Quantcast
Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България е ендемична | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

41 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България е ендемична

 

Остри констатации за бизнес климата у нас съдържа последният доклад на Държавния департамент на САЩ за 2020. САЩ публикуват ежегодно анализи за глобалните условия за инвестиции, като оценките се представят подробно по държави. В доклада за България корупцията е определена като ендемична, особено при инфраструктурни и енергийни проекти. Критикуват се и съдебната система, и други структурни прекчи пред инвестициите у нас. 

"За много инвеститори България е атрактивна дестинация, с активни действия на правителството за привличане на инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-ниските цени на труда в ЕС и плосък корпоративен и личен данък....Чуждите инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите се оплакват и от други проблеми, спъващи инвестициите, като непредсказуемост в резултат чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. Считано към началото на 2020 г. има съмнения дали правителството ще изпълни договорните си задъжения, включително с американски компании. Друга американска компания се сблъска с продължитени регулаторни ограничения в опит да навлезе на енергийния пазар", се казва в резюмето на доклада.    

По-рано днес бе оявен и индексът на икономическата свобода - проучване на института „Фрейзър“, който измерва в каква степен политиките и институциите в страните по света осигуряват среда за нормално развитие на предприемачите. Тазгодишното издание излезе и в него няма добри новини за България.

За последните 15 години липсата на най-важните реформи – в работата на съдебната система и на правителството и администрацията, е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. За 2005 г. България е имала оценка 7,17 и  въпреки че след това има някакви подобрения в повечето подиндекси, те са толкова дребни, че в тазгодишното издание общата оценка е 7,74. При това резултатът се базира на по-стари данни, за 2018 г. Който дойде ред да се оценяват "постиженията" през текущата година, резултатът може да е по-лош дори от 2005 г.  - като имаме предвид какво се случва в България в по-ново време и как рекетът над бизнеса и медиите изкара гражданите на безпрецедентни протести, които продължават вече трети месец.

Ето какво е представянето на страната ни в досегашните издания: 

Общ резултат на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър"

 

Източник: Икономическата свобода по света 2020, институт „Фрейзър“ с данни за 2018 г.

 

"Всъщност, двата проблематични подиндекса за България  - съдебна система и размер на правителството, освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите положителни промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането", коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ е местният партньор на института „Фрейзър“ и член на Мрежата за икономическа свобода).

 

Резултатите на България по категории

 

Ето краткия коментар на българските експерти по отделните показатели:
 

  • Регулации (7,87) – наблюдава се леко подобрение. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. Най-слабо страната се представя при безпристрастността на публичната администрация (4,75 от  максимални 10) и административните изисквания (4,52), като при тях има и видимо влошаване през последните години. Изследването отбелязва и значителни проблеми при регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и с минималната заплата, като и при тези регулации на трудовия пазар има спад на оценката. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава максималните резултати;
  • Свобода на международната търговия (8,47) – България постига добър резултат поради членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка;
  • Стабилни пари (9,56) – валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията в която България традиционно постига най-добрите си резултати. По-високата инфлация за 2018 г. предотвратява по-доброто класиране в тази категория;
  • Правна система и право на собственост (5,92) – изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г. Въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Миналата година своята роля изигра методологическото изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат и я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства. Тази година индексът сменя и източниците на данните за индикаторите за правната система, като новият подход се основава на оценките от проекта Varieties of democracy (V-Dem), което обяснява и значителното повишаване на класирането на България и означава, че класиранията между годините не са пряко сравними. Същевременно оценката за безпристрастността на съдилищата и при новия подход остава много ниска (4,37), слабо е представянето и при независимостта на съдебната система (4,85). Видими проблеми има и при изпълнението на договорите;
  • Размер на правителството (7,13) – в този компонент класирането на България се влошава, по линията на по-ниска оценка на държавното потребление. Оценката е сравнително ниска и в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност, плоския данък.

 

Общото класиране

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и дветe.

България е на 32-ро място в тазгодишното издание, ползващо данни за 2018 г. Така почти успява да докосне най-доброто си представяне за 2010 г., когато е на 27-мо място. Точно пред нас се класират Люксембург (7,75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо представяне са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

 

 

1990

2000

2005

2010

2015

2018

Място/класиране на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър“

92

99

56

27

44

 

32

 

Всъщност мястото в класацията не е водещото, когато става въпрос за реални оценки. Въпреки застоя в резултата си и липсата на качествени промени в съдебната система и работата на изпълнителната власт, страната ни се изкачва нагоре поради няколко причини:

  • Промяна на броя страни, участващи във всяко издание
  • Промяна на методологията през годините
  • Влошаване на резултатите на други страни.

Техническите причини за подобряване на общото ни класиране само показват пропуснатите възможности.

 

Защо е толкова важно

Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната собственост да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота, по-ниски нива на бедност и изключително ниски нива на детска смъртност.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

'FranceskRivalta'8

До 2 ноември остават по-малко от два месеца.

hamel

И ко? Ще изберат изпушената цигара Байдън? 😎

Alanon

Бай ви Дончо се оказа / има записи/, че е знаел в края на януари - февруари, че вируса е гаден и ще мрат много хора  но продължаваше да го дава айляк, посади се на едни яки, едри пачи яйца и сега на 3 ноември ще си ги излюпи....

Оня ден пък излезе че е говорил за загинали воиници във Франция като луузерс и съкърс - още един изтрел в собствения му крак....като се има впредвид че военните масово гласуваха за него 2016......

hamel

Бай Дончо се закопа с вируса. 

Че кой се е изкопал? Освен Жужо? Кой? Насякъде затягат маските.

Тва не е толко важно, америкосите го знаят, те не са толко тъпи.

