Quantcast
Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България е ендемична | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

43 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България е ендемична

 

Остри констатации за бизнес климата у нас съдържа последният доклад на Държавния департамент на САЩ за 2020. САЩ публикуват ежегодно анализи за глобалните условия за инвестиции, като оценките се представят подробно по държави. В доклада за България корупцията е определена като ендемична, особено при инфраструктурни и енергийни проекти. Критикуват се и съдебната система, и други структурни прекчи пред инвестициите у нас. 

"За много инвеститори България е атрактивна дестинация, с активни действия на правителството за привличане на инвестиции. Страната продължава да предлага една от най-ниските цени на труда в ЕС и плосък корпоративен и личен данък....Чуждите инвеститори обаче остават загрижени за върховенството на закона в страната. Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите се оплакват и от други проблеми, спъващи инвестициите, като непредсказуемост в резултат чести регулаторни и законодателни промени и бавна съдебна система. Считано към началото на 2020 г. има съмнения дали правителството ще изпълни договорните си задъжения, включително с американски компании. Друга американска компания се сблъска с продължитени регулаторни ограничения в опит да навлезе на енергийния пазар", се казва в резюмето на доклада.    

По-рано днес бе оявен и индексът на икономическата свобода - проучване на института „Фрейзър“, който измерва в каква степен политиките и институциите в страните по света осигуряват среда за нормално развитие на предприемачите. Тазгодишното издание излезе и в него няма добри новини за България.

За последните 15 години липсата на най-важните реформи – в работата на съдебната система и на правителството и администрацията, е причина България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода. За 2005 г. България е имала оценка 7,17 и  въпреки че след това има някакви подобрения в повечето подиндекси, те са толкова дребни, че в тазгодишното издание общата оценка е 7,74. При това резултатът се базира на по-стари данни, за 2018 г. Който дойде ред да се оценяват "постиженията" през текущата година, резултатът може да е по-лош дори от 2005 г.  - като имаме предвид какво се случва в България в по-ново време и как рекетът над бизнеса и медиите изкара гражданите на безпрецедентни протести, които продължават вече трети месец.

Ето какво е представянето на страната ни в досегашните издания: 

Общ резултат на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър"

 

Източник: Икономическата свобода по света 2020, институт „Фрейзър“ с данни за 2018 г.

 

"Всъщност, двата проблематични подиндекса за България  - съдебна система и размер на правителството, освен че са с най-ниски оценки през годините са и тези, които не регистрират значително подобрение. Това обезсилва донякъде останалите положителни промени, които се наблюдават в областта на търговията и регулирането", коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ е местният партньор на института „Фрейзър“ и член на Мрежата за икономическа свобода).

 

Резултатите на България по категории

 

Ето краткия коментар на българските експерти по отделните показатели:
 

  • Регулации (7,87) – наблюдава се леко подобрение. България получава най-ниските оценки в този подиндекс за административните изисквания за правене на бизнес, както и поради наличието на корупция. Най-слабо страната се представя при безпристрастността на публичната администрация (4,75 от  максимални 10) и административните изисквания (4,52), като при тях има и видимо влошаване през последните години. Изследването отбелязва и значителни проблеми при регулациите около назначаването и освобождаването на работници, както и с минималната заплата, като и при тези регулации на трудовия пазар има спад на оценката. Обратно, в регулирането на кредитния пазар, започването на бизнес и лицензирането страната получава максималните резултати;
  • Свобода на международната търговия (8,47) – България постига добър резултат поради членството си в ЕС, заради което категориите за мита и регулаторни пречки пред търговията са с висока оценка;
  • Стабилни пари (9,56) – валутният борд остава гарант за стабилността на лева, като това е категорията в която България традиционно постига най-добрите си резултати. По-високата инфлация за 2018 г. предотвратява по-доброто класиране в тази категория;
  • Правна система и право на собственост (5,92) – изменението на този подиндекс е причината за чувствителното подобрение на общото класиране на България от изданието от 2018 г. Въпреки това той остава най-слабият аспект на икономическата свобода у нас. Миналата година своята роля изигра методологическото изменение в множителя за равенството в третирането на половете, по който страната получава максимален резултат и я тласка нагоре спрямо тези с по-значителни полови неравенства. Тази година индексът сменя и източниците на данните за индикаторите за правната система, като новият подход се основава на оценките от проекта Varieties of democracy (V-Dem), което обяснява и значителното повишаване на класирането на България и означава, че класиранията между годините не са пряко сравними. Същевременно оценката за безпристрастността на съдилищата и при новия подход остава много ниска (4,37), слабо е представянето и при независимостта на съдебната система (4,85). Видими проблеми има и при изпълнението на договорите;
  • Размер на правителството (7,13) – в този компонент класирането на България се влошава, по линията на по-ниска оценка на държавното потребление. Оценката е сравнително ниска и в резултат на високите държавни разходи и бюджетни трансфери и субсидии. Положително влияние обаче оказва благоприятният данъчен режим и, в частност, плоския данък.

