Quantcast
Започва производството и на ракетите за българските F-16 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

40 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Започва производството и на ракетите за българските F-16

Отворен е пътя и за производството на ракетите за 8-те бъдещи български F-16. Това става ясно от официално съобщение, с което се обявява началото на договорните взаимоотношения с Raytheon Missiles & Defense. Обявено е, че България става 40-ият потребител на известните ракети въздух въздух AMRAAM или още AIM-120.

„AMRAAM предоставя въздушно превъзходство на пилотите, като им дава решаващо предимство в небето“, е цитиран да казва Пол Фераро, вицепрезидент на бизнеса на Raytheon Missiles & Defense Air Air. "Оръжието значително ще подобри способността на България да се защитава срещу заплахи.", добавя той. AMRAAM е ракета, предлагаща оперативна гъвкавост, тя може да намира цели във всякаква среда, без значение дали през нощта или деня, при всякакви метеорологични условия, включително и извън визуалния обхват. Неговите възможности са демонстрирани в над 4800 тестови изстрела и повече от 10 бойни победи въздух-въздух, се посочва още в съобщението.

В него не се посочва колко точно и какви ракети ще бъдат произведени, нито цената. По време на преговорите по закупуването на самолетите обаче, стана ясно, че се взимат 16 броя ракети въздух-въздух със среден обсег AIM-120C7 и 1 брой резервна система за насочването, както и 24 броя ракети AIM-9X Sidewinder плюс: 8 броя от този модел, но само за трениране (CATM) на монтирането им на самолета и тестове за използването им без стрелба; 4 броя резервни системи за тактическо насочване и 4 броя от същите системи, но за обучителни цели.

През лятото на миналата година България плати наведнъж 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключване на договора, за  производството на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

На 26 юли 2019 г. 44-ото Народно събрание ратифицира договорите(LOAs) BU-D-SAB  „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

Сега последователно се сключват отделни договори за производството - на самолетите, на двигателите, за оборудването, за въоръжението, за обучението.

Само преди няколко месеца бе обявен договора между Lockheed Martin („Локхийд Мартин“) и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 на стойност 512 милиона долара. Обявеният срок за изпълнение на договора – януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г., заявиха тогава от министерството на Каракачанов. 

Оттам казаха ощеи, че след доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г. Според договора  Lockheed Martin Aeronautics е получил договор за фиксирана цена на 512 004 418 долара за производство на F-16 Block 70. Договорът включва плащането на 4 185 566  предварително. Работата се извършва във Форт Уърт, Тексас и Грийнвил, Южна Каролина, и се очаква да бъде завършен до 31 януари 2027 г.

В договора е посочено, че поръчката му е 100% финансирана чрез чуждестранни военни продажби (FMS) за Република България и е резултат от конкурс, провеждан от България. От страна на Пентагона, договаряща страна е Центърът за управление на ВВС, военновъздушната база Райт-Патерсън, Охайо (FA8615-20-C-6051).

Към статията във в. СЕГА

Страници

TheCrusader
снимка на TheCrusader

По кого ще пуцаме ?

По всяка агресивна сила, нагло приближаваща се до границите ни. 

Светозар

Коя велика сила насъска Сърбия да нападне вероломно България през 1885 г.?

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

И имали срок на годност 2 г...

хихииии

Boris65

Австро Унгария

Hasta la vista

Аха, и всяка агресивна сила потръпва от ужасТ, четейки колко ракети сме поръчали...Направо се нас@@@т от страх...

KTP

Таман като дойдат самолетите и ракетите шъ ги бракуваме... първите самолети имам предивд, за последните сигурно ще сме бракували и следващите ракети... 

Светозар

До Boris65 „Увстро-Унгария“

Увстро-Унгария, за да подпомогне Сърбия в нападението й срещу България, изтегля от българската армия всички австро-унгарски офицери, които я командват:

„Телеграма на Азиатския департамент до управляващия консулството в Русчук от 11 септември 1885 година: „След доклада на военния министър за отзоваването на руските офицери, намиращи се на служба в България и Източна Румелия,  и предвид на ненормалното положение в споменатите страни, Господарят Император на 10-я ден от този месец благоволи височайше да повели:

Незабавно да се отзоват от България и Източна Румелия военния министър генерал–майор Кантакузин и всички намиращи се руски офицери, командири на бригади, полкове, дружини,  роти, началници на спомагателни части и окръжни войскови началници със зачисляване на споменатите офицери във войсковите части на общо основание. Парични помощи за връщането на руските части до местата за служене да се дадат от сумата на ОКУПАЦИОННИЯ ФОНД.

faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-ukrivanite-arhivi-saedinenieto-otprishtva-ruskata-antibalgarska-politika

скайспирит

Ахаа, стана ясно за какво е новия заем от ненам си колко милиарда. Вероятно предназначението на тези ракети е да плашим Путин. 😁

Хулиган

Сега е време да се напомни, колко е патриотично да не се разсейваме и да си плащаме навреме данъците...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/15/kak-svihme-sarmite-na-voennia-budjet/

Воден прах

Първо - копчето. Балтон я има, я не😜

Моите5стотинки

Гърците яко купуват оръжие, възможно е някака агресивна сила нагло да се приближава към границите им...