Вирусът се пренесе в психолическите територии - хората се страхуват, с право, без право - нема значение.

Преди по-малко от месец направих аналогия с Жан. Кой разбрал - разбрал. Момчето нямаше вина, но му я нахлузиха - нарича се масова психоза. И сега е така. Сърбайте я,  скачачи!

 

Aniki

 Месеци след това се правеше на луд, стигайки до абсурда с белината.

би ли припомнил този "абсурд"? 

Aniki

Ясно... Намерих го, нищо абсурдно не каза. Хайде сега се поправи.

Nane vel Vute

Тази "новина" на "независимата" газета е като тази във вица за радио Ереван по времето на СССР " във понеделник : в Москва на Червеният площад милицията раздава велосипеди на вересия/ във вторник уточняват: наистина милицията раздаваше но не в Москва а във Ленинград , не на Червеният площад а на Невски проспект и не раздаваше на вересия велосипеди а ритници." Като се прочете горната статия се остава със впечатление че тя е втората серия на този виц.

nebenebe

Цветни - бели. Туй ще е борбата. Тя и нас ни чака.

Джиджи

При нас не може ли да е поне мургави – бели, щото други си немаме ...😍

Доц.Трътлев

Цветни - бели. Туй ще е борбата. 

А латинусите? Те от кои са?😉 

Alanon

 Тук да очакваме някакъв плах опит от герберунгелските тролове за защита или няма как да се защитава незащитимото.....

dobadoba

Когато подписваха договора за Ф-ките всичко беше точ?

⚓️

AliBabah

Крошета от вси страни. И все от приятелите Му, които слуша и си води записки.

Апропо, като гледам таблицата, лошата тройна ни е изкачила с 20 места, а откак Той е на власт, сме се смъкнали с 5.

hamel

Цветни - бели. Туй ще е борбата. Тя и нас ни чака.

Борбата ще бъде за шибаната вода.  Аз не мислех, че ще я дочакам, но тя почна.

Alanon

👍...за съжаление и аз си мислех същото...

Nane vel Vute

"... успява да докосне най-доброто си представяне за 2010 г., когато е на 27-мо място...", но и тогава премиер беше хан Крум или пък Вълко Червенков, не помня може некой другар да ме светне.😉

ppipi7766

Липсва ми плонжа на кръстЮ да защити незащитимото, да изгори неизгарящото, абе да цуне на баце каквот Му целиват.

Калорифер

 

"9 (Отговор на #2)

Четв., 10/09/2020 - 18:36 (нов)

hamel

...Преди по-малко от месец направих аналогия с Жан. Кой разбрал - разбрал. Момчето нямаше вина, но му я нахлузиха - нарича се масова психоза. И сега е така. Сърбайте я,  скачачи!"

 

За какво нямаше вина?
Това момче беше министър-председател.
 
То ако така ще стои въпросът с отговорностите, къде и аз да кандидатствам за премиер?

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

ендемѝчен

Местен, засягащ определена географска област, свойствен за дадена местност (напр. животински вид, болест и т.н.).

 

Въпросът е кой е виновен -- преводачът или авторът на текста от страната на узаконената корупция 👀

Нафарфор

Тъкмо се замислих има ли я тази дума в алманаха"Винету". Бе що тормозят наш Бочко бе?!

ловkия

Проницателните, знаещи всичко и честни във всеки аспект на думата американци викат, че измежду –

 – Турция

 – Гърция

 – Сърбия

 – Румъния

 – Северна Македония

 – България

само в България има корупция.

😄

Baskerville
снимка на Baskerville

 Corruption is endemic, particularly on large infrastructure projects and in the energy sector. 

Тук е употребено като "характерно за страната" а буквално за народа. Доста обидно.

emona1

Ко,в България и корупция ли имало?Не думай.

emona1

Ами "жълтите жилетки"във Франция не хартийки ами цели квартали опожарени,магазини ресторанти разграбени,леки коли запалени.Да говоря ли за САЩ? 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Четв., 10/09/2020 - 19:36 (нов)

@emona1

Ами "жълтите жилетки"във Франция не хартийки ами цели квартали опожарени,магазини ресторанти разграбени,леки коли запалени.Да говоря ли за САЩ?

Недейте, че току-виж се превърнал в TABUN и сме загазили тогава 👀

Генерал Съсзеле

Има си правило- като не знаеш значението на дума я заменяш с "лимон".

И така имаме "Корупцията в България е лимон."

Джиджи

И така имаме "Корупцията в България е лимон."

Тъпо ❕❕❕

 

😝💋💃

пенико

Може да не е съвсем по темата, но понеже преди мен доста са писали за САЩ:

Мое лично впечатление базирано на разговори с доста хора - тази година за Тръмп ще гласуват много хора, които на предишните избори са се смяли само при споменаване на името му. Въпросът сега не е дали си противник на Тръмп, а дали поддържаш Байдън. Та повечето от нормалнте хора - тези които ходят на работа, плащат данъци и спазват законите, ще са за него (Тръмп). Тези дето палят, грабят и рушат ще са за Байдън. Кои ще са повече не знам, ще зависи от .....ПРЕБРОЯВАНЕТО 😉

Звън®
снимка на Звън®

Тръмп ще спечели отново. А през май 2023 г., на поляната пред Белия дом, той ще бъде ухапан от подивял щурец. Това ще предизвика необратими дегенеративни изменения в когнитивните функции на мозъка му, както и ампутация на левия крак. Вицепрезидентът ще поеме управлението на страната, а новите избори ще спечели Мелания Тръмп.

Alanon

Пеннико аз съм на обратното мнение, много хора които гласуваха за него сега или ще гласуват за синия или няма да гласуват..Дончо ще яде много бой....ще си говорим след 3 ама да не се скриеш...

Страници