 

Общото класиране

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство. На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и дветe.

България е на 32-ро място в тазгодишното издание, ползващо данни за 2018 г. Така почти успява да докосне най-доброто си представяне за 2010 г., когато е на 27-мо място. Точно пред нас се класират Люксембург (7,75 общ индекс на икономическа свобода) и Перу (7,76), а с малко по-слабо представяне са Испания (7,73) и Исландия (7,71).

 

 

1990

2000

2005

2010

2015

2018

Място/класиране на България в индекса „Икономическата свобода по света“ на института „Фрейзър“

92

99

56

27

44

 

32

 

Всъщност мястото в класацията не е водещото, когато става въпрос за реални оценки. Въпреки застоя в резултата си и липсата на качествени промени в съдебната система и работата на изпълнителната власт, страната ни се изкачва нагоре поради няколко причини:

  • Промяна на броя страни, участващи във всяко издание
  • Промяна на методологията през годините
  • Влошаване на резултатите на други страни.

Техническите причини за подобряване на общото ни класиране само показват пропуснатите възможности.

 

Защо е толкова важно

Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната собственост да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота, по-ниски нива на бедност и изключително ниски нива на детска смъртност.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

'FranceskRivalta'8

До 2 ноември остават по-малко от два месеца.

hamel

И ко? Ще изберат изпушената цигара Байдън? 😎

Alanon

Бай ви Дончо се оказа / има записи/, че е знаел в края на януари - февруари, че вируса е гаден и ще мрат много хора  но продължаваше да го дава айляк, посади се на едни яки, едри пачи яйца и сега на 3 ноември ще си ги излюпи....

Оня ден пък излезе че е говорил за загинали воиници във Франция като луузерс и съкърс - още един изтрел в собствения му крак....като се има впредвид че военните масово гласуваха за него 2016......

hamel

Бай Дончо се закопа с вируса. 

Че кой се е изкопал? Освен Жужо? Кой? Насякъде затягат маските.

Тва не е толко важно, америкосите го знаят, те не са толко тъпи.

Вирусът се пренесе в психолическите територии - хората се страхуват, с право, без право - нема значение.

Преди по-малко от месец направих аналогия с Жан. Кой разбрал - разбрал. Момчето нямаше вина, но му я нахлузиха - нарича се масова психоза. И сега е така. Сърбайте я,  скачачи!

 

Aniki

 Месеци след това се правеше на луд, стигайки до абсурда с белината.

би ли припомнил този "абсурд"? 

Aniki

Ясно... Намерих го, нищо абсурдно не каза. Хайде сега се поправи.

Nane vel Vute

Тази "новина" на "независимата" газета е като тази във вица за радио Ереван по времето на СССР " във понеделник : в Москва на Червеният площад милицията раздава велосипеди на вересия/ във вторник уточняват: наистина милицията раздаваше но не в Москва а във Ленинград , не на Червеният площад а на Невски проспект и не раздаваше на вересия велосипеди а ритници." Като се прочете горната статия се остава със впечатление че тя е втората серия на този виц.

nebenebe

Цветни - бели. Туй ще е борбата. Тя и нас ни чака.

Джиджи

При нас не може ли да е поне мургави – бели, щото други си немаме ...😍

Доц.Трътлев

Цветни - бели. Туй ще е борбата. 

А латинусите? Те от кои са?😉 

Alanon

 Тук да очакваме някакъв плах опит от герберунгелските тролове за защита или няма как да се защитава незащитимото.....

dobadoba

Когато подписваха договора за Ф-ките всичко беше точ?

