Quantcast
Теменужка Петкова възложи поредна проверка на сметките за парно | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Теменужка Петкова възложи поредна проверка на сметките за парно

Енергийният министър Теменужка Петкова е възложила поредна проверка на сметките за парно този отоплителен сезон. Преди месец КЕВР обяви, че също започва проверки как топлофикациите са възстановили пари на абонатите си, след като "Булгаргаз" и "Газпром" договориха през март по-ниски цени със задна дата от август 2019 г. Сметките за парно и топла вода това лято в София изненадаха потребителите с мижави намаления и неясно приспадане на суми.

Сега енергийното министерство ще проверява специално „Топлофикация София“ и 6 фирми за дялово разпределение, заради неяснотите с изравнителните сметки. Последните фактури на столичната топлофикация за юли разгневиха столичани заради огромните суми, които фигурират в тях за доплащане. Това стана на фона на по-ниски цени на природния газ и при получени през юни изравнителни сметки от топлинните счетоводители със суми за възстановяване.

Днес енергийната комисия в парламента обсъжда казуса.

165 жалби са подадени в Министерството на енергетиката, съобщи министър Петкова. По-голямата част от тях били срещу закъсняло представяне на изравнителните сметки от страна на топлинните счетоводители, при което абонатите не могат да възразят в срок.

Затова министър Петкова изпратила препоръка към Асоциацията на топлинните счетоводители срокът за обжалване на сметките да бъде удължен с един месец.

„Да бъде дадена възможност на потребителите, които се чувстват засегнати по някакъв начин от целия този процес или имат съмнения по отношение на отчетите, които им се предоставят, да възразят и да искат нов отчет не до 31 август, както предвижда нормативно установеният ред, а до 30 септември“, заяви Петкова пред БНР.

По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева призова "Топлофикация София" да направи фактурите си по-ясни и разбираеми от потребителите.

"Абсолютно объркващо е с разлики между окончателните съобщения към фактури и изравнителните сметки, които хората получават. Те не могат да разберат какво пише във фактурите. Абсолютно се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че трябва да е ясно", заяви Ковачева.

Тя е направила препоръката си и по време на заседанието на енергийната комисия в парламента. От "Топлофикация София" са отговорили, че ще сформират работна група, която да обсъди как да изглеждат фактурите.

По време на заседанието на комисията така и не е станало ясно защо има разминаване между представените изравнителни сметки на топлинните счетоводители и последващите сметки на "Топлофикация София". Нито как точно столичната топлофикация е изчислила намаленията от юнските и юлските сметки вследствие по-ниската цена със задна дата на природния газ.

"Много хора се оплакаха, че възстановените суми са символични, очакванията бяха други. Необяснимо малки са", коментира още омбудсманът. По думите й "Тополофикация" София изобщо не дава фактури на хората, въпреки че дружествата в Пловдив, Плевен и Велико Търново го правят. Пред бТВ тя показа сметки на хора, подали оплаквания, от които е видно, че на първа страница се посочва някаква огромна сума от 3000 лв. със срок за плащане 14 септември, а на втората страница има втора сума за плащане от 400 лв. "Това е сумата, която трябва да се плати, но не е ясно защо на първата страница е написана голямата сума", недоумява омбудсманът.

На заседанието на енергийната комисия, което продължи до късно следобед, са изслушани представители на "Булгаргаз", на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", топлофикационните дружества и топлинните счетоводители.

Към статията във в. СЕГА
Интервал

Има доста вицове за програмисти с "оптимизира". Предполагам, че не е нужно да се обяснява :) По-ниски сметки следва да не бъдат очаквани. Т'ва БВП не расте от атмосферното налягане.

Хулиган

Що ли ми се струва, че първо самата Топлофикация трябва да се оптимизира.

Което ще рече, да се очовечи.

За да не остане съвсем без клиенти...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/10/kak-vkarahme-teca-v-pwtia/

'FranceskRivalta'8

Що ли ми се струва, че първо самата Топлофикация трябва да се оптимизира.

Самата Топлофикация да се оптимизира с натрупаните от Циганската царица почти милиард дългове?

Ще се мре/плаща. Яко ще се мре/плаща, нали мутафчийски?

bilbotorbins

Само да не стане пак като проверката на масовата сеч на гори над Котел, която Гешев е радоС, възложи на земеделската калинка. Така тя трябва да проверява свързаните с кмета фирми, който пък е свързан с нея с едно легло...😅

Джиджи

😅👌👏

Светозар

Г-н Бойко Борисов: „Имате рядък шанс да ви управлявам“

bD

рядко щастие може би.

nebenebe

Чия щерка/снаха е тоя ценен кадър? Питах вече няколко пъти. Такова чудо, талант де, се ражда трудно и сал еднъж на сто лета.

ppipi7766

ГЕРБ успяха да съберат всичко "най-читаво" дето се е пръкнало тук последните 13 века.

Джиджи

ГЕРБ успяха да съберат всичко "най-читаво", дето се е пръкнало тук последните 13 века.

Йес, без НИТО ЕДИН интелигент/интелектуалец ❗️❗️❗️

 

И само от тоя сорт или от тая порода:  🎃🐞🎃🐞🎃🐞🎃🐞🎃🐞

 

😁💩💨

Светозар

Теменужка Петкова завършва магистратура в специалността „Счетоводство и контрол“ в УНСС. Назначена е на принципа: щом може г-н Бойко да е Премиер, защо да не може г-жа Теменужка да е министър на енергетиката, въпреки че няма никаква професионална квалификация в тази област.

Джиджи

Ако не се лъжа, била е СЧЕТОВОДИТЕЛКА в Девин, който "факт" обаче липсва в Уикито ...

 

Но може и да се лъжа, поради което спирам дотук. За да не създавам допълнително фалшиви новини ... 😂

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Никакво плащане докато не дадат отговор на въпросите около надписаните фактури.