбок спад и мизерия, но да има ясна посока и сигурност! И това не зависи от богатството на народите. Даже обратно, в стопанската пандемия богатите плачат повече (по същата логика, че в един и същи порой слонът повече се мокри от мулето, гърбът му е по-широк). За невярващите добро четиво е стопанската история на Европа от 30-те. Вижте за Ваймарската република. Ваймар е чудно градче в Тюрингия. Най-известният хотел там е „Слонът“ (Elephant – на исторически хотел и правописът му стар) на Пазара, където сваляли властта. Властта взели и на Слона отворили специален балкон към Пазара. Долу победилият народ пеел „Lieber Führer, komm heraus aus dem Elefantenhaus“. И често Той излизал, понякога пращал други. Повечето триумфирали от този балкон след десетина години ги обесили в Нюрнберг, на 200 км южно от Слона.

Към статията във в. СЕГА
ssto

Философско звучене има това съчинение. Очакванията ми бяха Хърсев да развие темата с повече икономически термини, но резултатът очарова.

 

От 200-300 години и особено много в наше време основните функции на парите вече са други. Те все още са средство за размяна, разчетна единица и средство за натрупване, но вече са и основно средство за управление на обществото и за упражняване на власт. Възложени им бяха несвойствени функции и тази авантюра доведе до увеличаването на хаоса в обществените взаимодействия.

 

Това е същото, както в един организъм да се очаква кръвоносната система да мисли и не само да се вярва, че може да го направи, но този организъм и да избира посоката си на развитие и да гради бъдещото си според показателите на кръвната картина.

 

Атрофията толква е напреднала, че ще бъде чудо ако масовото съзнание възстанови  функциите си.

ssto

Човек има нужда от сигурност, от яснота и правила, за да разбира (или поне да мисли, че разбира) света.

 

 

Човекът има нужда да вижда в бъдещето и колкото по-надалече, толкова по-добре. Вероятно икономическа роля имат и врачките, но само познаването на природните закони осигурява този талант.

 

Човекът има нужда и да прави бъдещето си. Грешката му е, че си въобразява, че неговият живот е негов проект. Процесите на разделяне с тази илюзия наричаме поумняване и помъдряване. Нейно място се измества от представата, че всичко се подчинява и се регулира от природни закони. Тяхното опознаване е наука, а тяхното прилагане е икономика и двете се сливат в едно функционално цяло. Като знае какво и как регулира промените, човекът може да се намесва и да ги управлява.

 

В мъдрите книги е неписано, че Бог е любов и закон. Затова формулата „Господи, да бъде волята ти!“, всъщност има академичен, а не религиозен смисъл.

ssto

Само политик без грам идея за финансите може да си въобрази, че хаос и риск се гасят чрез обливане с пари.

 

Това прозрение е основната, определяща характеристика на стария управленски модел.

Новият неизбежно и сигурно ще постави парите на мястото им.

 

Justinian2
снимка на Justinian2

Със сигурност

скритата пандемия не е продукт на коронавируса,

 😹Нищо общо даге ! Де ви копат такива анализатори ?

Lucius Fer St. Ana

По-скоро Стайнбек, "Гроздовете на гнева", "За мишките и хората". Керуак е гуру на бийт поколението, поколението, направило преход към хипи и контракултурата, не по-малко агубено от изгубеното поколение. Но какви таланти, дявол да го вземе. Всички се крепим на бума и разкрепостяването на 50-те и 60-те години...

Памфуций
снимка на Памфуций

Керуак е гуру на бийт поколението, поколението, направило преход към хипи и контракултурата, не по-малко агубено от изгубеното поколение. 

Но също и поколение, родено и израстнало в Голямата Депресия. Не ти ли е правило впечатление колко често връща лентата към онова време с думите на различни персонажи в "По Пътя"? 

NEM2

Добър анализ. Но има по-дълбоки причини от икономическите. Следва откъс от последната президентска реч на George Washington: "...Of all the dispositions and habits which lead to political prosperity, religion and morality are indispensable supports. In vain would that man claim the tribute of patriotism, who should labor to subvert these great pillars of human happiness, these firmest props of the duties of men and citizens. The mere politician, equally with the pious man, ought to respect and to cherish them. A volume could not trace all their connections with private and public felicity. Let it simply be asked: Where is the security for property, for reputation, for life, if the sense of religious obligation desert the oaths which are the instruments of investigation in courts of justice ? And let us with caution indulge the supposition that morality can be maintained without religion. Whatever may be conceded to the influence of refined education on minds of peculiar structure, reason and experience both forbid us to expect that national morality can prevail in exclusion of religious principle..."

pepelotrozy

Спазваето на дистанция и хигиена напълно ме задоволява и не предизвиква у мен протест, а облекчение. Това би трябвало да бъде сгил във всяко цивилизовано общество. Нека простаците се куктивират и най-после се превърнат в хора.

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

и всеки да измисли своя таблица за умножение

 

Не всеки - само някои. Вече са я измислили и анонимните я рекламират доста успешно.  Ресурсно базирана икономика - холистична обществено-икономическа система, в която всички стоки и услуги са достъпни без използването на пари:


https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/06/08/%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BD%D0%BE/

 

 

 

Желязко Желев

           Не устоях на изкушението да прочета написаното от г-н Хърсев.Макар да бях го карантинирал.Край един неустанове ''факт'' накачени множество спорни хипотези.Там кво да обсъждам-факта? хипотезите?Нероден Петко?

          Капитала,парите и отрицателната лихва е болна тема за г-н Хърсев.Тук вече трябва много писане но да слагаш = на капитал,лихва и икономика си е болестно състояние.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

..антиципира???? 

Реали? Само за използуването на тази "дума" бих забранил на афтора да пише до живот.

xyzabc

„Забелязвате ли, че хората в цялата страна започнаха да избухват за дреболии или без причина?

 

Просто хората разбраха, че лихварството /отнася се най-вече за "законната" лихва, хем закон, хем кражба / е най - гнусното и подло изобретение на човечеството. 💀