⚓️

AliBabah

Крошета от вси страни. И все от приятелите Му, които слуша и си води записки.

Апропо, като гледам таблицата, лошата тройна ни е изкачила с 20 места, а откак Той е на власт, сме се смъкнали с 5.

hamel

Цветни - бели. Туй ще е борбата. Тя и нас ни чака.

Борбата ще бъде за шибаната вода.  Аз не мислех, че ще я дочакам, но тя почна.

Alanon

👍...за съжаление и аз си мислех същото...

Nane vel Vute

"... успява да докосне най-доброто си представяне за 2010 г., когато е на 27-мо място...", но и тогава премиер беше хан Крум или пък Вълко Червенков, не помня може некой другар да ме светне.😉

ppipi7766

Липсва ми плонжа на кръстЮ да защити незащитимото, да изгори неизгарящото, абе да цуне на баце каквот Му целиват.

Калорифер

 

"9 (Отговор на #2)

Четв., 10/09/2020 - 18:36 (нов)

hamel

...Преди по-малко от месец направих аналогия с Жан. Кой разбрал - разбрал. Момчето нямаше вина, но му я нахлузиха - нарича се масова психоза. И сега е така. Сърбайте я,  скачачи!"

 

За какво нямаше вина?
Това момче беше министър-председател.
 
То ако така ще стои въпросът с отговорностите, къде и аз да кандидатствам за премиер?

 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Корупцията е ендемична, особено при големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

ендемѝчен

Местен, засягащ определена географска област, свойствен за дадена местност (напр. животински вид, болест и т.н.).

 

Въпросът е кой е виновен -- преводачът или авторът на текста от страната на узаконената корупция 👀

Нафарфор

Тъкмо се замислих има ли я тази дума в алманаха"Винету". Бе що тормозят наш Бочко бе?!

словата МИ

Корупцията ни е проблема.

Мдаа!

ловkия

Проницателните, знаещи всичко и честни във всеки аспект на думата американци викат, че измежду –

 – Турция

 – Гърция

 – Сърбия

 – Румъния

 – Северна Македония

 – България

само в България има корупция.

😄

Baskerville
снимка на Baskerville

 Corruption is endemic, particularly on large infrastructure projects and in the energy sector. 

Тук е употребено като "характерно за страната" а буквално за народа. Доста обидно.

emona1

Ко,в България и корупция ли имало?Не думай.

emona1

Ами "жълтите жилетки"във Франция не хартийки ами цели квартали опожарени,магазини ресторанти разграбени,леки коли запалени.Да говоря ли за САЩ? 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Четв., 10/09/2020 - 19:36 (нов)

@emona1

Ами "жълтите жилетки"във Франция не хартийки ами цели квартали опожарени,магазини ресторанти разграбени,леки коли запалени.Да говоря ли за САЩ?

Недейте, че току-виж се превърнал в TABUN и сме загазили тогава 👀

Генерал Съсзеле

Има си правило- като не знаеш значението на дума я заменяш с "лимон".

И така имаме "Корупцията в България е лимон."

Джиджи

И така имаме "Корупцията в България е лимон."

Тъпо ❕❕❕

 

😝💋💃

пенико

Може да не е съвсем по темата, но понеже преди мен доста са писали за САЩ:

Мое лично впечатление базирано на разговори с доста хора - тази година за Тръмп ще гласуват много хора, които на предишните избори са се смяли само при споменаване на името му. Въпросът сега не е дали си противник на Тръмп, а дали поддържаш Байдън. Та повечето от нормалнте хора - тези които ходят на работа, плащат данъци и спазват законите, ще са за него (Тръмп). Тези дето палят, грабят и рушат ще са за Байдън. Кои ще са повече не знам, ще зависи от .....ПРЕБРОЯВАНЕТО 😉

Звън®
снимка на Звън®

Тръмп ще спечели отново. А през май 2023 г., на поляната пред Белия дом, той ще бъде ухапан от подивял щурец. Това ще предизвика необратими дегенеративни изменения в когнитивните функции на мозъка му, както и ампутация на левия крак. Вицепрезидентът ще поеме управлението на страната, а новите избори ще спечели Мелания Тръмп.

Страници