Quantcast
Коронакризата сви продажбите на апартаменти | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Коронакризата сви продажбите на апартаменти

Пазарът на жилищни имоти остана почти незасегнат от коронакризата, за разлика от този на офис сградите и търговските площи. Не се сбъдна прогнозата за срив на цените на жилищата, въпреки че доста сделки се сключват под първоначалните офери. Очакванията са за спад на цените средно с около 5% за тази година. 

Това коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти". Той посочи, че в началото на извънредното положение пазарът е замрял за около два месеца, но после бързо се е възстановил. Все пак за София се отчита 13% спад на сделките с жилищни имоти от началото на годината. В областите Пловдив и Бургас този спад е 15 и 18%, докато във Варненско е 7.5%. 

"Въпреки това броят на сделките е значителен и до края на годината ще се върнат на нивата отпреди коронакризата", смята Ганев. За първото полугодие на миналата година в София са реализирани 13 000 сделки, а за тази година те са 11 000.

"Покупката на имот си остава предпочитаната за българина инвестиция на спестените пари", заяви Ганев. За последните месеци се е увеличил интересът към извънградски имоти - както къщи, така и парцели, включително и към закупуване на жилища във ваканционни райони, където цените са по-ниски от тези в големите градове.

"Спад на цените на имоти не може да има, тъй като банките отново започнаха активно да кредитират след първоначалното затягане през март и април", коментира и кредитният експерт Тихомир Тошев, управител на Кредит център.

Тошев припомни, че в началото на извънредното положение банките са действали много предпазливо, като са завишили процента на самоучастие при ипотечните кредити до поне 20% и са избягвали да дават заеми на лица, заети в рискови сектори като ресторантьорство, търговия, услуги. Още през май и юни банките са свалили ограниченията и отново са започнали да покриват до 85% от стойността на жилището.

Поради тази причина до спад на цените на имотите в големите градове не се е стигнало.

"COVID-19 почти не засегна кредитирането. Лихвите сега са на нивата отпреди кризата - 2.7-3.1% за ипотечните кредити и 5-6.5% за потребителските. Хората от май-юни отново започнаха да теглят заеми и през август кредитният пазар отчете ръст от 15% спрямо август м.г.", посочи Тошев пред investor.bg. Според него не се очаква скоро повишение на лихвите, защото политиката в световен мащаб била да се задържат нивата.

Най-активни в покупката на жилища са отново са заетите в ИТ сектора, и други сектори със стабилни и растящи доходи като енергетиката. Увеличават се хората, които купуват по-големи, най-често тристайни апартаменти и затова расте и средният размер на заема до 160 хил. лв.", каза Тошев. Другият тип кредитоискатели били собствениците на малко жилище, които искат да имат и второ, по-голямо. Остава висок делът и на традиционните кредитоискатели - купувачите на първо жилище.

"Прави впечатление, че ако до миналата година преобладаваха ипотеките със срок на изплащане 15-20 години, в момента разсрочването се удължава на 25 г. ", заяви Тошев. 

При потребителските кредити това лято има ръст на сумите между 15 хил. и 25 хил. лв. , които се теглят от хора със стабилни доходи основно за ремонт на жилища, посочват от Кредит център. Интерес има и към потребителски кредити с по-големи суми - 40 000 - 60 000 лв., за допълване на ипотеката при закупуване на по-голям имот.

Към статията във в. СЕГА
Минувача
снимка на Минувача

Не е съвсем вярно. Тази седмица Лили Иванова си купи апартамент за 500,000. Да й е честит!.

nobody2

щом почнат да дигат шумотевица тез експерти, начи пазара наистина е зян.

nebenebe

Всички "политици" са фокусници, да знаеш. И аз съм се чудил.

ppipi7766

Верно, от как Цецко и Цецка не купуват пазара на апартаменти стагнира.

Luckbox

Да си мислиш, че при спад на икономиката от порядъка на 10%, цените на недвижимите имоти няма да се сринат, е забавно. Не, мой човек от не знам си каква асоциация  - никакви продажби няма да се възстановят до края на годината, сривът тепърва започва. Много добре знаеш, че пазарът на недвижими имоти реагира малко по-бавно на катаклизми, ама като реагира, реагира...

 

Не злобея - собственик съм. Като всеки собственик се надявам собствеността ми да е ликвидна и  стойността ѝ да се увеличава, а не да намалява. Ама следващите 5 години това няма да стане. 

Интервал

Изглежда логично, но малко вероятно. Просто имотите са едно от малкото изглеждащи сигурни вложения. Парите в банките се топят, лихвите са нулеви, а да ги вложиш в бизнес у нас си е някаква особена форма на мазохизъм. Затова в имоти, а и могат да бъдат давани под наем.

Solace

Който в момента има спестени пари и сравнително стабилен в перспектива доход - влага в тухли. Просто защото няма къде другаде - доходността от депозити е никаква, нормален фондов пазар няма. Това е причина 1 за да няма спад.

Причина 2: който в последните години е затворил пари в покупка на имот с цел спекула в цената (т.е. купувам сега на 1000 евро/кв.м., пък после ще продам на 1100), не иска да губи пари, и е склонен да задържи имота.

 

А ето и кога ще дойде спадът - в момента, в който банките затегнат малко кредитирането - или от към лихви, или откъм други ограничения. Тогава няма да има толкова голямо търсене, и цените щат не щат - отиват надолу. Но не очаквам да е с много надолу - средно до 10-ина процента в големите градове, и по-малък в София (стъпвам на естествен ръст в цените в кварталите, в които пуснаха метро)

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Жилището е потребление, не инвестиция.

dembik

Чакайте да паднат, другари, само търпение имайте. По два за лев ще ги дават.

бастун

При "соца" цената на жилище за кв.м. в нова панелка (София) се получава около 70% от средната месечна заплата. Отнесено към сегашната ситуация това прави 1000 лв. за кв.м. Обаче сега цените са 1000 евро за кв.м. .....

редник

... Отнесено към сегашната ситуация това прави 1000 лв. за кв.м. Обаче сега цените са 1000 евро за кв.м. ...

 

Мда, а Параграфа би възкликнал:

 

- Демокрация е,бе...          ;)

 

 

VBA...

Никаква коронакриза ще свива пазара на недвижими имоти!

 

 Виновна е настъпващата глобална криза.

cartman

А какво друго се очакваше? Да се учеличи ли?!