Светозар

Ген. Решетников: ГЕРБ са ни по-близки от БСП“, 06.12.2016 г.

https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Gen-Reshetnikov-GERB-sa-ni-po-blizki-ot-BSP_641553.html

F16
снимка на F16

Една много важна подробност - гърците ще купят  С300, а турците вече имат С400. И двете системи много обичат  да свалят F16 . А ние си купуваме  точно F16 и то голички.

Agent_Provocateur

Ние май купуваме мишени за С300/400

Моите5стотинки

(MIDS JTRS) (5)....е обикновенна (20-годишна) уплътняваща 4 канална система на фирмата Харис (исползват без оловен калай и затова след няколко години спойките се напълват с микро-пукнатини и излизат от строя) интересното е цифричката (5) което означава и спътников канал за команди...сиреч  управлението на ракетите ще е извън кабината на пилота...твърде лукаво звучи...пилотите получават решаващо предимство в небето...освен ако не става дума за седмото небе...

Моите5стотинки

разбрах намека.....(Агресивната сила, за която говорите, не е зад границите ни, а вътре в правителството)....2016г F-16 пуснаха ракети по двореца на Ердоган и зданието на парламента...

Васик

И самолетите са готови на снимка. Работата потръгна!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Някой усеща ли се за какъв резил става въпрос? По една тренировъчна ракета на самолет и по 5 бойни. Но от три вида. Даже няма достатъчно ракети да оборудват всеки самолет с по една от трите. А който знае - знае, че всяка ракета се използва за различни цели.

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

И нямат сертифициран керосин и ще се кара от чужбина, нямат наземна готовност,заправки ел сатнции,кислород

 

За сведение като кацне фката без заряд с ток не може да хвръкне пак веднага

 

А Руските могат!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И нямат сертифициран керосин и ще се кара от чужбина

 

О, да! Кой знае каква е тая тунджа и колко струва метъра. И като отчетем факта, че за да се усвоят оперативно тея самолети трябва да се извършат стотици полети и десетки стрелби, включително живи, далаверата става много дебела.

AliBabah

е резултат от конкурс, провеждан от България

 

Конкурс, в който Ф-16 не изпълни почти нито едно от условията му, но го спечели.

nobody2

40-ти юбилеен потребител 😁

Емил Станоев

Най-възможния сценарии е  да имаме ракети още другата година а самолети ? -Кой знае ? - до ... И Каракачанов ще лети и ще пуска  ракетиет като Карлсон , само една перка трябва да си монтира на задника.

mi6osp.

По-реалистично е с ракета в задника. 

mi6osp.

Хъм, с тези 16 ракети даже не може да бъдат тренирани пилотите ни, камо ли да се спре агресия. 

Не само защото ракетите са едва 16 , а и защото ако с тази ракета  се направят 4 излитания и кацания на въоръжен с нея изтребител и ракетата не е изстреляна, тя задължително трябва да се бракува (поради опасност от самовзривяване при следващото излитане/кацане ) . 

McDouglas

Отлична, добра новина!

 

"Известните" ЕЙм-120 са най-добрите в Света, между другото

 

Някой ще каже - "какво толкова". Сега вече ще имаме истинска бойна авиация, това толкова

 

✨💂👊

McDouglas

КОБРЕТИ, колега, ама не повтаряйте фейк нюз, моля Ви колега.

Русия баламосва със савецки фейкове от 1980-те години. Изоставането на Русия спрямо оръжието на Щатите е поне 30 години. Трябва да гледаме истината в очите

Бонжуар

Ще ги складираме в кабинета на Billa voevoda... 

mi6osp.

Опааа, във Факти от 11 юни 2019 е публикуван договорът за F 16.

Там пише, че AIM 120 се намаляват от 16 на 13 бр., а ракетите за близък бой - от 24 бр на 12 бр.

Описано е и цялото орязване на въоръжението на българските F 16. 

inventus

Няма лошо да се произведат учебните ракети но за бойните е раничко. Ние ги предпочитаме преснички щото на тия изделия дори и на склад им минава годноста. Освен ако не ни принудят бързо да ги изстреляме по някого или нещо. Знае ли човек какви сметки си правят големите началници за нас? И смее ли да пита?

Страници